Kawa zielona Brazylia Santos (ziarnista) polecana jest osobom pragnącym zrzucić zbędne kilogramy i dokuczliwy cellulit. To jeden z najbardziej popularnych a przy tym w 100% naturalnych środków odchudzających! Regularne picie naparu z zielonych ziaren brazylijskiego kawowca w połączeniu z aktywnością fizyczną z pewnością ułatwi pozbycie się niechcianego balastu!
Ziarno kawy zielonej to w rzeczywistości to samo ziarno kawy, którą tradycyjnie wszyscy parzymy od lat w swoich domach. Jest jednak zasadnicza różnica pomiędzy obiema formami. Kawy zielonej w przeciwieństwie do kawy czarnej, umyślnie nie poddaje się procesowi palenia. Zielone owoce kawowca zawierają bowiem kwas chlorogenowy (ACG), oraz wiele składników odżywczych, które to po poddaniu procesowi palenia bezpowrotnie tracą swoje właściwości.
Niepalone, zielone ziarna kawy zawierają w sobie więcej substancji biologicznie aktywnych, z czego ważną grupę stanowią przeciwutleniacze takie jak kwas chlorogenowy. Wiele badań wskazuje na korzystny wpływ ekstraktu z ziaren zielonej kawy na odchudzanie.
Kwas chlorogenowy w połączeniu z kofeiną zawartą w ekstrakcie istotnie obniżają wchłanianie glukozy z pokarmu oraz wpływają na metabolizm tłuszczów przyczyniając się znacząco do utraty zbędnych kilogramów.
Kwas chlorogenowy to naturalny polifenol, antyoksydant i kwas organiczny. Ten ciekawy polifenol “zmusza” organizm człowieka do wykorzystywania energii zgromadzonej w postaci tłuszczu poprzez ograniczenie wchłaniania cukrów. Zwiększa również czułość komórek na insulinę.
To dzięki połączeniu działania kwasu chlorogenowego i pobudzającej metabolizm kofeiny zielona kawa rewelacyjnie wspomaga odchudzanie i pozbycie cellulitu. Napar z zielonych ziaren ma cierpki i kwaskowaty smak i nie posiada charakterystycznego zapachu kawy.
Właściwości prozdrowotne
Jakie korzyści niesie ze sobą zielona kawa?
Zwykłą czarną kawę uzyskuje się z mielonych nasion prażonego kawowca, kawę zieloną przygotowuje się natomiast z nieprzetworzonych zielonych ziaren. Według badań laboratoryjnych ekstrakt z zielonej kawy przynosi szereg korzyści dla zdrowia. Głównymi składnikami zielonej kawy odpowiedzialnymi za to są kofeina oraz kwas chlorogenowy, aczkolwiek część efektów wynika także z innych składników.
Według badania opublikowanego w marcu 2006 roku w „BMC Complementary and Alternative Medicine” codzienna suplementacja ekstraktu przygotowanego z nasion zielonej kawy zredukowała tkankę tłuszczową i wagę ciała u myszy, a także skład tłuszczu w ich wątrobie. Podobny efekt osiągnięto suplementując myszy izolowaną kofeiną oraz kwasem chlorogenowym, co sugeruje, iż jest to bezpośredni efekt działania tych związków. Kwas chlorogenowy zawarty w zielonej kawie jest trawiony i wchłaniany przez ludzi.
Kwas chlorogenowy nie tylko sprzyja utracie wagi, ale także może zmniejszyć ciśnienie krwi. Zgodnie z badaniem opublikowanym w 2006 roku w czasopiśmie medycznym “Clinical and Experimental Hypertension” pacjenci przyjmujący 140 mg ekstraktu z zielonej kawy wykazywali obniżone ciśnienie przez czas badania. Nie odnotowano żadnych efektów ubocznych, co sugeruje, że kawa zielona to bezpieczny sposób na obniżenie ciśnienia.
Kofeina zawarta w zielonej kawie pozytywnie oddziałuje na nastrój oraz aktywność mózgu. Według przeglądu opublikowanego w lutym 2008 roku w czasopiśmie „Nutrition Bulletin”, kilka badań potwierdziło, że kofeina poprawia czas reakcji, czujność, pamięć, skupienie, odporność na zmęczenie i inne elementy zdolności poznawczych. Określono zakres optymalnej dawki ekstraktu na 38-400 mg dziennie lub ⅓ do czterech szklanek prażonej kawy.
Ziarna zielonej kawy i produkty jej pochodne zawierają kilka antyoksydantów. Związki te redukują uszkodzenie komórek wywołane przez wolne rodniki. Zgodnie z badaniem przeprowadzonym w lipcu 2014 roku w czasopiśmie “Journal of Agricultural and Food Chemistry” kwas chlorogenowy może zapobiec rozprzestrzenianiu się czterech rodzajów komórek rakowych. Oznacza to, że zielona kawa może pomóc w zapobieganiu kilku rodzajów nowotworów.
Przed zaparzeniem kawę należy zmielić. Do filiżanki wsypujemy 10 g (trzy łyżeczki) odpowiednio zmielonej kawy zielonej. Zalewamy gorącą wodą (najlepiej o temperaturze 90°C). Po 5 minutach napar jest gotowy do spożycia. Smak naparu przypomina troszkę smak parzonej zielonej herbaty, lekko cierpki.
W celu poprawienia smaku zalecamy dodać naturalny słodzik, np. stewia. Jeszcze lepiej smakuje połączenie kawy czarnej z zieloną. Dzięki temu mamy bogactwo zdrowych składników i znakomity smak.
Brazylijska kawa Santos odznacza się niską kwasowością i delikatnym klasycznym smakiem. Charakterystycznym walorem tej kawy jest wyważony, intensywny aromat z delikatnym posmakiem czekolady.
Zieloną kawę Santos można również prażyć w domowej palarce, na patelni lub w piekarniku. Kawa traci swoje właściwości odchudzające, ale w zamian raczy nas niezwykłym smakiem i aromatem egzotycznej Ameryki Południowej.
1. Suzuki A, Kagawa D, Ochiai R, Tokimitsu I, Saito I. Green coffee bean extract and its metabolites have a hypotensive effect in spontaneously hypertensive rats. Hypertens Res. 2002 Jan;25(1):99-107.
2. Ochiai R, Jokura H, Suzuki A, Tokimitsu I, Ohishi M, Komai N, Rakugi H, Ogihara T. Green coffee bean extract improves human vasoreactivity. Hypertens Res. 2004 Oct;27(10):731-7.
3. Watanabe T, Arai Y, Mitsui Y, Kusaura T, Okawa W, Kajihara Y, Saito I. The blood pressure-lowering effect and safety of chlorogenic acid from green coffee bean extract in essential hypertension. Clin Exp Hypertens. 2006 Jul;28(5):439-49.
4. Shimoda H, Seki E, Aitani M. Inhibitory effect of green coffee bean extract on fat accumulation and body weight gain in mice. BMC Complement Altern Med. 2006 Mar 17;6:9.
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas