Ksylitol - cukier brzozowy
- Cena za 100g:7,53 zł
Ksylitol – naturalny cukier brzozowy
Ksylitol – znany również jako „cukier z brzozy”, to najpopularniejszy naturalny zamiennik sacharozy. Szczególnie polecany jest w diecie diabetyków oraz osób z insulinoopornością. Pomaga również zadbać o jamę ustną.
Ksylitol, czyli D-erytro-pentitol – alkohol pięciowodorotlenowy (poliol, alkohol cukrowy), który oryginalnie produkowany jest z ksylanów z kory brzozy, lecz występuje naturalnie również w owocach, takich jak truskawki czy śliwki. Odkryty i wyizolowany został w roku 1891, natomiast od lat 70. wiedzie prym wśród środków słodzących. Stał się powszechnym składnikiem gum do żucia oraz słodyczy bez cukru. Odkryto, że pomaga również utrzymać delikatną i miękką teksturę wypieków.
Ksylitol posiada formę krystalicznego, białego proszku. Jest tak samo słodki, jak sacharoza, jednak posiada prawie dwa razy mniejszą wartość kaloryczną – 2,4 kcal/g (dla porównania – biały cukier dostarcza 4 kcal/g). Nasz produkt ekstrahowany jest z kory brzóz rosnących w Finlandii – to proces dużo bardziej korzystny dla środowiska, niż w przypadku produkcji chińskiego ksylitolu wytwarzanego z kukurydzy. W przeciwieństwie do innych substancji słodzących, ksylitol nie powoduje negatywnych odczuć smakowych, nawet w większych ilościach. Co ciekawe – po naniesieniu na język daje uczucie chłodzenia.

KSYLITOL – DZIAŁANIE
- Przywraca naturalne pH w jamie ustnej oraz nie stanowi pożywki dla bakterii tam bytujących – minimalizuje ryzyko wystąpienia zmian próchnicowych, pomaga zachować świeży oddech.
- Posiada bardzo niski indeks glikemiczny (IG=8). Powoli podnosi poziom glukozy we krwi, jednocześnie prawie nie powodując sekrecji insuliny.
- Wspiera prawidłowe funkcjonowanie jelit, poprzez działanie prebiotyczne. Zwiększa wchłanianie wapnia.
- Hamuje wzrost Helicobacter pylori oraz Candida albicans.
KSYLITOL – JAK STOSOWAĆ?
Użyj go jako słodki dodatek do kawy, herbaty czy swoich ulubionych wypieków.
Uwaga! To niemal doskonały zamiennik sacharozy, jednak nie polecam go do wypieków drożdżowych. Ciasto zwyczajnie nie wyrośnie, gdyż drożdże nie metabolizują polioli.
By zadbać o higienę zatok, możesz wykonać płukankę: w 250 ml ciepłej wody rozpuść 1 łyżeczkę ksylitolu. Irygacja z zastosowaniem takiego roztworu pozwoli Ci oczyścić nos i zatoki, a także złagodzić podrażnienia. Płyn nadaje się również do płukania gardła i jamy ustnej.
PRZECIWWSKAZANIA
Należy unikać podawania ksylitolu dzieciom do lat 3.
Ksylitol w większych ilościach może mieć działanie przeczyszczające!
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką wagę do jakości oferowanych przez nas produktów, dlatego testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium MagLab.
Poniżej znajduje się certyfikat analizy dla Ksylitol, sporządzony przez dział jakości naszego MagLabu:

ŹRÓDŁA
1. Ksylitol – fakty i mity. Czy to substancja prozdrowotna czy tylko chwyt marketingowy? Małgorzata Kalemba-Drożdż
2. Ksylitol – rola w diecie oraz profilaktyce i terapii chorób człowieka. Małgorzata Grembecka
3. Ksylitol – rola techniczna i żywieniowa. Damian Baranowski, Jarosława Rutkowska, Agata Antoniewska
4. Oral and Systemic Effects of Xylitol Consumption. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31060040/