Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK
  • L-Karnityna
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • L-Karnityna
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • L-Karnityna
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • L-Karnityna
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • L-Karnityna
    rotator-prawo
    rotator-lewo

L-Karnityna

  • W magazynie: 22 sztuk
    19,90
    W magazynie: 22 sztuk
    19,90
    W magazynie: 0 sztuk
    59,90
    W magazynie: 0 sztuk
    159,00
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

L-karnityna to związek, który zasłynął jako środek wspomagający odchudzanie, jednakże wyniki badań naukowych dotyczących jej wpływu na redukcję masy ciała są różne. Z pewnością nie sprawi ona, że schudniemy bez diety i ćwiczeń, z resztą jak każdy suplement. Istnieją jednak pewne dowody na to, że L-karnityna zwiększa wydatek energetyczny podczas wysiłku i hamuje odkładanie się tkanki tłuszczowej, co może wspomóc proces odchudzania. Suplementowana L-karnityna pełni jeszcze kilka innych funkcji – podnosi sprawność fizyczną i intelektualną osób starszych, a także wpływa pozytywnie na wydolność fizyczną i regenerację mięśni osób regularnie trenujących [1].

L-karnityna powstaje w naszej wątrobie, nerkach i mózgu z aminokwasów – lizyny i metioniny. Największe jej ilości zgromadzone są w mięśniach. Organizm jest w stanie wytworzyć część potrzebnej mu karnityny, a resztę czerpie z pożywienia. Związek ten znajdziemy zwłaszcza w czerwonym mięsie i w rybach, nieco mniej w drobiu. W roślinach znajdują się znikome ilości L-karnityny, dlatego osoby na diecie wegetariańskiej i wegańskiej powinny zadbać o dodatkową podaż tego związku [1, 2].

Po co nam L-karnityna?
Związek ten dba o to, aby nasze komórki mogły pozyskać energię z tłuszczów i aby te tłuszcze nie kumulowały się w organizmie. Karnityna przenosi długołańcuchowe cząsteczki kwasów tłuszczowych z cytozolu (substancja wypełniająca komórkę) do mitochondrium (centrum energetyczne komórki). W mitochondriach powstaje czysta energia w wyniku oddychania komórkowego, w procesie którym bierze udział tlen oraz pozyskane z pożywienia składniki odżywcze, czyli glukoza, tłuszcze oraz białka. A zatem bez karnityny utlenianie kwasów tłuszczowych i pozyskiwanie z nich energii byłoby niemożliwe [2, 3].

L-karnityna jako suplement:

  • może wspomóc odchudzanie u osób stosujących dietę i regularne ćwiczenia
  • zwiększa wydatek energetyczny organizmu podczas treningu
  • zwiększa zawartość karnityny w mięśniach osób trenujących
  • poprawia wytrzymałość mięśni i pozwala na dłuższy trening
  • wspomaga regenerację mięśni po treningu
  • podnosi sprawność fizyczną i intelektualną u osób starszych

L-karnityna to popularny suplement oraz dodatek do żywności, promowany jako pogromca tłuszczu i sojusznik odchudzania. I rzeczywiście, po zapoznaniu się z jej rolą w organizmie, można by sądzić, że więcej karnityny oznacza więcej spalonego tłuszczu. Biologia jest jednak dużo bardziej skomplikowana. Jeśli w naszych mięśniach znajduje się wystarczająca ilość tego związku, to suplementowana L-karnityna wcale nie musi do nich dotrzeć. Dopiero w sytuacji niedoboru lub szybkiego zużywania karnityny, jej dodatkowa porcja ma szansę dostać się do mięśni i wspomóc ich pracę. Dlatego właśnie suplementacja L-karnityną u osób regularnie trenujących ma sens, natomiast u osób, które nie ćwiczą, najprawdopodobniej nie ma sensu (nawet, jeśli stosują dietę).

Przykładowe badania:

  • 12 trenujących mężczyzn podzielono na dwie grupy. Przez 12 tygodni połowa z nich przyjmowała L-karnitynę połączoną z porcją węglowodanów, druga połowa przyjmowała tylko węglowodany. Wszyscy trenowali 30 minut po suplementacji. Po zakończeniu eksperymentu w grupie badanej odnotowano 20% wzrost zawartości karnityny w mięśniach i 6% wzrost wydatku energetycznego. Grupa ta nie przytyła, ani nie straciła na masie ciała. W grupie kontrolnej natomiast nie odnotowano żadnych zmian metabolicznych, za to odnotowano wzrost ilości tkanki tłuszczowej. Wniosek był taki, że L-karnityna zwiększa wydatek energetyczny, czyli zwiększa ilość energii (=spalanych kalorii) wykorzystanej podczas tej samej pracy, a także zapobiega przyrostowi tkanki tłuszczowej [4].
  • Badanie z udziałem 36 kobiet z nadwagą w okresie przedmenopauzalnym wykazało, że L-karnityna nie przyniosła żadnych zmian w masie ciała, ilości tkanki tłuszczowej i spoczynkowej przemianie lipidów pomiędzy grupą kontrolną a badaną. Grupa badana suplementowała 2 g L-karnityny przez 8 tygodni. Wszystkie panie miały zalecenie, aby żwawo spacerować przez 30 minut 4 dni w tygodniu. Nie było zaleceń odnośnie diety. Wyniki te wydają się być niekorzystne dla pomysłu suplementacji L-karnityny, ale 30 minut spaceru to nie jest intensywny trening. Rezultaty świadczą więc o tym, że L-karnityna nie zadziała cudów i nie „odchudzi” kogoś, kto nie stosuje diety i nie wykonuje ćwiczeń [5].
  • Badanie, w którym dorośli, zdrowi mężczyźni przyjmowali 4 g L-karnityny dziennie przez 3 miesiące nie wykazało żadnych zmian w zawartości karnityny w ich mięśniach ani w wydolności fizycznej. Osoby te jednak nie stosowały żadnej diety ani ćwiczeń fizycznych [6].
  • Z kolei w badaniu, gdzie zdrowi mężczyźni przyjmowali 4 g L-karnityny dziennie w połączeniu z węglowodanami przez 12 tygodni, okazało się, że zawartość karnityny w ich mięśniach zwiększyła się o 21%, wydajność mięśni (sprawdzana w testach sprawności) zwiększyła się o 11%, produkcja kwasu mlekowego w mięśniach zmniejszyła się, a wykorzystanie kwasów tłuszczowych w mięśniach zwiększyło się, co pokazało mniejsze zużycie glikogenu. Warto dodać, że mężczyźni ci trenowali 3-5 razy w tygodniu jako triatloniści-amatorzy [7].
  • Są też doniesienia świadczące o tym, że regularne przyjmowanie L-karnityny skutkuje poprawą regeneracji mięśni po treningu i zmniejsza ich mikrouszkodzenia, zarówno u osób wytrenowanych jak i niewytrenowanych [8, 9]. Z kolei doraźne użycie tego związku nie wpływa istotnie na regenerację mięśni ani na inne parametry, takie jak wydolność czy poziom zmęczenia [10].
  • W badaniu z udziałem osób starszych suplementacja 4 g L-karnityny dziennie przez 30 dni poskutkowała zmniejszeniem masy ciała o średnio 3 kg, korzystnie wpłynęła na poziom cholesterolu i zredukowała zmęczenie fizyczne oraz psychiczne [11].

Podsumowując, L-karnitynę warto stosować:

  • w trakcie odchudzania opartego na diecie i ćwiczeniach
  • w celu zwiększenia wytrzymałości mięśni
  • w celu poprawy regeneracji mięśni
  • w podeszłym wieku, aby podnieść sprawność fizyczną oraz intelektualną


SKŁAD

L-karnityna 100%. Bez dodatków. Surowiec najwyższej jakości!


SPOSÓB UŻYCIA

500-2000 mg L-karnityny przyjmować 2 razy dziennie po rozcieńczeniu w wodzie. Można stosować długotrwale.


PRZECIWWSKAZANIA

Nie stosować w niedoczynności tarczycy.
Lepiej nie stosować w ciąży.
Można natomiast stosować podczas karmienia piersią (w zalecanej ilości), a także podawać dzieciom.

Działania niepożądane:

Nudności, dolegliwości żołądkowo-jelitowe, biegunka.


BADANIA LABORATORYJNE

Do produktu L-karnityna dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy

W takim przypadku prosimy o kontakt poprzez “Zapytaj o produkt”.


BIBLIOGRAFIA

1. https://examine.com
2. https://pl.wikipedia.org
3. https://pl.wikipedia.org
4. Skeletal muscle carnitine loading increases energy expenditure, modulates fuel metabolism gene networks and prevents body fat accumulation in humans. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
5. L-Carnitine supplementation combined with aerobic training does not promote weight loss in moderately obese women. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
6. Long-term administration of L-carnitine to humans: effect on skeletal muscle carnitine content and physical performance. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
7. Chronic oral ingestion of l-carnitine and carbohydrate increases muscle carnitine content and alters muscle fuel metabolism during exercise in humans. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
8. L-Carnitine L-tartrate supplementation favorably affects markers of recovery from exercise stress. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
9. l-Carnitine l-tartrate supplementation favorably affects biochemical markers of recovery from physical exertion in middle-aged men and women. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
10. L -Carnitine and the recovery from exhaustive endurance exercise: a randomised, double-blind, placebo-controlled trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
11. Levocarnitine administration in elderly subjects with rapid muscle fatigue: effect on body composition, lipid profile and fatigue. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
12. https://www.webmd.com

***

Kraj pochodzenia: Chiny
Zastosowanie: Spalanie tłuszczu
Ostrzeżenia: Nie stosować w ciąży, Nie stosować podczas laktacji

Masz pytanie? Napisz do nas