
Kardamon – nasiona w łupinie
Kardamon (Elettaria cardamomum) pochodzi z Indii i ze Sri Lanki. Jest najdroższą po szafranie przyprawą na świecie. Ceni się go przede wszystkim za bogaty aromat i walory smakowe, ale warto wiedzieć, że posiada on również cechy prozdrowotne. Wykorzystywany był już w czasach starożytnych w kuchni indyjskiej i w medycynie ajurwedyjskiej, a Egipcjanie produkowali z niego perfumy i żuli nasiona, aby odświeżyć oddech.

KARDAMON – WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE
Terapeutyczne zastosowanie kardamonu obejmuje przede wszystkim problemy ze strony układu pokarmowego. Kardamon stosowany był tradycyjnie do łagodzenia niestrawności, likwidowania wzdęć, gazów i bólów żołądka, a także do poprawy apetytu. Obecnie kardamon spotkać można w wielu lekach i suplementach na powyższe dolegliwości.
Olejki eteryczne kardamonu bogate są w antyoksydanty, które działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Z tego powodu medycyna naturalna bardzo często stosuje napary z kardamonu, aby przyspieszyć powrót do zdrowia w trakcie przeziębienia lub grypy oraz w celach profilaktycznych. Powyższe cechy sprzyjają również zdrowiu zębów, dlatego nasiona kardamonu są do dziś powszechnie żute w Indiach i wykorzystywane tam w pastach do zębów.
W Indiach i w krajach arabskich kardamon uważany jest za doskonały afrodyzjak.
Inne tradycyjne zastosowania kardamonu to wspomaganie terapii astmy, depresji i zakażeń układu moczowego, łagodzenie stanów zapalnych i redukcja stresu.

SKŁAD
Kardamon – nasiona w łupinie 100%. Najwyższa jakość!

KARDAMON – JAK STOSOWAĆ?
Kardamon w łupinie to najlepszy sposób na jego przechowywanie. W takiej postaci zachowuje swój smak i aromat nawet przez kilka lat.
Nasiona kardamonu zwykle wyjmuje się z łupiny przed użyciem lub zmieleniem. Charakteryzują się one niezwykle bogatym aromatem. Pachną intensywnie, słodkawo, a w smaku są korzenne i lekko ostre. Po rozgryzieniu pozostawiają uczucie świeżości na języku.
Łuskane nasiona można dodawać w całości lub w postaci zmielonej do wielu potraw, nie tylko orientalnych. Kardamon nadaje się do potraw słonych, ostrych i słodkich. Doskonale komponuje się z ryżem i potrawami curry, a także z owsianką czy kaszą na słodko. Dodawany jest też do mięs i ryb. Nie należy przesadzać z ilością, gdyż nadmiar kardamonu może zepsuć smak potrawy. Wystarczy od 2 do 5 ziarenek.
Warto dodawać go do kawy i herbaty, a nawet do alkoholi domowej roboty, aby nadać im bogatszy aromat. Kardamon można również wypić w postaci naparu bez dodatków albo z dodatkiem imbiru, miodu i przypraw korzennych.
Zamknięta łupina z nasionami również jest wykorzystywana w kuchni. Pachnie dużo mniej intensywnie niż nasiona i dodaje potrawie nieco gorzkawą nutę. Kardamon w tej postaci dodawany jest do zup, gulaszy i pieczeni. Łupiny z nasionami można też rozgnieść, dodać do wrzącej wody i gotować przez kilka minut, aby otrzymać rozgrzewający napar.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Kardamon to bylina z rodziny imbirowatych, której łodygi rosną na wysokość od 2 do 5 m. Korzenie kardamonu tworzą bulwiaste kłącza, a jego kwiaty są zielone z białą końcówką i fioletowymi żyłkami. Nasiona kardamonu znajdują się w strąkach, które wyrastają z łodyg na poziomie gruntu.
Kardamon jest jedną z najstarszych przypraw na świecie. Pochodzi z południowych Indii i ze Sri Lanki. Jest ziołem zarówno rosnącym dziko w lasach jak i uprawianym na polach w całych Indiach, w południowej Azji, Indonezji i w Gwatemali. Jego uprawy są kosztowne i czasochłonne, stąd wysoka cena. Aby kardamon dojrzał, potrzeba trzech lat. Potem owocuje przez 10-15 lat. Strąki z dojrzałymi owocami kardamonu zbierane są podczas pory suchej, a więc naszej jesieni i suszone w całości na słońcu, albo w piecach.
BADANIA LABORATORYJNE
Jakość oferowanych produktów jest dla nas bardzo ważna. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Kardamon owoc z łupinką cały/mielony dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
- Certyfikat analizy
- Specyfikację jakościową
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail

ŹRÓDŁA
1. http://www.przyprawowy.pl
2. http://pl.herbs2000.com
3. http://www.naturalnews.com