Kawa zielona z czarną Arabica SANTOS to połączenie kawy zielonej i czarnej w proporcji 2:1.
Dzięki tej kombinacji odnosimy korzyści z fantastycznych właściwości kawy zielonej, a przy tym możemy cieszyć się smakiem i aromatem palonych ziaren kawy.
Kawa zielona to surowe ziarna kawowca, które nie zostały poddane procesowi prażenia. Posiada charakterystyczny, cierpki smak, przypominający nieco smak zielonej herbaty. Nie posiadają aromatu tradycyjnej, czarnej kawy.
DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
Kawa zielona słynie przede wszystkim z wysokiej zawartości kwasu chlorogenowego. Palenie ziaren kawy niszczy ten kwas, a także wiele innych składników bioaktywnych zawartych w surowych ziarnach.
Kwas chlorogenowy:
- skutecznie wspiera kontrolę masy ciała,
- pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i triglicerydów we krwi i wątrobie,
- pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi,
- pozytywnie wpływa na metabolizm glukozy i insuliny.
SKŁAD
Kawa zielona, kawa czarna arabica.
SPOSÓB UŻYCIA
Kawę najlepiej przygotować w zaparzaczu tłokowym lub w ekspresie przelewowym. Można też zalać ją od razu w kubku. Należy pamiętać, aby woda nie była wrząca, tylko nieco przestygnięta (90°C).
BIBLIOGRAFIA
1. https://authoritynutrition.com
2. http://www.webmd.com
3. The effect of chlorogenic acid enriched coffee on glucose absorption in healthy volunteers and its effect on body mass when used long-term in overweight and obese people. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
4. Randomized, double-blind, placebo-controlled, linear dose, crossover study to evaluate the efficacy and safety of a green coffee bean extract in overweight subjects. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
5. Inhibitory effect of green coffee bean extract on fat accumulation and body weight gain in mice. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
6. Chlorogenic acid exhibits anti-obesity property and improves lipid metabolism in high-fat diet-induced-obese mice. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
7. Chlorogenic acid modifies plasma and liver concentrations of: cholesterol, triacylglycerol, and minerals in (fa/fa) Zucker rats. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
8. Green coffee bean extract and its metabolites have a hypotensive effect in spontaneously hypertensive rats. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
9. The blood pressure-lowering effect and safety of chlorogenic acid from green coffee bean extract in essential hypertension. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
10. Acute effects of decaffeinated coffee and the major coffee components chlorogenic acid and trigonelline on glucose tolerance. https://www.ncbi.nlm.nih.gov