• Kmin rzymski owoc
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Kmin rzymski owoc
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Kmin rzymski owoc
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Kmin rzymski owoc
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Cuminum cyminum

Kmin rzymski owoc

  • W magazynie: 10 sztuk
    6,90
    W magazynie: 10 sztuk
    6,90
    W magazynie: 9 sztuk
    13,90
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Kmin rzymski (Cuminum cyminum) to przyprawa do mięs, zup, ryb i wielu potraw kuchni tradycyjnej jak również kuchni Bliskiego Wschodu.
Kmin jest stosowany do przyprawiania wielu potraw, ponieważ wydobywa ich naturalna słodkość. Tradycyjnie dodawany jest do potrawy falafel (Bliski Wschód), gado gado (Indonezja), chili con carne (Teksas i Północny Meksyk), oraz enchiladas, tacos, nachos, kuskusu i salsy, dla dodania im wyjątkowego smaku.
Przyprawa ta nadaje każdej potrawie teksańsko-meksykański smak.


DZIAŁANIE I ZASTOSOWANIE

Właściwości prozdrowotne

  • Owoce kminu używane są jako przyprawa ze względu na swój charakterystyczny gorzkawy smak, a także silny, pikantny aromat wynikający z obecności olejków eterycznych
  • Kmin jest składnikiem proszku curry, a także istotnym składnikiem przyprawy chili i występuje w mieszankach przyprawowych achiote, adobos, garam masala czy baharat
  • Ponadto kmin był znany i stosowany ze względu na swoje właściwości wspomagające trawienie w czasie uroczystych biesiad
  • W starożytnych Indiach był opisywany jako sugandhan – „ładnie pachnący”
  • Może być także używany do przyrządzania naparów (herbaty) w prosty sposób – przez zalanie nasion gorącą wodą i zaparzanie przez 10 minut. Czasami jest także ekstrahowany winem lub octem
  • Stanowi smaczny dodatek do sosów sałatkowych, a nawet smażonych potraw w połączeniu z cytryną
  • Owoce kminu można znaleźć także w niektórych serach holenderskich i tradycyjnych chlebach z Francji
  • W Indiach owoce lub sproszkowany kmin dodaje się do potraw wegetariańskich i niewegetariańskich. Smak kminu odgrywa główna rolę w meksykańskiej potrawie „comino”, a także w kuchni wietnamskiej, tajskiej i malezyjskiej.
  • W ziołolecznictwie kmin jest uważany jako środek pobudzający, wiatropędny i przeciwbakteryjny

Najlepsze właściwości ma po lekkim uprażeniu i rozdrobnieniu w moździerzu. Lekkie, suche prażenie owoców wzmacnia ich wyjątkowy smak i aromat. Rośliny strączkowe, zwłaszcza soczewica, są zwykle przyprawiane kminem smażonym na maśle. Kmin jest także istotną częścią bengalskiej mieszanki przyprawowej panch phoro, ponadto używany jest do przyprawiania północno indyjskich potraw tandoori.


SKŁAD

Zapach i smak kminu pochodzi w dużym stopniu od olejku eterycznego (2,5-4% suchej masy), który zawiera jako główny składnik kuminal (p-izopropyl-benzaldehyd, 25-30%), ponadto perillaldehyd, alkohol cuminol, a – i b -pinen (21%), dipenten, p-cymen i niekiedy b -felandren.

Tkanka owocu kminu zawiera olej i żywice, śluzy i gumy, jabłczany oraz składniki białkowe, natomiast zewnętrzna okrywa nasion jest bogata w taniny. Popiół stanowi około 8%.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY

Cuminum cyminum występuje w Zachodniej Azji, gdzie jest uprawiany od czasów biblijnych. Główne kraje obecnie uprawiające kmin to Indie, Iran, Indonezja, Chiny i południowe kraje basenu Morza Śródziemnego. Silnie aromatyczna przyprawa. Ma ziemisty, cierpki, aromatyczny, głęboki i pieprzowy posmak z lekko wyczuwalnym śladem nieco gorzkiego smaku owoców cytrusowych. Aromat jest charakterystyczny i zmienia się w czasie smażenia lub suchego prażenia.


JAKOŚĆ PRODUKTÓW


Jakość oferowanych produktów jest dla nas bardzo ważna. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Kmin rzymski owoc dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Specyfikację jakościową

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail

***

Część rośliny: owoc
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Ayurveda
Kraj pochodzenia: Indie
Smak: gorzki
Zastosowanie: Przyprawa

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (4.75/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (4/5)

    Adam S., W dniu: 08.04.2019

    Ok

  • Ocena: (5/5)

    Mirosław K., W dniu: 28.11.2018

    ok,polecam

  • Ocena: (5/5)

    Łukasz W., W dniu: 23.12.2015

    Super smaczna przyprawa!

  • Ocena: (5/5)

    Łukasz W., W dniu: 19.09.2015

    Owoc kminu rzymskiego to nie tylko bardzo aromatyczna przyprawa, lecz także świetny surowiec zielarski. Oferowany tutaj kmin pięknie pachnie i świetnie komponuje się z wieloma potrawami. Posiada liczne właściwości medyczne. POLECAM!

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK