• L-Glutamina
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • L-Glutamina
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • L-Glutamina
    rotator-prawo
    rotator-lewo

L-Glutamina

  • W magazynie: 60 sztuk
    9,50
    W magazynie: 60 sztuk
    9,50
    W magazynie: 1 sztuk
    40,00
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Glutamina to jeden z najbardziej rozpowszechnionych aminokwasów w organizmie ludzkim. Należy do aminokwasów endogennych, co oznacza, że nie musi być dostarczana z pożywieniem, gdyż organizm potrafi ją sam wytworzyć. Istnieją jednak pewne korzyści z dostarczania większych ilości glutaminy w postaci suplementu. Jest to związek polecany w celu regeneracji błony śluzowej jelit i żołądka, a także sprzyjający odbudowie tkanki mięśniowej po ciężkim treningu, po urazach i podczas wyniszczających chorób [1,2].


WŁAŚCIWOŚCI

  • Wpływ na strukturę i funkcjonowanie jelita cienkiego

Przypuszcza się, że L-glutamina pozytywnie wpływa na błonę śluzową jelita cienkiego i pomaga uszczelnić jego ściany, co w konsekwencji prowadzi do lepszego wchłaniania składników odżywczych i wzmocnienia bariery chroniącej przed wnikaniem składników niepotrzebnych. Hipoteza ta bierze się stąd, że glutamina jest pokarmem dla korzystnych bakterii jelitowych, wybieranym przez bakterie w pierwszej kolejności. Oznacza to, że glutamina stymuluje wzrost korzystnych szczepów bakteryjnych, wzmacniając mikroflorę jelitową, a dobra kondycja mikroflory z kolei to kluczowy czynnik sprzyjający odbudowie jelit. Wiele badań na zwierzętach potwierdziło pozytywny wpływ glutaminy na jelita. W badaniach klinicznych suplementacja L-glutaminą poprawiła stan jelit u pacjentów cierpiących na AIDS, u dzieci niedożywionych, wcześniaków, pacjentów po oparzeniach z uszkodzonym jelitem oraz u pacjentów leczonych radio- i chemioterapią. W każdym z tych przypadków nastąpiło wzmocnienie bariery jelitowej i zwiększenie poprawnej chłonności jelit [3,4,5,6,7,8].

Warto tu wspomnieć, że są również badania, które nie potwierdzają naprawczych właściwości glutaminy. Są to próby kliniczne, w których glutaminą suplementowano pacjentów żywionych pozajelitowo, a także pacjentów z chorobą Crohn’a i z zespołem krótkiego jelita. Badania te nie wykazały żadnego wpływu glutaminy na stan jelita cienkiego u badanych pacjentów [9,10,11,12].

  • Wpływ na mięśnie

60% aminokwasów znajdujących się w mięśniach stanowi glutamina [1]. Stąd wzięło się powszechne przekonanie, że suplementacja L-glutaminą stymuluje przyrost masy mięśniowej. Zjawisko to nie zostało jednak poparte badaniami [13,14]. Wykazano natomiast, że L-glutamina może pomóc w odbudowie tkanki mięśniowej albo zapobiec jej degradacji u osób po przebytych urazach, przewlekle chorych, i wyniszczonych [15,16,17], a także u osób intensywnie ćwiczących. Osoby ćwiczące mogą odczuć szybszą regenerację mięśni i zmniejszenie bólu mięśni po ciężkim treningu [18].

  • Wpływ na system immunologiczny sportowców

Ryzyko infekcji u sportowców wyczynowych i u osób ciężko trenujących jest dość wysokie. Infekcje u tej populacji pojawiają się najczęściej po intensywnym treningu, ponieważ kiedy ciało jest chwilowo osłabione, to system immunologiczny gorzej radzi sobie z obroną. Jest to częściowo związane ze zubożeniem poziomu glutaminy w mięśniach, która stanowi paliwo dla systemu immunologicznego. W związku z tym przeprowadzono wiele badań sprawdzających, jak suplementacja glutaminą wpłynie na odporność sportowców. Wyniki są obiecujące – odporność sportowców przyjmujących glutaminę istotnie wzrastała, a częstość występowania infekcji była mniejsza [19,20].


