Karob w proszku – co to jest i jak się go stosuje?
Karob to zmielone owoce drzewa karobowego (Ceratonia siliqua). Owoce te to brązowe strąki z nasionami, nazywane chlebem świętojańskim, które mogą być zjadane w całości. Chleb świętojański lub chleb Świętego Jana to nazwa zaczerpnięta z Biblii, gdzie można przeczytać, że Jan Chrzciciel żywił się szarańczą. Badacze przypuszczają, że chodzi tu o strąki szarańczynu, czyli drzewa karobowego.
Karob nazywany jest często zamiennikiem kakao, jednak w rzeczywistości niewiele ma z nim wspólnego. Oba podobne są do siebie z wyglądu, jeśli są zmielone. W postaci niezmielonej wyglądają kompletnie inaczej, aczkolwiek oba pochodzą ze strąków. Mają podobną wartość kaloryczną i oba można tak samo wykorzystywać w kuchni. Różnią się natomiast smakiem, zawartością składników odżywczych i bioaktywnych.
Kakao jest gorzkie, a karob naturalnie słodki i ma lekko karmelowy posmak. Dawniej w krajach śródziemnomorskich, zanim nauczono się pozyskiwać cukier z buraków cukrowych, karob stanowił podstawowe źródło słodyczy. Swoją słodycz zawdzięcza wysokiej zawartości węglowodanów, które stanowią aż 90% tego surowca, ale na szczęście jego indeks glikemiczny jest niski (= 40). Karob, w przeciwieństwie do kakao, nie zawiera kofeiny i teobrominy, dlatego może być spożywany o dowolnej porze dnia. Zawiera mniej tłuszczu niż kakao, a także o wiele mniej magnezu, żelaza, cynku i selenu, dlatego jeśli chodzi o wartość odżywczą, kakao zdecydowanie wygrywa. Karob ma za to więcej wapnia, ale najważniejsze jest to, że nie wywołuje alergii, co jest głównym powodem jego popularności. Można z niego robić czekoladę i inne słodkości dla osób uczulonych na kakao.
Co ciekawe, nasionka karobu były dawniej wykorzystywane do odmierzania złota, gdyż wszystkie ważą mniej więcej tyle samo, czyli około 200 mg. Stąd wzięła się jednostka karat, a słowo karat pochodzi od greckiego keration, czyli karob.
KAROB – DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
- ma niski indeks glikemiczny (40)
- prawie nie zawiera tłuszczu
ZASTOSOWANIE
Do sporządzania domowej czekolady, napojów, deserów i wypieków. Jako dodatek do smoothie, jogurtów, owsianek.
SKŁAD
Karob mielony 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Wartość odżywcza na 100 g:
Wartość energetyczna |
222kcal /100g
|
Tłuszcze |
0,7g |
Węglowodany |
89g |
– w tym cukry |
49g |
Błonnik |
40g |
Białko |
4,6g |
Wapń |
348mg |
Magnez |
54mg |
Żelazo |
2,9mg |
Cynk |
0,9mg |
Selen |
5,3μg |
SPOSÓB UŻYCIA
Karob wykorzystuje się na mnóstwo sposobów – jest świetnym dodatkiem do wypieków, naleśników, placków, owsianek, jogurtów, deserów, koktajli. Można dodać go do każdego przepisu zamiast kakao, trzeba tylko pamiętać, że jest słodki i zmodyfikować ilość cukru lub innego słodzidła w potrawie. Jeśli zależy nam na gorzkiej nucie, warto wypróbować dodatek kurkumy lub kozieradki.
Przykładowe przepisy:
https://malgorzatarusek.pl
- Wegańskie ciasto karobowe
http://www.jadlonomia.com
- Bardzo prosta czekolada karobowa
https://mamaalergikagotuje.pl
- Bezowe lody z migdałami i karobem
http://weganon.pl
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Drzewo karobowe to inaczej szarańczyn strąkowy. Należy do rodziny bobowatych. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, gdzie powszechnie występuje w stanie dzikim oraz w uprawie. Osiąga około 15 m wysokości. Tworzy rozłożystą, szeroką koronę. Jego pień jest krótki i niezbyt gruby. Liście drzewa karobowego są pierzasto złożone z 5-9 mniejszych listków o kształcie owalnym i skórzastej fakturze. Jego kwiaty dzielą się na męskie i żeńskie, są czerwone lub żółte i zebrane w kotkowate kwiatostany. Owoce karobu to jadalne strąki z nasionami. Na początku są zielone, a w miarę dojrzewania brązowieją.
BIBLIOGRAFIA
1. https://malgorzatarusek.pl
2. https://nutritiondata.self.com
3. https://pl.wikipedia.org
4. https://en.wikipedia.org