Nanga

Kumkwat suszony owoc

FortunellaCałe owoce, lekko posłodzone. Intensywne w smaku. Obłęd!
10,98 zł
  • Cena za 100g:21,96 zł
Wybierz opcję
Produkt niedostępny

Powiadom mnie o dostępności mailem.

Kumkwat suszony owoc
Kumkwat suszony owoc
Kumkwat suszony owoc
Kumkwat suszony owoc
Kumkwat suszony owoc
Kumkwat suszony owoc

Opis produktu

Kumkwaty suszone – całe owoce

Kumkwat suszony intryguje swoim intensywnym, słodko-kwaśno-gorzkawym smakiem. Otacza go cienka i bardzo aromatyczna skórka, dlatego zjada się go razem z nią, zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej.

Kumkwat suszony to nie tylko ciekawa przygoda smakowa. Ze względu na swój estetyczny wygląd, owoc ten ceniony jest za walory dekoracyjne i może być wykorzystany do przyozdabiania deserów, owsianki, sałatek albo mięsa.

Kumkwatem suszonym polecamy delektować się bez dodatków, gdyż sam w sobie smakuje fantastycznie. Jeśli jednak lubicie eksperymenty kulinarne, spróbujcie zanurzyć go w płynnej czekoladzie gorzkiej albo pokroić na cienkie plasterki i dodać do pieczonego mięsa lub łososia. Warto go również wrzucić do kieliszka z drinkiem albo z winem białym wytrawnym lub musującym. Plasterki suszonego kumkwatu będą też świetnym dodatkiem do herbaty, szczególnie czarnej. Śmiało dodawajcie je do sałatek, nie tylko owocowych, ale i warzywnych, a zwłaszcza takich, w których jest dużo zielonych liści. Możecie je też dodawać do ciast, szczególnie do keksu, i układać na szczycie rozmaitych deserów. Możliwości jest mnóstwo. Warto pamiętać, żeby przed zastosowaniem kumkwatów w kuchni wyjąć z nich pestki, które są bardzo gorzkie.

Kumkwat (Fortunella) to małe drzewko lub krzew dorastający do 2 m wysokości. Pochodzi z Chin i tworzy kilka gatunków. Jego owoce zwykle są owalne, ale mogą być też okrągłe lub tak małe, że po wysuszeniu przypominają rodzynki. Do Europy trafił w XIX wieku dzięki Robertowi Fortune’owi, szkockiemu kolekcjonerowi roślin, który sprowadził go do Królewskich Ogrodów Botanicznych Kew w Londynie. Od jego nazwiska pochodzi dzisiejsza nazwa łacińska kumkwatu – Fortunella. Nazwa „kumkwat” natomiast pochodzi z języka kantońskiego (jeden z języków chińskich) i znaczy dosłownie „złota pomarańcza”.

Kumkwat rodzi liczne owoce przez cały rok i pięknie wygląda, dlatego chętnie uprawiany jest jako roślina ozdobna. W Chinach panuje zwyczaj stawiania pary owocujących drzewek kumkwatu przed drzwiami wejściowymi na Nowy Rok, co ma zapewnić szczęście i dobrobyt.


SKŁAD


Kumkwat suszony, cukier. Wysoka jakość!



Właściwości

Opinie (1)

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.

Wprowadzając i zatwierdzając swoje dane, wyrażasz zgodę na otrzymywanie newslettera na zasadach określonych w Regulaminie

O nas
Uwielbiamy zioła i chcemy dzielić się nimi z Wami! Współpracując z producentami z Polski oraz z różnych zakątków świata, stale rozwijamy naszą unikalną, bardzo bogatą ofertę. Dodatkowo współdziałamy z lokalnymi zielarzami, którzy pozyskują dla nas dzikie, rodzime zioła szanując zasady zrównoważonego zbioru. Zajmujemy się również uprawą wybranych roślin na naszym ekologicznym polu w Wiśniewce. Obecnie nie tylko sprowadzamy, uprawiamy, zbieramy i sprzedajemy zioła, ale także dzielimy się wiedzą na ich temat. Zajrzyj na nasz Magiczny Blogród, aby dowiedzieć się więcej!
Kontakt

Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00

Obserwuj nas

© MagicznyOgród 2025. All Right Reserved.
e-commerce platform by

Metody dostawy
InPost
GLS
DPD
Poczta Polska
Metody płatności
Visa
MasterCard
Przelewy24
BLIK
PayPal
more