Piper methysticum

Kava kava

  • W magazynie: 0 sztuk
    54,89
    W magazynie: 0 sztuk
    54,89
    W magazynie: 0 sztuk
    54,89
    W magazynie: 0 sztuk
    52,50
    W magazynie: 184 sztuk
    57,50
    W magazynie: 190 sztuk
    48,50
    W magazynie: 44 sztuk
    149,20
    W magazynie: 194 sztuk
    57,75
    W magazynie: 192 sztuk
    57,50
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.


    Z uwagi na ogromną ilość zamówień termin realizacji może ulec wydłużeniu.


    Po przyjęciu zamówienia do realizacji nie ma możliwości jego edycji.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Kava kava to po polsku pieprz metystynowy (Piper methysticum). Z kawą nie ma nic wspólnego, natomiast z pieprzem łączy ją botaniczna rodzina pieprzowatych. Rośnie na Wyspach Pacyfiku, zwłaszcza w Mikronezji, Fiji, Vanuatu i na Hawajach, gdzie jest jedną z najważniejszych roślin uprawnych. Z jej korzenia sporządza się napój, który jest nieodłącznym elementem kultury mieszkańców Wysp Pacyfiku od niepamiętnych czasów. Napój ten jest dla nich tym, czym dla Japończyków jest herbata. Spożywają go codziennie podczas spotkań w swoich domach oraz w kava barach (zwanych nakamalami), a także serwują podczas ważnych ceremonii.

Kava kava obecna jest na wszystkich wydarzeniach religijnych, kulturalnych i politycznych odbywających się na Wyspach Pacyfiku. Ceniona jest za swoje działanie odprężające i delikatnie euforyzujące. Nie bez powodu nazywana jest korzeniem szczęścia. Lubią ją introwertycy i osoby, które czują się niepewnie podczas spotkań towarzyskich, ponieważ kava kava znosi stany lękowe i ułatwia wchodzenie w interakcje z ludźmi. A kiedy jej działanie opada, sen przychodzi szybciej i jest głębszy. Ludność Wysp Pacyfiku stosuje kavę nie tylko dla przyjemności, ale też w celach leczniczych. Kava to dla nich tradycyjny środek medyczny, który uspokaja, łagodzi napięcie, znosi bóle mięśni i menstruacyjne, działa nasennie, pomaga w infekcjach, chorobach układu moczowego i skóry.

Na różnych wyspach napój przygotowuje się nieco inaczej, a od sposobu przygotowania zależy jego moc i działanie. I tak wyspa Vanuatu słynie z bardzo mocnej i gęstej kavy, sporządzanej ze świeżych korzeni tej rośliny, dlatego tam napój ten spożywany jest głównie wieczorami. Z kolei na wyspach Fiji oraz Tonga popularna jest kava w lekkiej, rozwodnionej wersji o słabszym działaniu, którą pija się przez cały dzień.

Mieszkańcy wyspy Vanuatu przygotowują kavę w następujący sposób:

  • umieszczają 30 – 40 g zmielonej kavy (około 3 – 4 łyżki) w materiałowym woreczku, a woreczek w większym naczyniu
  • zalewają go ciepłą wodą (niewrzącą i niezbyt gorącą)
  • ugniatają woreczek dłonią, aby wyekstrahować do wody jak najwięcej związków czynnych – trwa to około 15 minut
  • po tym czasie wyciskają woreczek, a gotowy napój przelewają do naczyń, zwykle do wydrążonych łupin kokosowych. Jest to porcja dla około 5 – 6 osób.

Moc i działanie kavy zależy także od jej gatunku, a jest ich całe mnóstwo, oraz od użytej części rośliny. Z kava kava pozyskuje się nie tylko korzenie, ale też gruby fragment łodygi znajdujący się tuż nad korzeniem. Obie części sprzedawane są osobno i obie możecie kupić w naszym sklepie. Korzeń nazywany jest „waka”, a ta część nad korzeniem to „lawena”.

Lawena charakteryzuje się mniejszą zawartością kavalaktonów – związków aktywnych odpowiedzialnych za działanie kavy. Dzięki temu jej działanie jest subtelniejsze i nie tak bardzo sedatywne jak waki. Jest również łagodniejsza w smaku. Mieszkańcy Wysp Pacyfiku lubią pić lawenę w ciągu dnia, aby poczuć lekkie rozluźnienie i dobry nastrój podczas codziennych obowiązków. Waka z kolei to mocna, solidnie rozluźniająca kava o intensywnym smaku i wysokiej zawartości kavalaktonów, która spożywana jest zwykle w porze wieczornej lub nocą.

Warto wspomnieć jeszcze o podziale na kavę szlachetną i nieszlachetną (noble i non-noble kava). Kava nieszlachetna obejmuje odmiany o bardzo wysokiej zawartości kavalaktonów i alkaloidów, które wyróżniają się mocnym, wręcz przytłaczającym działaniem. Niektóre z nich wykorzystywane były w tradycyjnym lecznictwie. Kavy tej nie spożywa się na co dzień, ponieważ powoduje nieprzyjemne efekty uboczne, odczuwalne jako swego rodzaju „kac” nawet przez dwa dni (stąd też nazwa „tudei kava”). Jej eksport z wyspy Vanuatu został więc zakazany. Niestety w związku z tym, że kava nieszlachetna rośnie szybciej i jest tańsza, niektórzy sprzedawcy próbują eksportować kavę tudei wymieszaną z kavą noble.