ZASTOSOWANIE

L-glutamina wykazuje dość specyficzne właściwości. Polecana jest szczególnie osobom przewlekle chorym (HIV, AIDS, nowotwory, choroby metaboliczne), u których występuje degradacja tkanki mięśniowej, w celu odżywienia mięśni i zahamowania ich katabolizmu, a także w celu poprawy funkcjonowania i chłonności jelit. Może być wykorzystana przez sportowców wyczynowych, kulturystów i osoby bardzo intensywnie ćwiczące w celu poprawy regeneracji mięśni i wzmocnienia odporności. Pomimo niejednoznacznych wyników badań, warto wypróbować ją w celu uszczelnienia jelit.


SKŁAD

L-glutamina otrzymywana w procesie fermentacji glukozy kukurydzianej.

1 płaska miarka (1 ml) zawiera 600 mg l-glutaminy.

Bez dodatku wypełniaczy, barwników, konserwantów i substancji poślizgowych.

Produkt odpowiedni dla wegan. Wolny od GMO.


SPOSÓB UŻYCIA

1 miarka trzy razy dziennie. Dodać do niewielkiej ilości wody. Spożywać tuż przed posiłkiem.
Stosować przez do 3 miesięcy, następnie zrobić miesiąc przerwy.
Zawartość w dziennej porcji: 1800 mg l-glutamina.
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia.
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety oraz nie zastąpią zdrowego trybu życia.


PRZECIWWSKAZANIA

Uczulenie na którykolwiek ze składników. Produkt nie jest przeznaczony dla małych dzieci, kobiet w ciąży oraz karmiących piersią.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Przechowywać w zamkniętym opakowaniu w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Chronić przed światłem i wilgocią.


BADANIA LABORATORYJNE


Do produktu L-glutamina dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail


BIBLIOGRAFIA


1. https://pl.wikipedia.org
2. https://www.webmd.com
3. A double-blind placebo-controlled pilot study of glutamine therapy for abnormal intestinal permeability in patients with AIDS. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
4. Intestinal barrier function and weight gain in malnourished children taking glutamine supplemented enteral formula. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
5. Effects of glutamine alone or in combination with zinc and vitamin A on growth, intestinal barrier function, stress and satiety-related hormones in Brazilian shantytown children. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
6. The impact of oral glutamine supplementation on the intestinal permeability and incidence of necrotizing enterocolitis/septicemia in premature neonates. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
7. Effects of enteral supplementation with glutamine granules on intestinal mucosal barrier function in severe burned patients. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
8. Effects of glutamine supplements and radiochemotherapy on systemic immune and gut barrier function in patients with advanced esophageal cancer. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
9. Effect of a glutamine-enriched enteral diet on intestinal permeability and infectious morbidity at 28 days in critically ill patients with systemic inflammatory response syndrome: a randomized, single-blind, prospective, multicenter study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
10. Glutamine supplementation of parenteral nutrition does not improve intestinal permeability, nitrogen balance, or outcome in newborns and infants undergoing digestive-tract surgery: results from a double-blind, randomized, controlled trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
11. Effect of long-term oral glutamine supplements on small intestinal permeability in patients with Crohn’s disease. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
12. Effect of glutamine in short-bowel syndrome. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
13. Effect of glutamine supplementation combined with resistance training in young adults. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
14. Addition of glutamine to essential amino acids and carbohydrate does not enhance anabolism in young human males following exercise. https://www.ncbi.nlm.nih.govv
15. Effects of glutamine supplementation on muscle function and stress responses in a mouse model of spinal cord injury.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
16. L-glutamine Improves Skeletal Muscle Cell Differentiation and Prevents Myotube Atrophy After Cytokine (TNF-α) Stress Via Reduced p38 MAPK Signal Transduction. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
17. Glutamine and alpha-ketoglutarate prevent the decrease in muscle free glutamine concentration and influence protein synthesis after total hip replacement. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
18. The Influence of Oral L-Glutamine Supplementation on Muscle Strength Recovery and Soreness Following Unilateral Knee Extension Eccentric Exercise. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
19. Does glutamine have a role in reducing infections in athletes? https://www.ncbi.nlm.nih.gov
20. Glutamine supplementation and immune function during heavy load training. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
21. https://examine.com

***

Zdrowie: Prawidłowa odporność, Sprawne jelita
Zastosowanie: Sporty siłowe, Sporty wytrzymałościowe, Wsparcie wydolności, Po treningu

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Maria S., W dniu: 14.12.2019

    Odczuwam pozytywne działanie.

  • Ocena: (5/5)

    Rafał M., W dniu: 23.09.2019

    Polecam

  • Ocena: (5/5)

    Piotr L., W dniu: 12.04.2018

    Pozytywna

  • Ocena: (5/5)

    Kamil M., W dniu: 16.04.2016

    5

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK