• Kardamon nasiona bez łupinki
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Kardamon nasiona bez łupinki
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Kardamon nasiona bez łupinki
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Kardamon nasiona bez łupinki
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Elettaria cardamomum

Kardamon nasiona bez łupinki

Już obrane, całe nasiona kardamonu o uwodzicielskim, słodko-korzennym aromacie.

    • ; 1
    • ; 1
  • W magazynie: 64 sztuk
    29,89
    W magazynie: 64 sztuk
    29,89
    W magazynie: 44 sztuk
    33,85
    Dodaj
    do ulubionych
  • Najniższa cena produktu w ostatnich 30 dniach:

  • Koszt przesyłki już od 13 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Nasiona kardamonu bez łupiny

Kardamon to jedna z najstarszych przypraw na świecie. Początki jego wykorzystania w kuchni sięgają aż 4000 lat wstecz. Pochodzi z południowych Indii, gdzie do dziś jest powszechnie uprawiany, ale największe jego plantacje znajdują się w Gwatemali. Ceniony jest za unikatowy aromat, łączący intensywną, mleczną słodycz z delikatnie ostrą korzennością.

Warto zaznaczyć, że w naszej ofercie znajdziecie dwa rodzaje mielonego kardamonu: mielone całe owoce, czyli nasiona wraz z zieloną łupiną, oraz mielone same nasiona. Obie wersje nieco różnią się od siebie smakiem i zapachem, dlatego zachęcamy do stestowania obu z nich i wybrania swojej ulubionej :)

Jeśli wybierzecie całe ziarenka kardamonu, zalecamy mielić je tuż przed użyciem. Można je także dodawać w całości, np. do kawy, ale lepiej je potem wyłowić, ponieważ przypadkowe ugryzienie ich nie jest najprzyjemniejszą przygodą.


ZASTOSOWANIE


Kardamon to jedna z czołowych przypraw kuchni azjatyckiej, zwłaszcza indyjskiej, ale także bliskowschodniej. Pasuje więc do potraw typu curry, potraw z ryżem i zup na bazie mleka kokosowego. Koniecznie wypróbujcie kawę z jego dodatkiem albo przygotujcie tradycyjny, indyjski chai.

Kardamon doskonale podkreśla smak zupy dyniowej i innych zup kremów. Nadaje wspaniały aromat naleśnikom i omletom. Ze względu na swoją słodycz świetnie komponuje się z wypiekami. Nie obędzie się bez niego żaden piernik ani pierniczek, zyskają również te bardziej klasyczne ciasta, takie jak babki czy serniki.

Nie zapomnijcie też o tym, że wyrazistymi przyprawami korzennymi lub ziarnistymi można aromatyzować alkohol ;) Wystarczy wsypać do słoiczka łyżeczkę nasion kardamonu, zalać szklanką wódki, zakręcić i wstawić do lodówki lub zamrażarki na tydzień. Efekt będzie co najmniej interesujący!

Na koniec ważna rada – z kardamonem nie należy przesadzać! Jego nadmiar w potrawie może spowodować długotrwały uraz do tej przyprawy (wiem z doświadczenia).


SKŁAD


Nasiona kardamonu bez łupiny 100%.


SPOSÓB UŻYCIA


Kardamon bez łupiny należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, aby zapobiec wietrzeniu aromatu!

Nasiona kardamonu charakteryzują się niezwykle bogatym aromatem. Pachną intensywnie, słodkawo, a w smaku są korzenne i lekko ostre. Po rozgryzieniu pozostawiają uczucie świeżości na języku.

Nasiona można dodawać w całości lub w postaci zmielonej do wielu potraw, nie tylko orientalnych. Kardamon nadaje się do potraw słonych, ostrych i słodkich. Doskonale komponuje się z ryżem i potrawami curry, a także z owsianką czy kaszą na słodko. Dodawany jest też do mięs i ryb. Nie należy przesadzać z ilością, gdyż nadmiar kardamonu może zepsuć smak potrawy. Wystarczy od 2 do 5 ziarenek.

Warto dodawać go do kawy i herbaty, a nawet do alkoholi domowej roboty, aby nadać im bogatszy aromat. Kardamon można również wypić w postaci naparu bez dodatków albo z dodatkiem imbiru, miodu i przypraw korzennych.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Kardamon to bylina z rodziny imbirowatych, której łodygi rosną na wysokość od 2 do 5 m. Korzenie kardamonu tworzą bulwiaste kłącza, a jego kwiaty są zielone z białą końcówką i fioletowymi żyłkami. Nasiona kardamonu znajdują się w strąkach, które wyrastają z łodyg na poziomie gruntu.

Kardamon jest jedną z najstarszych przypraw na świecie. Pochodzi z południowych Indii i ze Sri Lanki. Jest ziołem zarówno rosnącym dziko w lasach jak i uprawianym na polach w całych Indiach, w południowej Azji, Indonezji i w Gwatemali. Jego uprawy są kosztowne i czasochłonne, stąd wysoka cena. Aby kardamon dojrzał, potrzeba trzech lat. Potem owocuje przez 10-15 lat. Strąki z dojrzałymi owocami kardamonu zbierane są podczas pory suchej, a więc naszej jesieni i suszone w całości na słońcu, albo w piecach.


BADANIA LABORATORYJNE


Jakość oferowanych produktów jest dla nas bardzo ważna. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Kardamon owoc bez łupinki dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Specyfikację jakościową

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail


BIBLIOGRAFIA


1. http://www.przyprawowy.pl
2. http://pl.herbs2000.com
3. http://www.naturalnews.com



Część rośliny: owoc
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Ayurveda
Kraj pochodzenia: Gwatemala
Smak: rozgrzewający, ostry, korzenny
Zdrowie: Drogi moczowe, Trawienie, Przeciwutleniacze, antyoksydanty, Higiena jamy ustnej
Zastosowanie: odprężenie i nastrój, przyprawa
Krótki opis produktu: Już obrane, całe nasiona kardamonu o uwodzicielskim, słodko-korzennym aromacie.
Nazwa łacińska: Elettaria cardamomum

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Krystyna O., W dniu: 10.07.2020

    Zażywam na trawienie i świeży oddech jest ok.

  • Ocena: (5/5)

    Pasacharida, W dniu: 17.08.2019

    Pięknie pachnie i jest intensywny 5/5

  • Ocena: (5/5)

    Ewa L., W dniu: 21.04.2017

    Kocham kardamon -np dodaję odrobinę do kawy - poezja smaku;) Kardamon bez łupinek jest łatwiejszy w obsłudze, ale tak na prawdę to zależy do czego się chce użyć.

  • Ocena: (5/5)

    Agnieszka S., W dniu: 09.02.2016

    Rewelacyjna jakość nasionek! Polecam!

  • Ocena: (5/5)

    Maksym W., W dniu: 22.11.2015

    Nigdy nie spotkałem się z kardamonem lepszej jakości niż ten. Owoce są bardzo aromatyczne, nie zwietrzałe, po zmieleniu roznosi się bardzo intensywny aromat. Świetny dodatek do kawy (2 szczypty) - nadaje charakterystycznego aromatu i wzmacnia właściwości pobudzające. W porównaniu do kupnego kardamonu w proszku, ten produkt ma 100x intensywniejszy aromat i zawartość olejków eterycznych.

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK