Nanga

Karob mielony

Ceratonia siliqua Pyszny, naturalnie słodki proszek z owoców drzewa karobowego. Można dodawać go do wypieków, deserów i napojów mlecznych.
25,12 zł
  • Cena za 100g:12,56 zł
Wybierz opcję
W magazynie 48 szt
Karob mielony
Karob mielony
Karob mielony
Karob mielony
Karob mielony
Karob mielony

Opis produktu

Karob w proszku – co to jest i jak się go stosuje?

Karob to zmielone owoce drzewa karobowego (Ceratonia siliqua). Owoce te to brązowe strąki z nasionami, nazywane chlebem świętojańskim, które mogą być zjadane w całości. Chleb świętojański lub chleb Świętego Jana to nazwa zaczerpnięta z Biblii, gdzie można przeczytać, że Jan Chrzciciel żywił się szarańczą. Badacze przypuszczają, że chodzi tu o strąki szarańczynu, czyli drzewa karobowego.

Karob nazywany jest często zamiennikiem kakao, jednak w rzeczywistości niewiele ma z nim wspólnego. Oba podobne są do siebie z wyglądu, jeśli są zmielone. W postaci niezmielonej wyglądają kompletnie inaczej, aczkolwiek oba pochodzą ze strąków. Mają podobną wartość kaloryczną i oba można tak samo wykorzystywać w kuchni. Różnią się natomiast smakiem, zawartością składników odżywczych i bioaktywnych.

Kakao jest gorzkie, a karob naturalnie słodki i ma lekko karmelowy posmak. Dawniej w krajach śródziemnomorskich, zanim nauczono się pozyskiwać cukier z buraków cukrowych, karob stanowił podstawowe źródło słodyczy. Swoją słodycz zawdzięcza wysokiej zawartości węglowodanów, które stanowią aż 90% tego surowca, ale na szczęście jego indeks glikemiczny jest niski (= 40). Karob, w przeciwieństwie do kakao, nie zawiera kofeiny i teobrominy, dlatego może być spożywany o dowolnej porze dnia. Zawiera mniej tłuszczu niż kakao, a także o wiele mniej magnezu, żelaza, cynku i selenu, dlatego jeśli chodzi o wartość odżywczą, kakao zdecydowanie wygrywa. Karob ma za to więcej wapnia, ale najważniejsze jest to, że nie wywołuje alergii, co jest głównym powodem jego popularności. Można z niego robić czekoladę i inne słodkości dla osób uczulonych na kakao.

Co ciekawe, nasionka karobu były dawniej wykorzystywane do odmierzania złota, gdyż wszystkie ważą mniej więcej tyle samo, czyli około 200 mg. Stąd wzięła się jednostka karat, a słowo karat pochodzi od greckiego keration, czyli karob.


KAROBDZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne:

  • karob obfituje w wapń
  • ma niski indeks glikemiczny (40)
  • nie pobudza
  • nie uczula
  • prawie nie zawiera tłuszczu


ZASTOSOWANIE


Do sporządzania domowej czekolady, napojów, deserów i wypieków. Jako dodatek do smoothie, jogurtów, owsianek.


SKŁAD


Karob mielony 100%. Surowiec najwyższej jakości!

Wartość odżywcza na 100 g:

Wartość energetyczna 222kcal /100g
Tłuszcze 0,7g
Węglowodany 89g
– w tym cukry 49g
Błonnik 40g
Białko 4,6g
Wapń 348mg
Magnez 54mg
Żelazo 2,9mg
Cynk 0,9mg
Selen 5,3μg


</https:>

SPOSÓB UŻYCIA


Karob wykorzystuje się na mnóstwo sposobów – jest świetnym dodatkiem do wypieków, naleśników, placków, owsianek, jogurtów, deserów, koktajli. Można dodać go do każdego przepisu zamiast kakao, trzeba tylko pamiętać, że jest słodki i zmodyfikować ilość cukru lub innego słodzidła w potrawie. Jeśli zależy nam na gorzkiej nucie, warto wypróbować dodatek kurkumy lub kozieradki.

Przykładowe przepisy:

  • Bananowe karobao

https://malgorzatarusek.pl

  • Wegańskie ciasto karobowe

http://www.jadlonomia.com

  • Bardzo prosta czekolada karobowa

https://mamaalergikagotuje.pl

  • Bezowe lody z migdałami i karobem

http://weganon.pl


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Drzewo karobowe to inaczej szarańczyn strąkowy. Należy do rodziny bobowatych. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, gdzie powszechnie występuje w stanie dzikim oraz w uprawie. Osiąga około 15 m wysokości. Tworzy rozłożystą, szeroką koronę. Jego pień jest krótki i niezbyt gruby. Liście drzewa karobowego są pierzasto złożone z 5-9 mniejszych listków o kształcie owalnym i skórzastej fakturze. Jego kwiaty dzielą się na męskie i żeńskie, są czerwone lub żółte i zebrane w kotkowate kwiatostany. Owoce karobu to jadalne strąki z nasionami. Na początku są zielone, a w miarę dojrzewania brązowieją.


BIBLIOGRAFIA


1. https://malgorzatarusek.pl
2. https://nutritiondata.self.com
3. https://pl.wikipedia.org
4. https://en.wikipedia.org



Właściwości

Opinie (8)

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.

Wprowadzając i zatwierdzając swoje dane, wyrażasz zgodę na otrzymywanie newslettera na zasadach określonych w Regulaminie

O nas
Uwielbiamy zioła i chcemy dzielić się nimi z Wami! Współpracując z producentami z Polski oraz z różnych zakątków świata, stale rozwijamy naszą unikalną, bardzo bogatą ofertę. Dodatkowo współdziałamy z lokalnymi zielarzami, którzy pozyskują dla nas dzikie, rodzime zioła szanując zasady zrównoważonego zbioru. Zajmujemy się również uprawą wybranych roślin na naszym ekologicznym polu w Wiśniewce. Obecnie nie tylko sprowadzamy, uprawiamy, zbieramy i sprzedajemy zioła, ale także dzielimy się wiedzą na ich temat. Zajrzyj na nasz Magiczny Blogród, aby dowiedzieć się więcej!
Kontakt

Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00

Obserwuj nas

© MagicznyOgród 2025. All Right Reserved.
e-commerce platform by

Metody dostawy
InPost
GLS
DPD
Poczta Polska
Metody płatności
Visa
MasterCard
Przelewy24
BLIK
PayPal
more