To kolejna perełka w naszej kolekcji. Podobnie jak odmiana Palarasul i Palasa, ta również powstaje wyłącznie na wyspie Espiritu Santo, należącej do Vanuatu. Nazwa Bir Kar znaczy „czerwona kava” i nawiązuje do wyglądu świeżych korzeni tej odmiany, które są lekko czerwone. Lokalni mieszkańcy Vanuatu cenią tę odmianę za szybkie i wyraziste, ale jednocześnie niezbyt długie działanie.
Zobacz też: kava kava Palarasul i kava kava Palasa.
Vanuatu, Tonga i Fiji to państwa na Południowym Pacyfiku, które są najbardziej znane z uprawy kavy kavy. Ale ojczyzną tej rośliny są również Hawaje, Mikronezja i Samoa. Kava kava, czyli pieprz metystynowy, rośnie wyłącznie na Wyspach Pacyfiku i tam konsumowana jest od zamierzchłych czasów. Dla lokalnych mieszkańców jest to używka codzienna, tak jak kawa, herbata czy yerba mate dla mieszkańców innych części świata. Kava kava pełni tam także funkcję towarzyską i jest obowiązkowym elementem spotkań.
W Polsce kavę kavę można posiadać i sprzedawać, jednak nie jest ona zarejestrowana jako środek spożywczy. Oznacza to, że nie możemy udzielać informacji na temat tego, jak się ją spożywa.
Kava kava Bir Kar 100% z Vanuatu. Najwyższa jakość!
Waka: 70%, lawena: 30%.
Chemotyp: 423561
1. Bir Kar Single Cultivar Traditional Grind Kava. https://kavasociety.nz/shop/bir-kar-single-cultivar-traditional-grind-kava
Kraj pochodzenia: | Vanuatu |
---|---|
Krótki opis produktu: | Rzadka odmiana szlachetnej kavy z Vanuatu. Waka/lawena: 70/30. |
Nazwa łacińska: | Piper methysticum |