Kwas mlekowy 80% (kosmetyczny)
Kwas mlekowy to naturalny prebiotyk oraz środek odżywczy dla skóry, cery z problemami i włosów. Wykazuje właściwości złuszczające, przeciwzmarszczkowe i nawilżające. Pobudza porost mocnych włosów. Pozytywnie wpływa na pracę jelit. Występuje naturalnie w kwaśnym mleku, jogurtach, żurach i kiszonkach. Powstaje na drodze procesu biotechnologicznego, czyli w wyniku fermentacji cukru przez bakterie kwasu mlekowego. Jego symbol w przemyśle spożywczym to E270.
Kwas mlekowy posiada dwie formy optyczne: L i D, z których tylko forma L jest biologicznie czynna. Forma L kwasu mlekowego występuje w skórze i włosach pod postacią NMF – naturalnego czynnika nawilżającego, który utrzymuje wodę w skórze, zapewniając jej miękkość i sprężystość.
Kwas mlekowy w kosmetykach działa na dwa sposoby w zależności od rozcieńczenia. Stężenia 1-10% stosowane są w celach nawilżających, stężenia 30-50% – w celach złuszczających. Ponadto w każdym rozcieńczeniu kwas mlekowy wykazuje szereg pozytywnych działań, o których mowa we „właściwościach”.
KWAS MLEKOWY – DZIAŁANIE
- Zmiękcza i wygładza skórę.
- Reguluje odnowę komórkową skóry poprzez usunięcie zbędnych, zrogowaciałych komórek.
- Poprawia strukturę i koloryt skóry.
- Zwiększa skuteczność działania preparatów kosmetycznych – skóra przemyta kwasem mlekowym lepiej absorbuje składniki aktywne zawarte w kremach.
- Stymuluje produkcję ceramidów (związki lipidowe obecne w warstwie rogowej naskórka), uszczelniając barierę lipidową naskórka.
- Zmniejsza utratę wody ze skóry, obniżając TEWL – przeznaskórkową utratę wody.
- Pobudza produkcję kolagenu w skórze właściwej, który ją wzmacnia i uelastycznia.
- Podnosi poziom glikozaminoglikanów – związków, które chłoną wodę i zapewniają odpowiednie nawilżenie skóry aż po najgłębsze jej warstwy.
- Spłyca drobne zmarszczki powierzchniowe i poprawia jędrność skóry.
- Redukuje trądzik, przebarwienia i blizny.
- Zapobiega powstawaniu ognisk zapalnych, czyli wszelkiego rodzaju wyprysków i zaskórników.
- Konserwuje żywność i reguluje jej pH.
KWAS MLEKOWY – ZASTOSOWANIE
Zewnętrznie:
- pielęgnacja i nawilżanie skóry przesuszonej, zrogowaciałej, łuszczącej się
- pielęgnacja włosów suchych i zniszczonych
- w celu zredukowania trądziku, zmarszczek, wyprysków, zmian zapalnych, blizn
- jako składnik peelingów
Spożywczo:
- jako naturalny prebiotyk
- jako naturalny konserwant do żywności
- jako regulator pH, czyli środek zakwaszający
SKŁAD
80% roztwór kwasu L-mlekowego. Produkt najwyższej jakości!
Nadaje się do spożycia.
KWAS MLEKOWY – JAK STOSOWAĆ?
Kwas mlekowy o stężeniu 80% należy przed użyciem odpowiednio rozcieńczyć, najlepiej w wodzie destylowanej (demineralizowanej), którą można kupić na każdej stacji benzynowej.
Roztwory o stężeniu 1-10% nadają się do stosowania jako codzienne toniki do twarzy o właściwościach nawilżających. Można je dodawać do płynów myjących, szamponów i kremów.
Roztwory o stężeniu 30-50% wykazują silne właściwości złuszczające i wykorzystywane są w peelingach.
Jak zrobić 100 ml roztworu kwasu mlekowego o odpowiednim stężeniu?
1% = 1 ml kwasu mlekowego i 99 ml wody
2% = 2 ml kwasu mlekowego i 98 ml wody
5% = 5 ml kwasu mlekowego i 95 ml wody
10% = 10 ml kwasu mlekowego i 90 ml wody
30% = 30 ml kwasu mlekowego i 70 ml wody
40% = 40 ml kwasu mlekowego i 60 ml wody
50% = 50 ml kwasu mlekowego i 50 ml wody
Kwas mlekowy rozpuszcza się w wodzie, alkoholu i glikolu propylenowym.
Kwas mlekowy to także doskonały dodatek zakwaszający do żywności: zup, sosów, deserów, marynat, sałatek, galaret, dań głównych z ryb, przetworów owocowo-warzywnych, napojów chłodzących i herbaty (zamiast cytryny) oraz do domowego zakwaszania mleka i śmietany. W rozcieńczeniu z wodą w stosunku 1:4 (jedna część kwasu na 4 części wody) odpowiada zakwaszeniu octem 10%.