Herbata pu erh
Pu-erh to herbata uprawiana i produkowana wyłącznie w chińskiej prowincji Yunnan w regionie Pu’er. Powstaje z liści krzewu Camellia sinnensis odmiany wielkolistnej zwanej Yunnan Daye. Chińczycy nazywają ją herbatą czarną, czyli hei cha, co oznacza dosłownie herbatę postfermentowaną lub dojrzewającą. W Europie nazywamy ją herbatą czerwoną.
Pu-erh to herbata otrzymywana na drodze fermentacji nieenzymatycznej, a więc przeprowadzanej przez nieszkodliwe mikroorganizmy. Dzieli się na dwa rodzaje: pu-erh sheng i pu-erh shou.
Pu-erh sheng, czyli „świeży” pu-erh, po przejściu całego standardowego procesu produkcji herbaty jest sprasowywany, zawijany w papier i poddawany leżakowaniu. Pożądane cechy uzyskuje po około 4-5 latach, a najlepsze po 10 latach i więcej, ale można go pić wcześniej. Z tego powodu, że jego powstawanie zajmuje tyle czasu, wynaleziono sposób, który postarza herbatę znacznie szybciej i tak w latach 70. XX wieku powstał pu-erh shou. W tym przypadku herbatę poddaje się procesowi wodui, który polega na pozostawieniu kopców herbaty pod wilgotnymi płachtami do leżakowania przez 1-2 miesiące. W ten sposób powstaje pu-erh shou o niemal czarnych liściach i intensywnym, ziemistym smaku.
Z kolei pu-erh sheng wyglądem przypomina herbatę zieloną, ale w smaku i aromacie jest dość wyjątkowy. Warto wypróbować i porównać oba rodzaje pu-erhów, a nieco pu-erha sheng odłożyć na kilka lat, gdyż jego walory smakowe oraz wartość rosną z wiekiem.