Ksylitol – znany również jako „cukier z brzozy”, to najpopularniejszy naturalny zamiennik sacharozy. Szczególnie polecany jest w diecie diabetyków oraz osób z insulinoopornością. Pomaga również zadbać o jamę ustną.
Ksylitol, czyli D-erytro-pentitol – alkohol pięciowodorotlenowy (poliol, alkohol cukrowy), który oryginalnie produkowany jest z ksylanów z kory brzozy, lecz występuje naturalnie również w owocach, takich jak truskawki czy śliwki. Odkryty i wyizolowany został w roku 1891, natomiast od lat 70. wiedzie prym wśród środków słodzących. Stał się powszechnym składnikiem gum do żucia oraz słodyczy bez cukru. Odkryto, że pomaga również utrzymać delikatną i miękką teksturę wypieków.
Ksylitol posiada formę krystalicznego, białego proszku. Jest tak samo słodki, jak sacharoza, jednak posiada prawie dwa razy mniejszą wartość kaloryczną – 2,4 kcal/g (dla porównania – biały cukier dostarcza 4 kcal/g). Nasz produkt ekstrahowany jest z kory brzóz rosnących w Finlandii – to proces dużo bardziej korzystny dla środowiska, niż w przypadku produkcji chińskiego ksylitolu wytwarzanego z kukurydzy. W przeciwieństwie do innych substancji słodzących, ksylitol nie powoduje negatywnych odczuć smakowych, nawet w większych ilościach. Co ciekawe – po naniesieniu na język daje uczucie chłodzenia.
Użyj go jako słodki dodatek do kawy, herbaty czy swoich ulubionych wypieków.
Uwaga! To niemal doskonały zamiennik sacharozy, jednak nie polecam go do wypieków drożdżowych. :) Ciasto zwyczajnie nie wyrośnie, gdyż drożdże nie metabolizują polioli.
By zadbać o higienę zatok, możesz wykonać płukankę: w 250 ml ciepłej wody rozpuść 1 łyżeczkę ksylitolu. Irygacja z zastosowaniem takiego roztworu pozwoli Ci oczyścić nos i zatoki, a także złagodzić podrażnienia. Płyn nadaje się również do płukania gardła i jamy ustnej.
Należy unikać podawania ksylitolu dzieciom do lat 3.
Ksylitol w większych ilościach może mieć działanie przeczyszczające!
1. Ksylitol – fakty i mity. Czy to substancja prozdrowotna czy tylko chwyt marketingowy? Małgorzata Kalemba-Drożdż
2. Ksylitol – rola w diecie oraz profilaktyce i terapii chorób człowieka. Małgorzata Grembecka
3. Ksylitol – rola techniczna i żywieniowa. Damian Baranowski, Jarosława Rutkowska, Agata Antoniewska
4. Oral and Systemic Effects of Xylitol Consumption. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31060040/
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas