Herbata Pu-Erh
To herbata zwana w Europie czerwoną, a przez Chińczyków czarną. Pochodzi wyłącznie z chińskiej prowincji Yunnan, leżącej na południowym wschodzie kraju, a dokładniej z regionu Simao, którego główne miasto nosi nazwę Pu’er. Od samego początku produkcji tej herbaty aż do dziś miasto Pu’er jest miejscem, do którego przywozi się gotowy susz, a następnie sortuje go, pakuje i sprzedaje.
Istnieją dwa rodzaje herbaty pu-erh: shou i sheng. Różnią się one od siebie sposobem produkcji, a co za tym idzie, także smakiem i aromatem. Pu-erh sheng wytwarzany jest od samego początku istnienia tej herbaty, natomiast pu-erh shou powstał w latach 70. ubiegłego wieku. Pu-erh shou poddaje się procesowi fermentacji układając stosy liści pod wilgotnymi płachtami na 1-2 miesiące. Z kolei liście przeznaczone na herbatę pu-erh sheng starzeją się naturalnie podczas leżakowania, które może trwać nawet kilkadziesiąt lat. Młody pu-erh sheng przypomina bardziej herbatę zieloną, natomiast znany Europejczykom pu-erh shou charakteryzuje się ciemnymi liśćmi i daje napar o specyficznym, ziemistym aromacie.
Oferowana przez nas herbata to wysokiej jakości pu-erh shou.
Ilość:
- 1-2 łyżeczki na kubek lub dużą filiżankę (250-350 ml)
- 1 płaska łyżeczka na małą filiżankę (120 ml)
Temperatura parzenia:
Świeżo zagotowana woda
Długość parzenia:
Pierwsze parzenie powinno trwać 1-1,5 minuty, każde kolejne wydłuż o minutę. Po upływie tego czasu oddziel liście od naparu. Możesz je zalać 3 razy.
Ta herbata to klasyczny pu-erh shou. Z naparu wydobywa się intensywny zapach ziemi, tytoniu i ciemnego drewna. Smak naparu jest dość ciężki, gęsty i mocno gorzki. Pu-erh shou nie przypomina żadnej innej herbaty, a jej surowość jest intrygująca. Pomimo cierpkości, pije się ją z przyjemnością.
Herbata pu-erh 100%.
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas