Kawa z topinamburu z dodatkiem korzenia mniszka jest zdrowym i bardzo smacznym napojem, polecanym głównie dla cukrzyków. Produkty z topinamburu są doskonałym środkiem wspomagającym metabolizm glukozy przy cukrzycy. Mniszek wzmacnia działanie topinamburu oraz sprawia, że produkt działa odtruwająco i pobudzająco.
Topinambur cechuje się dużą zawartością błonnika, białka, tłuszczy oraz inuliny. Zawiera także skrobię, krzemionkę, witaminy oraz minerały.
WŁAŚCIWOŚCI
- pomaga w normalizowaniu glikemii i oczyszczaniu organizmu
- zapobiega zakażeniom dróg moczowych
- stosowany przy cukrzycy, reumatyzmie, otyłości i chorobach krążenia
SKŁAD
Prażone kłącze topinamburu 60%, prażony korzeń mniszka lekarskiego 37%, cynamon, kardamon, goździki (3%).
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jedną czubatą łyżeczkę kawy w przeliczeniu na 1 szklankę wody wsypać do naczynia i gotować około 2-3 minuty. Odstawić na 5-10 minut, przelać do filiżanek. Można dodać mleko, śmietankę lub posłodzić.