Kava szlachetna powstaje z odmian o optymalnym składzie kavalaktonów. Przygotowany z niej napój nie wywołuje działań niepożądanych i jest całkowicie bezpieczny. Noble kava spożywana jest codziennie na Wyspach Pacyfiku. Aby odróżnić ją od kavy nieszlachetnej, wykonuje się analizę HPLC.

Wszystkie odmiany kavy w naszym sklepie to szlachetna kava od renomowanych dostawców, regularnie testowana w laboratorium.


SKŁAD

1) Lawena Kava pochodząca z Fiji. 100% Lawena. Chemotyp: 426351
2) Eva Kava pochodząca z Vanuatu. 100% Waka. Chemotyp: 423615
3) Malolo Kava pochodząca z Tonga. Chemotyp: 423165
4) Loa Waka Kava pochodząca z Fiji. 100% waka. Chemotyp: 463251
5) Borogu Kava pochodząca z Vanuatu. 90% waka Chemotyp: 423615


SPOSÓB UŻYCIA
­
Do użytku zewnętrznego.

Łyżeczkę kava zalać 100 ml zimnej wody. Dobrze wymieszać i pozostawić na 15 minut. Odsączyć. Użyć do fazy wodnej kosmetyków ujędrniających skórę.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Pieprz metystynowy (Piper methysticum) to dwupienny krzew z rodziny pieprzowatych – Piperaceae. Występuje w Mikronezji, Melanezji, Polinezji i na Hawajach. Wyróżnia się ponad 200 jego odmian. Osiąga 3 – 5 m wysokości. Jego liście są duże, o kształcie sercowatym i promieniście rozchodzących się nerwach. Kwiaty przypominają wąskie, białe kłosy. Wyrastają w kępkach bezpośrednio z łodygi. Owocami są jednonasienne jagody, które pojawiają się bardzo rzadko.


BIBLIOGRAFIA


1. https://pl.wikipedia.org
2. https://en.wikipedia.org
3. Kava: a review of the safety of traditional and recreational beverage consumption. http://www.fao.org
4. Kava good for anxiety. http://www.stuff.co.nz
5. https://kalmwithkava.com
6. http://www.worldagroforestry.org

***

Zdrowie: Wsparcie snu, Stres, napięcie, Zdrowie skóry, Drogi moczowe
Zastosowanie: Pielęgnacja ciała
Ostrzeżenia: Nie stosować w ciąży, Nie stosować u małych dzieci, Do użytku zewnętrznego

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (4.75/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (3/5)

    messy, W dniu: 02.03.2020

    Nie znałem, kupiłem, spróbowałem i się rozczarowałem. Przyznaję, że spodziewałem się choć umiarkowanego haju, a poza leciutkim mrowieniem w ustach, nie poczułem praktycznie niczego. Kk zamula i usypia, wiec jeśli ktoś tego potrzebuje, polecam ;) Ps. To była ocena produktu, nie sklepu.

  • Ocena: (5/5)

    michał J., W dniu: 18.01.2020

  • Ocena: (4/5)

    Bogusz L., W dniu: 12.01.2020

    Kava kava dobrej jakości, działanie satysfakcjonujące, płatność i wysyłka bardzo szybko. Przydałby się jakiś rabat ale mimo wszystko polecam. 4/5

  • Ocena: (5/5)

    Daniel D., W dniu: 19.12.2019

    Swietny produkt. Głęboko uspokaja nerwy i wycisza. Polecam wszystkim nerwusom.

  • Ocena: (5/5)

    Wojciech M., W dniu: 06.10.2019

    działa świetnie

  • Ocena: (5/5)

    Tomasz S., W dniu: 09.09.2019

    loa waka fiji, premium quality, premium sort :D

  • Ocena: (5/5)

    Michał G., W dniu: 27.08.2019

    Działa dosłownie w 15 minut. Bardzo relaksująco ale nie usypiająco, jeżeli będziesz aktywny. Bardzo interesująca rzecz, muszę spróbować innych :)

  • Ocena: (5/5)

    Piotr, W dniu: 11.08.2019

    Miałem tonge i figi. Obie super. Nie polecam cedzenia przez sitko od herbaty bo siada na jelita po czasie.

  • Ocena: (5/5)

    Danuta, W dniu: 01.08.2019

    Malolo Tonga rządzi. 1 czubata łyżka zalana 3 razy relaksuje mnie tak głęboko, że z trudem się poruszam. Śpię po niej wyśmienicie, tylko jest strasznie moczopędna i wstaję w nocy przez to.

  • Ocena: (5/5)

    Patrycja J., W dniu: 08.06.2019

    Polecam Vanuatu w walce z depresją. Stosować codziennie po 2 łyżeczki - metodą tradycyjną, czyli: do woreczka i ugniatać. Potem zawiesinę wypić.

  • Ocena: (5/5)

    Jacek, W dniu: 03.06.2019

    Stosuje kave jako medycynę. Zalewam 1 łyżeczkę rano zalana pół szklanki letniej wody. Wypijam po przesączeniu przez drobne sitko od herbaty na czczo. Po południu ponownie zalewam kavę z rana i dodaję jeszcze jedną płaską łyżeczkę. Znosi napięcie, pozwala bardziej cieszyć się życiem i lepiej radzić z wyzwaniami w pracy. Umysł pozostaje czysty i klarowny. Wspaniałe zioło!

  • Ocena: (5/5)

    Krzysztof F., W dniu: 28.05.2019

    Profesjonalne podejście do klienta = dobra jakosc.

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK