Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK
  • Kurkumina 500 max - 100 kapsułek
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Curcuma longa

Kurkumina 500 max - 100 kapsułek

  • 69,89
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Kurkumina wzbogacona piperyną, czyli ekstraktem z pieprzu czarnego, jest niezwykle skuteczna, gdyż piperyna zwiększa przyswajalność kurkuminy około 2000 razy! [1, 13, 20].

Kurkumina to związek należący do grupy polifenoli, występujący naturalnie w kłączach kurkumy – ostryżu długiego. Korzeń ostryżu długiego stosowany jest od ponad 5000 lat w tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu oraz jako przyprawa. Kłącza zawierają wiele cennych związków, spośród których najważniejsze są tzw. kurkuminoidy. Najbardziej znanym ich przedstawicielem jest kurkumina.

Kurkumina to związek o charakterze hydrofobowym, co powoduje, że słabo wchłania się z przewodu pokarmowego. Zwiększenie biodostępności kurkuminy jest możliwe, gdy przyjmuje się ją z piperyną pozyskiwaną z pieprzu. To niezwykle skuteczne połączenie wykorzystane jest w tradycyjnej przyprawie curry, która w Indiach dodawana jest niemal do każdej potrawy. Uważa się, że częste spożywanie kurkumy przez ludzi zamieszkujących Indie stanowi sekret ich długowieczności [12] oraz dobrego zdrowia – w szczególności niskiej zachorowalności na nowotwory [7].

Kurkumina uznawana jest za jeden z najbardziej obiecujących związków pochodzenia naturalnego, wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych, wspiera prawidłowe funkcjonowanie organizmu i wspomaga utrzymywanie jego wewnętrznej równowagi. Wykazuje działanie antyoksydacyjne oraz wspomaga procesy oczyszczania i odtruwania organizmu. Wpływa korzystnie na funkcjonowanie wątroby, skutecznie wspiera mechanizmy odpornościowe (regulując białka, takie jak interleukiny, chemokiny, czynniki transkrypcyjne itp.) i układu nerwowego, a także łagodzi objawy niestrawności.


DZIAŁANIE

  • Optymalizacja odpowiedzi przeciwzapalnej organizmu

Kurkumina przyczynia się do wyregulowania wielu funkcji w organizmie. Poprzez wpływ na czynniki transkrypcyjne oraz aktywność cyklooksygenaz, optymalizuje odpowiedź przeciwzapalną organizmu [7, 13].

  • Właściwości antyoksydacyjne

Kurkumina wykazuje silne właściwości przeciwutleniające – porównywalne do witaminy C i E. Skutecznie wymiata wolne rodniki tlenowe, azotowe, ponadtlenkowe i hydroksylowe, hamuje peroksydację lipidów i zapobiega uszkodzeniu tkanek. Aktywuje również enzymatyczną obronę antyoksydacyjną i zwiększa poziom glutationu [15, 21].

  • Wpływ neuroprotekcyjny

Kurkumina wspiera prawidłową pracę układu nerwowego i wykazuje właściwości neuroochronne, gdyż pobudza syntezę chaperonin, które zapobiegają tworzeniu się nieprawidłowych białek i ich agregacji. Nieprawidłowe białka są często związane z wystąpieniem chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Alzheimer czy Parkinson.

Ponadto kurkumina nasila przekształcanie cząsteczek prekurosorowych do kwasu dokozaheksanowego (DHA), dzięki czemu wpływa na zwiększenie jego stężenia. Kwas DHA należy do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Wywiera korzystny wpływ na rozwój i ochronę komórek nerwowych.


SKŁADNIKI

1 kapsułka zawiera 500 mg ekstraktu z ostryżu długiego standaryzowanego na zawartość 95% kurkuminy oraz 10 mg ekstraktu z pieprzu czarnego 95%.
Kapsułka żelatynowa.

Bez dodatków i wypełniaczy!

Opakowanie zawiera 100 kapsułek.

Suplement diety.


SPOSÓB UŻYCIA

Stosować 1-3 razy dziennie po 1 kapsułce przed posiłkiem.

Nie przekraczać zalecanej dziennej porcji.
Suplementy diety nie zastąpią zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.


PRZECHOWYWANIE

Chronić przed światłem. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.

Bezpieczeństwo

Kurkumina posiada status GRAS (Generally Recognized As Safe)- substancji uznawanej za bezpieczną przez FDA.
Kurkumina jest bezpieczna nawet w dużych dawkach – rzędu 8 g/dobę. Dopiero przy dawkach wynoszących 12 g/d zaobserwowano działania niepożądane w postaci biegunki, wysypki, bólu głowy i żółtego zabarwienia kału u około 30% uczestników badania.


PRZECIWWSKAZANIA

  • Ciąża
  • Wrzody żołądka
  • Ze względu na żółciopędne działanie nie zaleca się stosowania kurkuminy w chorobach, w których przepływ żółci w drogach żółciowych jest utrudniony


INTERAKCJE

Kurkumina może wzmacniać działanie leków przeciwzakrzepowych, przeciwpłytkowych oraz trombolitycznych.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY

Kurkuma oraz kurkumina pozyskiwana jest z kłączy ostryżu długiego – Curcuma longa, azjatyckiej byliny należącej do rodziny imbirowatych. Roślina ta występuje głównie w klimacie subtropikalnym, dlatego większość upraw znajduje się w Azji południowo-wschodniej, czyli w Indiach, na Sri Lance, w Chinach, na Jawie, na Tajwanie, w Indonezji, Tajlandii i na Filipinach. Można ją również spotkać w Peru i w Australii.

Podziemne kłącze kurkumy mierzy od 2,5 do 7 cm długości i 2,5 cm średnicy. Wyrastają z niego mniejsze odgałęzienia. Kłącze otoczone jest szorstką, złoto-brązową skórką, a wewnątrz jest intensywnie pomarańczowe. Po zebraniu kłącze suszy się i sprzedaje w całości lub w postaci zmielonej. Kurkuma dorasta do 1 m długości. Posiada prostą, nierozgałęzioną łodygę, na szczycie której wyrastają kłosy kwiatowe w kolorze biało-różowym. Łodygę otaczają u dołu długie, półmetrowe liście.

Inne nazwy

szafranica, żółcień, szafran indyjski;


Produkt przebadany laboratoryjnie

Do kapsułek Kurkumina 500 max dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy

W takim przypadku prosimy o kontakt poprzez “Zapytaj o produkt”.


LITERATURA CYTOWANA


1. Anand, P., Kunnumakkara, A. B., Newman, R. A., and Aggarwal, B. B. (2007). Bioavailability of curcumin: Problems and promises. Molecular Pharmaceutics 4, 807-818.
2. Alappat, L., and Awad, A. B. (2010). Curcumin and obesity: Evidence and mechanisms. Nutrition Reviews 68, 729-738.
3. Boyanapalli, S. S. S., and Kong, A.-N. T. (2015). “Curcumin, the King of Spices”: Epigenetic Regulatory Mechanisms in the Prevention of Cancer, Neurological, and Inflammatory Diseases. Current Pharmacology Reports 1, 129-139.
4. Bradford, P. G. (2013). Curcumin and obesity. BioFactors 39, 78-87.
5. Cheung, K. K. (2011). Study of the Possible Pharmacological Mechanisms of Curcumin in the Treatment of Alzheimerʼs Disease. ProQuest Dissertations and Theses, 283.
6. Chin, D., Huebbe, P., Pallauf, K., and Rimbach, G. (2013). Neuroprotective properties of curcumin in Alzheimerʼs Disease – Merits and limitations. Current Medicinal Chemistry 20, 3955-3985.
7. Deptuła, T., Gruber, B., Krówczyński, A., (2014). Kurkumina i jej pochodne – zastosowanie w terapii przeciwnowotworowej i chemoochronnej. Postępy fitoterapii 3, s 155-165. http://www.czytelniamedyczna.pl
8. Djebli, N. (2011). Curcumin and Alzheimerʼs disease—Experimental study in mice. Clinical Biochemistry 44, S38.
9. Duvoix, A., Blasius, R., Delhalle, S., Schnekenburger, M., Morceau, F., Henry, E., Dicato, M., and Diederich, M. (2005). Chemopreventive and therapeutic effects of curcumin. Cancer Letters 223, 181-190.
10. Goel, A., Kunnumakkara, A. B., and Aggarwal, B. B. (2008). Curcumin as “Curecumin”: From kitchen to clinic. Biochemical Pharmacology 75, 787-809.
11. Hamaguchi, T., Ono, K., and Yamada, M. (2010). Curcumin and Alzheimerʼs disease. CNS Neuroscience and Therapeutics 16, 285-297.
11. Jakubiak, I., (2014). Kurkuma odkrywana na nowo. Panacea 2, 16-17. http://www.panacea.pl
12. Jankowski, J., (2004). Kurkuma jako lek przeciwzapalny i przeciwnowotworowy. Postępy Fitoterapii 2, 87-90. http://www.czytelniamedyczna.pl
13. Kania, M., Baraniak, J., (2015). Właściwości lecznicze roślin przyprawowych na przykładzie ostryżu długiego. Postępy Fitoterapii (16)2; 102-106. http://www.czytelniamedyczna.pl
14. Kołodziejczyk, J., Wachowicz, B., (2009). Kurkumina jako naturalny antyoksydant chroniący układ krążenia. Postępy Fitoterapii 4, s. 239-244. http://www.czytelniamedyczna.pl
15. Przybylska, S., (2015). Kurkumina – prozdrowotny barwnik kurkumy. Probl Hig Epidemiol 96(2): 414-420. http://www.phie.pl
16. Ringman, J. M., Frautschy, S. A., Cole, G. M., Masterman, D. L., and Cummings, J. L. (2005). A Potential Role of the Curry Spice Curcumin in Alzheimer’s Disease. Current Alzheimerʼs Research 2, 131-136.
17. Terlikowska, K., Witkowska, A., Terlikowski. S., (2014). Kurkumina w chemoprewencji raka piersi. Postęy Hig Med Dosw 68: 571-578.
18. Shehzad, A., Rehman, G., and Lee, Y. S. (2013). Curcumin in inflammatory diseases. BioFactors 39, 69-77.
19. Shoba, G., Joy, D., Joseph, T., Majeed, M., Rajendran, R., and Srinivas, P. S. S. R. (1998). Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Planta Medica 64, 353-356.
20. Sikora-Polaczek, M., Bielak- Żmijewska, A., Sikora, E., (2010). Molekularne i komórkowe mechanizmy działania kurkuminy — dobroczynny wpływ na organizm. Postępy biochemii, s. 74-84. http://www.postepybiochemii.pl

Producent – NANGA, Przemysław Figura

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Zenon G., W dniu: 29.10.2018

    Super !!!!

  • Ocena: (5/5)

    Aleksandra T., W dniu: 24.10.2018

    Bardzo dobry produkt. Wzmacnia, niweluje stan zapalny. Polecam

  • Ocena: (5/5)

    Kacper G., W dniu: 29.01.2017

    Wszystko zdecydowanie OK:) tylko na ciuchy uważać żeby palcami nie otrzeć po wyciąganiu tabletki :D