• Koper włoski nasiona
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Koper włoski nasiona
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Koper włoski nasiona
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Foeniculum vulgare

Koper włoski nasiona

  • W magazynie: 32 sztuk
    5,90
    W magazynie: 32 sztuk
    5,90
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Nasiona kopru włoskiego (Foeniculum vulgare) to zarówno przyprawa jak i surowiec zielarski. Słyną ze swojego pozytywnego wpływu na układ pokarmowy oraz przyjemnego, słodko-korzennego aromatu. Są popularne jako herbata w Niemczech i w Austrii, Anglicy przyprawiają nimi prawie każde danie rybne, a w Azji stanowią składnik uniwersalnych mieszanek przyprawowych. Co istotne, są bezpieczne dla małych dzieci i dla osób starszych. Można je spotkać w herbatkach dla niemowląt oraz w preparatach wspierających trawienie dla osób w każdym wieku.

Nasiona kopru włoskiego znano i ceniono już w starożytności. Stanowiły one symbol zwycięstwa i sukcesu, dlatego rzymscy wojownicy żuli je, aby wzmocnić ciało i ducha przed bitwą. Grecy z kolei wierzyli w jego właściwości odchudzające i hamujące apetyt, a Chińczycy i Hindusi leczyli nimi ukąszenia jadowitych węży, a także stosowali w celu oczyszczenia organizmu.


DZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne

  • Układ pokarmowy

Nasiona kopru włoskiego są bogate w substancje bioaktywne, które wspomagają funkcjonowanie jelit i pobudzają wydzielanie soków trawiennych. Dzięki temu stanowią doskonałe wsparcie dla procesów trawiennych i pomagają uśmierzyć takie dolegliwości jak wzdęcia, bóle brzucha, spowolnione trawienie i uczucie pełności po posiłku.

  • Układ oddechowy

Napary z nasion kopru włoskiego wykazują działanie wykrztuśne, mogą zatem pomóc w dolegliwościach ze strony dróg oddechowych, którym towarzyszy kaszel.


ZASTOSOWANIE

Nasiona kopru włoskiego cechuje słodko-korzenny zapach i specyficzny smak podobny nieco do smaku anyżku. Można je zmielić lub stosować w całości. Przed zastosowaniem całych nasion warto rozgnieść je w moździerzu lub za pomocą noża, aby uwolnić olejki eteryczne.

Nasiona kopru włoskiego pasują do potraw rybnych i mięsnych, a szczególnie do bulionów na bazie ryb lub owoców morza. Stosowane są także do wyrobu chleba, ciast i pieczywa cukierniczego, w celu podkreślenia smaku. Są ponadto składnikiem indyjskiej mieszanki curry i chińskiej przyprawy pięciu smaków.

Nasiona te mogą być żute w celu odświeżenia oddechu i poprawy trawienia. Praktyka ta jest popularna w Indiach, gdzie w restauracjach po posiłku podawane są nasiona kopru włoskiego w towarzystwie małych kosteczek cukru.

Herbata z nasion kopru włoskiego jest bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy zalać pożądaną ilość nasion wrzątkiem i pozostawić do naciągnięcia pod przykryciem na 10-15 minut. Nasiona dobrze jest wcześniej rozgnieść lub zmielić.

Jeśli zależy nam na jak najlepszym wykorzystaniu prozdrowotnych właściwości nasion, warto przygotować napar zagotowując 1-1,5 litra wody w garnku i dodając do niego 1-2 łyżeczki nasion. Gotować przez chwilę i pić gorące. Wodę można uzupełniać do momentu, aż napar straci kolor, pamiętając o tym, aby za każdym razem doprowadzić go do wrzenia.


SKŁAD

Nasiona kopru włoskiego 100%. Surowiec najwyższej jakości.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY

Koper włoski, bądź też fenkuł włoski, należy do rodziny selerowatych. Pochodzi z zachodniej Azji i rejonu Morza Śródziemnego. Jest rośliną bardzo cenioną i wszystkie jego części są jadalne, dlatego obecnie można go spotkać w uprawie na całym świecie. Fenkuł osiąga wysokość 1-2 m. Jego korzeń jest gruby, ma bulwiasty kształt i biało-żółty kolor. Wyrastają z niego zielone, proste, żebrowane łodygi, które rozgałęziają się i rodzą nitkowate liście o pierzastym kształcie, podobne do powszechnie używanego w kuchni koperku. Kwiaty fenkułu są drobne, żółte i tworzą baldachy. Owocami fenkułu są aromatyczne nasiona.


JAKOŚĆ PRODUKTÓW


Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu koper włoski nasiona dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Specyfikację jakościową

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail


BIBLIOGRAFIA


1. http://www.farmacjapraktyczna.pl
2. https://www.mdidea.com
3. http://www.poradnikzielarski.pl
4. http://www.przyprawowy.pl
5. https://pl.wikipedia.org

***

Część rośliny: owoc
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Polska
Kraj pochodzenia: Egipt
Zdrowie: Sprawne jelita, Układ oddechowy

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Ryszard K., W dniu: 21.05.2019

    nasiona dorodne dobrej jakości

  • Ocena: (5/5)

    Ryszard K., W dniu: 17.03.2019

    nasiona duże ,czyste

  • Ocena: (5/5)

    Mirosław K., W dniu: 28.11.2018

    ok,polecam

  • Ocena: (5/5)

    Paweł Z., W dniu: 22.11.2018

    Dobra jakość, polecam

  • Ocena: (5/5)

    kasia b., W dniu: 27.07.2018

    Koper jest dobry na codzień i od święta. Zapomniane, proste, wszędobylskie niemalże nasiono o dobroczynnym wpływie na zdrowie układu pokarmowego. Powinno być w każdym domu.

  • Ocena: (5/5)

    Adrian S., W dniu: 21.07.2018

    Świetnie działa i cena też super!

  • Ocena: (5/5)

    Hanna, W dniu: 10.09.2017

    Swietne. Polecam!

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK