Znamiona kukurydzy
Znamiona kukurydzy (Stigma maydis) są doskonałym wsparciem dla układu moczowego i wątroby. Pomagają przy trudnościach w oddawaniu moczu i wywierają korzystny wpływ na ciśnienie tętnicze oraz krzepliwość krwi. Znamiona, zwane także wąsami lub włosami kukurydzy, to nitkowate włókna pochodzące z żeńskich kwiatów kukurydzy.
Surowiec ten od starożytnych czasów znany jest Chińczykom i rdzennej ludności obu Ameryk, wykorzystywany był także w Turcji i we Francji. Tradycyjna medycyna tych krajów od dawna zaleca znamiona kukurydzy w dolegliwościach układu moczowego. Chińczycy stosowali je głównie w leczeniu przerostu prostaty, a Indianie w infekcjach pęcherza i dróg moczowych, w malarii i w chorobach serca. Inne tradycyjne zastosowania tego surowca obejmują początkowe stadium cukrzycy, nadciśnienie, obrzęki i, co ciekawe, zmęczenie oraz depresję.
Sprawdź również inne zioła na nerki i układ moczowy.
ZNAMIONA KUKURYDZY – DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
- Przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania nerek, pęcherza i dróg moczowych.
- Wykazują działanie moczopędne.
- Lekko rozkurczają drogi moczowe, co jest pomocne w problemach z oddawaniem moczu.
- Zwiększają ilość wydalanych wraz z moczem fosforanów, szczawianów i moczanów.
- Pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia tętniczego krwi.
- Pozytywnie wpływają na funkcjonowanie wątroby i zwiększają produkcję oraz wydzielanie żółci.
- Poprawiają krzepliwość krwi.

SKŁAD
Znamiona kukurydzy zwyczajnej 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Znamiona kukurydzy zawierają przede wszystkim bogactwo flawonoidów, a oprócz tego białka, witaminy, węglowodany, olejki eteryczne, fitosterole, alkaloidy, saponiny i składniki mineralne.

KUKURYDZA ZNAMIONA – SPOSÓB UŻYCIA
Znamiona kukurydzy – herbata:
Odwar: 1 łyżeczkę znamion kukurydzy zalać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia i gotować 3 minuty pod przykryciem. Odstawić na 15 minut, przecedzić. Spożywać 2-4 razy dziennie po szklance odwaru.
Wąsy kukurydzy w proszku:
Pół łyżeczki mielonych znamion kukurydzy zalać niewielką ilością gorącej wody. Po ostudzeniu wypić razem z osadem. Stosować 3-4 razy dziennie.

PRZECIWWSKAZANIA
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę. Choroby serca i nerek, podczas których zaleca się zmniejszenie ilości wydalanego moczu.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Kukurydza zwyczajna (Zea mays) należy do rodziny wiechlinowatych i jest rośliną jednoroczną, zaliczaną do zbóż. Pochodzi z Meksyku, a historia jej uprawy sięga 5000 lat p.n.e. Roślina ta nie występuje w stanie dzikim, a jej uprawa wymaga dobrego nasłonecznienia i ciepła. Obecnie największymi producentami kukurydzy są Stany Zjednoczone, Chiny i Brazylia. Źdźbło kukurydzy sięga od 50 do 250 cm wysokości. Jej liście wyrastają z węzłów na grubej łodydze. Są długie, mają podłużny kształt i są ostro zakończone, a niektóre z nich wiszą odgięte do tyłu. Kwiaty męskie znajdują się na szczycie źdźbła i tworzą tzw. wiechy złożone, na które składa się od kilku do kilkunastu kłosów pokrytych kwiatami. Kwiatostan żeński ma postać kolby wyrastającej z łodygi jako pęd boczny. Kolba posiada dwa słupki, a z jej szczytu wyrastają włosowate znamiona o długości do 70 cm. Roślinę zapyla wiatr, a po zapyleniu kwiatostany żeńskie przekształcają się w owoce, czyli w kolby kukurydzy, nazywane przez botaników ziarniakami. Dojrzała kolba najczęściej ma kolor żółty, ale są też odmiany pomarańczowe, ciemnoczerwone, fioletowe i czarne.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Kukurydza znamiona dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
- Certyfikat analizy
- Specyfikację jakościową
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail

BIBLIOGRAFIA
1. Corn Silk (Stigma Maydis) in Healthcare: A Phytochemical and Pharmacological Review. http://www.mdpi.com
2. https://pl.wikipedia.org