Nanga

Kardamon nasiona bez łupinki

Withania somniferaJuż obrane, całe nasiona kardamonu o uwodzicielskim, słodko-korzennym aromacie.
29,89 zł
  • Cena za 100g:59,78 zł
Wybierz opcję
Kardamon nasiona bez łupinki
Kardamon nasiona bez łupinki
Kardamon nasiona bez łupinki
Kardamon nasiona bez łupinki
Kardamon nasiona bez łupinki
Kardamon nasiona bez łupinki
Kardamon nasiona bez łupinki
Kardamon nasiona bez łupinki

Opis produktu

Nasiona kardamonu bez łupiny

Kardamon to jedna z najstarszych przypraw na świecie. Początki jego wykorzystania w kuchni sięgają aż 4000 lat wstecz. Pochodzi z południowych Indii, gdzie do dziś jest powszechnie uprawiany, ale największe jego plantacje znajdują się w Gwatemali. Ceniony jest za unikatowy aromat, łączący intensywną, mleczną słodycz z delikatnie ostrą korzennością.

Warto zaznaczyć, że w naszej ofercie znajdziecie dwa rodzaje mielonego kardamonu: mielone całe owoce, czyli nasiona wraz z zieloną łupiną, oraz mielone same nasiona. Obie wersje nieco różnią się od siebie smakiem i zapachem, dlatego zachęcamy do stestowania obu z nich i wybrania swojej ulubionej :)

Jeśli wybierzecie całe ziarenka kardamonu, zalecamy mielić je tuż przed użyciem. Można je także dodawać w całości, np. do kawy, ale lepiej je potem wyłowić, ponieważ przypadkowe ugryzienie ich nie jest najprzyjemniejszą przygodą.


ZASTOSOWANIE


Kardamon to jedna z czołowych przypraw kuchni azjatyckiej, zwłaszcza indyjskiej, ale także bliskowschodniej. Pasuje więc do potraw typu curry, potraw z ryżem i zup na bazie mleka kokosowego. Koniecznie wypróbujcie kawę z jego dodatkiem albo przygotujcie tradycyjny, indyjski chai.

Kardamon doskonale podkreśla smak zupy dyniowej i innych zup kremów. Nadaje wspaniały aromat naleśnikom i omletom. Ze względu na swoją słodycz świetnie komponuje się z wypiekami. Nie obędzie się bez niego żaden piernik ani pierniczek, zyskają również te bardziej klasyczne ciasta, takie jak babki czy serniki.

Nie zapomnijcie też o tym, że wyrazistymi przyprawami korzennymi lub ziarnistymi można aromatyzować alkohol ;) Wystarczy wsypać do słoiczka łyżeczkę nasion kardamonu, zalać szklanką wódki, zakręcić i wstawić do lodówki lub zamrażarki na tydzień. Efekt będzie co najmniej interesujący!

Na koniec ważna rada – z kardamonem nie należy przesadzać! Jego nadmiar w potrawie może spowodować długotrwały uraz do tej przyprawy (wiem z doświadczenia).


SKŁAD


Nasiona kardamonu bez łupiny 100%.


SPOSÓB UŻYCIA


Kardamon bez łupiny należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, aby zapobiec wietrzeniu aromatu!

Nasiona kardamonu charakteryzują się niezwykle bogatym aromatem. Pachną intensywnie, słodkawo, a w smaku są korzenne i lekko ostre. Po rozgryzieniu pozostawiają uczucie świeżości na języku.

Nasiona można dodawać w całości lub w postaci zmielonej do wielu potraw, nie tylko orientalnych. Kardamon nadaje się do potraw słonych, ostrych i słodkich. Doskonale komponuje się z ryżem i potrawami curry, a także z owsianką czy kaszą na słodko. Dodawany jest też do mięs i ryb. Nie należy przesadzać z ilością, gdyż nadmiar kardamonu może zepsuć smak potrawy. Wystarczy od 2 do 5 ziarenek.

Warto dodawać go do kawy i herbaty, a nawet do alkoholi domowej roboty, aby nadać im bogatszy aromat. Kardamon można również wypić w postaci naparu bez dodatków albo z dodatkiem imbiru, miodu i przypraw korzennych.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Kardamon to bylina z rodziny imbirowatych, której łodygi rosną na wysokość od 2 do 5 m. Korzenie kardamonu tworzą bulwiaste kłącza, a jego kwiaty są zielone z białą końcówką i fioletowymi żyłkami. Nasiona kardamonu znajdują się w strąkach, które wyrastają z łodyg na poziomie gruntu.

Kardamon jest jedną z najstarszych przypraw na świecie. Pochodzi z południowych Indii i ze Sri Lanki. Jest ziołem zarówno rosnącym dziko w lasach jak i uprawianym na polach w całych Indiach, w południowej Azji, Indonezji i w Gwatemali. Jego uprawy są kosztowne i czasochłonne, stąd wysoka cena. Aby kardamon dojrzał, potrzeba trzech lat. Potem owocuje przez 10-15 lat. Strąki z dojrzałymi owocami kardamonu zbierane są podczas pory suchej, a więc naszej jesieni i suszone w całości na słońcu, albo w piecach.


BADANIA LABORATORYJNE


Jakość oferowanych produktów jest dla nas bardzo ważna. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Kardamon owoc bez łupinki dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail



BIBLIOGRAFIA


1. http://www.przyprawowy.pl
2. http://pl.herbs2000.com
3. http://www.naturalnews.com



Właściwości

Opinie (5)

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.

Wprowadzając i zatwierdzając swoje dane, wyrażasz zgodę na otrzymywanie newslettera na zasadach określonych w Regulaminie

O nas
Uwielbiamy zioła i chcemy dzielić się nimi z Wami! Współpracując z producentami z Polski oraz z różnych zakątków świata, stale rozwijamy naszą unikalną, bardzo bogatą ofertę. Dodatkowo współdziałamy z lokalnymi zielarzami, którzy pozyskują dla nas dzikie, rodzime zioła szanując zasady zrównoważonego zbioru. Zajmujemy się również uprawą wybranych roślin na naszym ekologicznym polu w Wiśniewce. Obecnie nie tylko sprowadzamy, uprawiamy, zbieramy i sprzedajemy zioła, ale także dzielimy się wiedzą na ich temat. Zajrzyj na nasz Magiczny Blogród, aby dowiedzieć się więcej!
Kontakt

Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00

Obserwuj nas

© MagicznyOgród 2025. All Right Reserved.
e-commerce platform by

Metody dostawy
InPost
GLS
DPD
Poczta Polska
Metody płatności
Visa
MasterCard
Przelewy24
BLIK
PayPal
more