Nanga

L-arabinoza w proszku

Nowość
23,65 zł
Wybierz opcję
W magazynie 100 szt
L-arabinoza w proszku
L-arabinoza w proszku
L-arabinoza w proszku
L-arabinoza w proszku

Opis produktu

L-arabinoza w proszku

L-arabinoza to bardzo ciekawy produkt – naturalny niskokaloryczny cukier, który nie zachowuje się jak typowy przedstawiciel tej klasy chemicznej. Choć z chemicznego punktu widzenia jest cukrem, jego działanie w organizmie jest odmienne od klasycznych węglowodanów.

L-arabinoza wyróżnia się zdolnością do wiązania się z sacharazą w jelicie cienkim. Sacharaza to enzym trawienny, który rozkłada cukier stołowy (sacharozę) na dwa prostsze cukry: glukozę i fruktozę. To właśnie dzięki jego aktywności glukoza może szybko przedostać się do krwiobiegu po spożyciu słodkich produktów.

L-arabinoza wiąże się z sacharazą i przez to enzym nie działa z pełną mocą – nadal rozkłada cukier, ale w wolniejszym tempie, z mniejszą efektywnością. To spowalnia rozkład sacharozy i rozciąga go w czasie. Dzięki temu glukoza nie trafia do organizmu natychmiastowo, lecz jest przyswajana stopniowo, w łagodniejszym tempie.

Co ciekawe, mechanizm ten działa nie tylko w warunkach laboratoryjnych czy przy prostych napojach słodzonych cukrem, ale także w obecności innych składników odżywczych, takich jak tłuszcze czy skrobia. W badaniu z udziałem 23 osób stwierdzono, że dodatek L-arabinozy nawet do bardziej złożonego posiłku również znacząco wpływał na przebieg przyswajania cukru. Glukoza była absorbowana stopniowo, a odpowiedź organizmu była łagodniejsza w porównaniu do reakcji organizmu po posiłku bez dodatku arabinozy [1].


ARABINOZADZIAŁANIE

Spowalnia tempo wchłaniania glukozy

Choć ogólny mechanizm działania L-arabinozy jest dobrze opisany wyżej, warto spojrzeć na konkretne dane. W badaniu z udziałem młodych, zdrowych osób sprawdzano, jak organizm reaguje na napój z cukrem (50 g sacharozy), gdy dodana zostanie do niego L-arabinoza (7,5 g). Okazało się, że cukier był trawiony i wchłaniany wolniej. Poziom glukozy rósł spokojniej – zamiast gwałtownego skoku po 30 minutach, wzrost był łagodniejszy i bardziej rozłożony w czasie. W pierwszych 30 minutach do krwi trafiało nawet o 67% mniej glukozy niż bez L-arabinozy [2].

Pozytywnie wpływa na odpowiedź insuliny po posiłku

Dodatek L-arabinozy do napoju z cukrem może zmieniać sposób, w jaki organizm reaguje po jego spożyciu – i to nie tylko pod względem poziomu glukozy. W badaniu klinicznym z udziałem zdrowych mężczyzn sprawdzano, jak organizm reaguje na słodzony napój (75 g sacharozy w 300 ml wody) z dodatkiem różnych stężeń L-arabinozy. Najlepsze efekty zaobserwowano przy stężeniu 4% – czyli takim, które można uzyskać np. przy 3 g L-arabinozy na 75 g cukru. Oprócz niższego szczytowego poziomu glukozy we krwi zaobserwowano również:

- opóźniony i niższy szczyt poziomu insuliny (o 33%),
- opóźniony i niższy (o 23%) szczytowy poziom c-peptydu (czyli wskaźnika produkcji insuliny),
- wyższy (o 53%) poziom GLP-1 – hormonu, który pomaga utrzymać stabilny poziom cukru po jedzeniu,
- niższy (o 28%) poziom GIP – hormonu stymulującego wydzielanie insuliny.

Taka odpowiedź hormonalna wspiera poczucie sytości oraz utrzymanie stabilnego poziomu cukru i insuliny we krwi.

Co ważne, nie zaobserwowano negatywnego wpływu na samopoczucie, apetyt czy układ pokarmowy uczestników [3].


ARABINOZAZASTOSOWANIE

• dodatek do słodkich napojów i deserów zawierających cukier
• naturalny słodzik do kawy, herbaty, koktajli czy owsianki
• wsparcie kontroli apetytu
• dla osób zwracających uwagę na poziom energii i samopoczucie po słodkich posiłkach
• dla osób dbających o linię


SKŁAD


100% L-arabinoza.

Pochodzenie: Chiny


SPOSÓB UŻYCIA


Spożyj pół łyżeczki arabinozy do każdego deseru (np. kawałek ciasta) lub napoju (np. 500 ml coca-coli) zawierającego biały cukier. W ten sposób ograniczysz trawienie i wchłanianie cukru (sacharozy) w jelitach, co może pozytywnie przełożyć się na poposiłkowy poziom glukozy we krwi (oraz Twoją sylwetkę).

Arabinozą lub mieszanką arabinozy z cukrem 1:1 lub 1:2 możesz też posłodzić herbatę. Arabinoza jest lekko słodka – wykazuje około 50% słodyczy cukru białego.


PRZECIWWSKAZANIA


Jeśli masz wrażliwy układ pokarmowy (np. zespół jelita drażliwego), zacznij od mniejszych porcji – wyższe dawki mogą powodować wzdęcia lub przelewania.

Unikaj łączenia z dużą ilością innych polioli (np. ksylitolu), jeśli masz skłonność do dolegliwości jelitowych.


CHARAKTERYSTYKA PRODUKTU


L-arabinoza to naturalny cukier prosty (pentoza). Występuje w ścianach komórkowych wielu roślin, m.in. w kukurydzy, zbożach i burakach, a w niewielkich ilościach znajduje się także w chlebie, piwie czy herbacie.

Ma postać drobnego, białego proszku o łagodnym, przyjemnym smaku – przypominającym cukier stołowy, choć słodkość L-arabinozy oceniana jest na ok. 50% słodyczy sacharozy.


ŹRÓDŁA


1. Efficacy of L-Arabinose in Lowering Glycemic and Insulinemic Responses: The Modifying Effect of Starch and Fat. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8774789/
2. L-arabinose co-ingestion delays glucose absorption derived from sucrose in healthy men and women: a double-blind, randomised crossover trial.
3. The effects of l-arabinose on intestinal sucrase activity: dose-response https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/larabinose-coingestion-delays-glucose-absorption-derived-from-sucrose-in-healthy-men-and-women-a-doubleblind-randomised-crossover-trial/836B42FC259AC4D3A6BAEE9C832D6AD8 studies in vitro and in humans. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916523023845



Opinie (0)

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.

Wprowadzając i zatwierdzając swoje dane, wyrażasz zgodę na otrzymywanie newslettera na zasadach określonych w Regulaminie

O nas
Uwielbiamy zioła i chcemy dzielić się nimi z Wami! Współpracując z producentami z Polski oraz z różnych zakątków świata, stale rozwijamy naszą unikalną, bardzo bogatą ofertę. Dodatkowo współdziałamy z lokalnymi zielarzami, którzy pozyskują dla nas dzikie, rodzime zioła szanując zasady zrównoważonego zbioru. Zajmujemy się również uprawą wybranych roślin na naszym ekologicznym polu w Wiśniewce. Obecnie nie tylko sprowadzamy, uprawiamy, zbieramy i sprzedajemy zioła, ale także dzielimy się wiedzą na ich temat. Zajrzyj na nasz Magiczny Blogród, aby dowiedzieć się więcej!
Kontakt

Nasz zespół obsługi klienta jest do Waszej dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00

Obserwuj nas

© MagicznyOgród 2025. All Right Reserved.
e-commerce platform by

Metody dostawy
InPost
GLS
DPD
Poczta Polska
Metody płatności
Visa
MasterCard
Przelewy24
BLIK
PayPal
more