Kava kava – tradycyjny napój spożywany na Wyspach Pacyfiku, jak również zwyczajowa nazwa rośliny, z której napój ten jest sporządzany.
Nazwa botaniczna tej rośliny to Piper methysticum, czyli dosłownie „odurzający pieprz”.
Kava kava to główna używka mieszkańców państw na Pacyfiku, takich jak Vanuatu, Fidżi, Tonga czy Samoa. Jest ważniejsza niż kawa, alkohol i herbata razem wzięte :) Pija się ją wszędzie w tak zwanych nakamalach, czyli kava barach. Jest stałym elementem zarówno kameralnych spotkań z przyjaciółmi, jak również większych imprez z muzyką i tańcem.
Tradycyjnie kava kava pełniła funkcję rekreacyjną, towarzyską i prozdrowotną.
Rdzenna ludność Wysp Pacyfiku stosowała ją jako napój ułatwiający wchodzenie w interakcje, rozluźniający atmosferę i wprawiający w pozytywny nastrój, a w większych ilościach przynoszący nawet lekką euforię.
Dawna medycyna tych regionów traktowała kavę jako środek antydepresyjny, uspokajający, antystresowy, przeciwbólowy, przeciwlękowy i poprawiający jakość snu.
W Polsce kava kava nie jest zalecana do spożycia.
Do celów kosmetycznych.
Ekstrakt z kavy kavy standaryzowany na zawartość 30% kavalaktonów. Najwyższa jakość!
Odstaw w przypadku wystąpienia nadwrażliwości. Nie stosuj w ciąży ani podczas karmienia piersią.
1. Kava as a Clinical Nutrient: Promises and Challenges. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33027883/
2. An Updated Review on the Psychoactive, Toxic and Anticancer Properties of Kava. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35887801/
Ostrzeżenia: | do użytku zewnętrznego |
---|---|
Krótki opis produktu: | Esencja tego, co w kavie kavie najlepsze :) |
Nazwa łacińska: | Piper methysticum |