Ksylitol – naturalny cukier brzozowy
Ksylitol – znany również jako „cukier z brzozy”, to najpopularniejszy naturalny zamiennik sacharozy. Szczególnie polecany jest w diecie diabetyków oraz osób z insulinoopornością. Pomaga również zadbać o jamę ustną.
Ksylitol, czyli D-erytro-pentitol – alkohol pięciowodorotlenowy (poliol, alkohol cukrowy), który oryginalnie produkowany jest z ksylanów z kory brzozy, lecz występuje naturalnie również w owocach, takich jak truskawki czy śliwki. Odkryty i wyizolowany został w roku 1891, natomiast od lat 70. wiedzie prym wśród środków słodzących. Stał się powszechnym składnikiem gum do żucia oraz słodyczy bez cukru. Odkryto, że pomaga również utrzymać delikatną i miękką teksturę wypieków.
Ksylitol posiada formę krystalicznego, białego proszku. Jest tak samo słodki, jak sacharoza, jednak posiada prawie dwa razy mniejszą wartość kaloryczną – 2,4 kcal/g (dla porównania – biały cukier dostarcza 4 kcal/g). Nasz produkt ekstrahowany jest z kory brzóz rosnących w Finlandii – to proces dużo bardziej korzystny dla środowiska, niż w przypadku produkcji chińskiego ksylitolu wytwarzanego z kukurydzy. W przeciwieństwie do innych substancji słodzących, ksylitol nie powoduje negatywnych odczuć smakowych, nawet w większych ilościach. Co ciekawe – po naniesieniu na język daje uczucie chłodzenia.

KSYLITOL – DZIAŁANIE
- Przywraca naturalne pH w jamie ustnej oraz nie stanowi pożywki dla bakterii tam bytujących – minimalizuje ryzyko wystąpienia zmian próchnicowych, pomaga zachować świeży oddech.
- Posiada bardzo niski indeks glikemiczny (IG=8). Powoli podnosi poziom glukozy we krwi, jednocześnie prawie nie powodując sekrecji insuliny.
- Wspiera prawidłowe funkcjonowanie jelit, poprzez działanie prebiotyczne. Zwiększa wchłanianie wapnia.
- Hamuje wzrost Helicobacter pylori oraz Candida albicans.
KSYLITOL – JAK STOSOWAĆ?
Użyj go jako słodki dodatek do kawy, herbaty czy swoich ulubionych wypieków.
Uwaga! To niemal doskonały zamiennik sacharozy, jednak nie polecam go do wypieków drożdżowych. :) Ciasto zwyczajnie nie wyrośnie, gdyż drożdże nie metabolizują polioli.
By zadbać o higienę zatok, możesz wykonać płukankę: w 250 ml ciepłej wody rozpuść 1 łyżeczkę ksylitolu. Irygacja z zastosowaniem takiego roztworu pozwoli Ci oczyścić nos i zatoki, a także złagodzić podrażnienia. Płyn nadaje się również do płukania gardła i jamy ustnej.
PRZECIWWSKAZANIA
Należy unikać podawania ksylitolu dzieciom do lat 3.
Ksylitol w większych ilościach może mieć działanie przeczyszczające!
ŹRÓDŁA
1. Ksylitol – fakty i mity. Czy to substancja prozdrowotna czy tylko chwyt marketingowy? Małgorzata Kalemba-Drożdż
2. Ksylitol – rola w diecie oraz profilaktyce i terapii chorób człowieka. Małgorzata Grembecka
3. Ksylitol – rola techniczna i żywieniowa. Damian Baranowski, Jarosława Rutkowska, Agata Antoniewska
4. Oral and Systemic Effects of Xylitol Consumption. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31060040/