Nasiona kopru włoskiego (Foeniculum vulgare) to zarówno przyprawa do pieczenia i gotowania jak i surowiec zielarski. Słyną ze swojego pozytywnego wpływu na układ pokarmowy oraz przyjemnego, słodko-korzennego aromatu. Są popularne jako herbata w Niemczech i w Austrii, Anglicy przyprawiają nimi prawie każde danie rybne, a w Azji stanowią składnik uniwersalnych mieszanek przyprawowych. Co istotne, są bezpieczne dla małych dzieci i dla osób starszych. Można je spotkać w herbatkach dla niemowląt oraz w preparatach wspierających trawienie dla osób w każdym wieku.
Nasiona kopru włoskiego znano i ceniono już w starożytności. Stanowiły one symbol zwycięstwa i sukcesu, dlatego rzymscy wojownicy żuli je, aby wzmocnić ciało i ducha przed bitwą. Grecy z kolei wierzyli w jego właściwości odchudzające i hamujące apetyt, a Chińczycy i Hindusi leczyli nimi ukąszenia jadowitych węży, a także stosowali w celu oczyszczenia organizmu.
Właściwości prozdrowotne:
Nasiona kopru włoskiego są bogate w substancje bioaktywne, które wspomagają funkcjonowanie jelit i pobudzają wydzielanie soków trawiennych. Dzięki temu stanowią doskonałe wsparcie dla procesów trawiennych i pomagają uśmierzyć takie dolegliwości jak wzdęcia, spowolnione trawienie i uczucie pełności po posiłku.
Napary z nasion kopru włoskiego wykazują działanie wykrztuśne, mogą zatem pomóc w dolegliwościach ze strony dróg oddechowych, którym towarzyszy kaszel.
Nasiona kopru włoskiego cechuje słodko-korzenny zapach i specyficzny smak podobny nieco do smaku anyżku. Można je zmielić lub stosować w całości. Przed zastosowaniem całych nasion warto rozgnieść je w moździerzu lub za pomocą noża, aby uwolnić olejki eteryczne.
Nasiona kopru włoskiego pasują do potraw rybnych i mięsnych, a szczególnie do bulionów na bazie ryb lub owoców morza. Stosowane są także do wyrobu chleba, ciast i pieczywa cukierniczego, w celu podkreślenia smaku. Są ponadto składnikiem indyjskiej mieszanki curry i chińskiej przyprawy pięciu smaków.
Koper włoski – herbata:
Herbata z nasion kopru włoskiego jest bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy zalać pożądaną ilość nasion wrzątkiem i pozostawić do naciągnięcia pod przykryciem na 10-15 minut. Nasiona dobrze jest wcześniej rozgnieść lub zmielić.
Jeśli zależy nam na jak najlepszym wykorzystaniu prozdrowotnych właściwości nasion, warto przygotować wywar, zagotowując 1-1,5 litra wody w garnku i dodając do niego 1-2 łyżeczki nasion. Gotować przez chwilę i pić gorące. Wodę można uzupełniać do momentu, aż napar straci kolor, pamiętając o tym, aby za każdym razem doprowadzić go do wrzenia.
Koper włoski – nasiona 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Koper włoski, bądź też fenkuł włoski, należy do rodziny selerowatych. Pochodzi z zachodniej Azji i rejonu Morza Śródziemnego. Jest rośliną bardzo cenioną i wszystkie jego części są jadalne, dlatego obecnie można go spotkać w uprawie na całym świecie. Fenkuł osiąga wysokość 1-2 m. Jego korzeń jest gruby, ma bulwiasty kształt i biało-żółty kolor. Wyrastają z niego zielone, proste, żebrowane łodygi, które rozgałęziają się i rodzą nitkowate liście o pierzastym kształcie, podobne do powszechnie używanego w kuchni koperku. Kwiaty fenkułu są drobne, żółte i tworzą baldachy. Owocami fenkułu są aromatyczne nasiona.
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu koper włoski nasiona dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail.
1. http://www.farmacjapraktyczna.pl
2. https://www.mdidea.com
3. http://www.poradnikzielarski.pl
4. http://www.przyprawowy.pl
5. https://pl.wikipedia.org
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas