Karagen - mech irlandzki
- Cena za 100g:41,28 zł
Karagen – mech irlandzki
Chrząstnica kędzierzawa (Chondrus crispus), zwana inaczej mchem irlandzkim, to krasnorost (alga) występujący w północnej części Oceanu Atlantyckiego. Jest źródłem karagenu – powszechnie stosowanego dodatku do żywności o właściwościach zagęszczających.
Chrząstnica bogata jest w wielkocząsteczkowe polisacharydy, które w obecności wody pęcznieją, wytwarzają żel i powiększają swoją objętość. Z tych właśnie polisacharydów produkuje się karagen, który stosowany jest do zagęszczania i nadawania kremowej konsystencji produktom spożywczym. Zapobiega także rozwarstwianiu się napojów i wydłuża trwałość żywności. Znajdziemy go w sosach, puddingach, jogurtach, mlekach roślinnych i smakowych, kremach, lodach, dżemach, galaretkach, itp. Istnieje wiele substancji, które mogą podobnie wpływać na konsystencję, ale karagen wyróżnia się tym, że nie dostarcza kalorii, gdyż nie jest przyswajany przez organizm, w związku z czym nie podnosi wartości energetycznej produktu. Z tego powodu chętnie wykorzystywany jest w celu podniesienia atrakcyjności żywności dietetycznej, w której poziom tłuszczu został obniżony. Tłuszcz wpływa na smak, gęstość i konsystencję, dlatego jeśli jest go mniej, to produkt jest mniej smaczny i gorzej wygląda. Karagen, dzięki swoim cechom fizykochemicznym, doskonale te braki uzupełnia.
Wróćmy jednak do zielarstwa. Chrząstnica posiada nie tylko właściwości technologiczne, ale i prozdrowotne.
DZIAŁANIE
- Obecne w chrząstnicy polisacharydy zachowują się jak błonnik rozpuszczalny, czyli chłoną wodę, pęcznieją i powiększają swoją objętość w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu ułatwiają pasaż treści pokarmowej, nadając jej poślizg i rozpulchniając ją. Działają więc łagodnie przeczyszczająco, ale nie podrażniają śluzówki [1, 2].
- Pęczniejące polisacharydy mają jeszcze taką zaletę, że wzmacniają odczuwanie sytości i wypełniają żołądek, hamując apetyt. Z tego powodu chrząstnica jest rewelacyjnym sojusznikiem w procesie odchudzania [1].
- Śluz wytwarzany przez pęczniejącą chrząstnicę powleka śluzówkę przewodu pokarmowego i działa na nią osłaniająco, a dodatkowo sprzyja gojeniu się jej ubytków i podrażnień. Hamuje także nadmierne wydzielanie kwasu żołądkowego [1, 2].

ZASTOSOWANIE
- w celu uregulowania wypróżnień
- odchudzanie
- dla ochrony błon śluzowych przewodu pokarmowego

SKŁAD
Chrząstnica kędzierzawa 100%. Surowiec najwyższej jakości!

SPOSÓB UŻYCIA
Odwar:
Proszek:
Algę zmielić na proszek i spożywać 0,5-1 łyżeczki 3 razy dziennie, na pół godziny przed posiłkiem, popijając szklanką wody (aby zmniejszyć apetyt) albo 1-2 łyżeczki raz dziennie przed snem (w celach przeczyszczających).Chrząstnicę można też wykorzystać w kuchni jako substancję zagęszczającą, stabilizującą i żelującą.

PRZECIWWSKAZANIA
Nadwrażliwość na algę, ciąża, karmienie piersią.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Chrząstnica kędzierzawa to krzaczasty krasnorost. Występuje w różnych barwach: ciemnoczerwonej, brązowej, żółtej, białawej. Pływa w Oceanie Atlantyckim. Jest również szeroko uprawiany – jego największe plantacje znajdują się w wodach otaczających Filipiny i Indonezję.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką wagę do jakości oferowanych przez nas produktów, dlatego testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium MagLab.
Poniżej znajduje się certyfikat analizy dla Karagen – mech irlandzki, sporządzony przez dział jakości naszego MagLabu:


BIBLIOGRAFIA
1. http://rozanski.li
2. https://www.webmd.com
3. https://medium.com
4. http://www.foodsciencematters.com
5. https://domowejroboty.pl
6. https://pl.wikipedia.org