L-karnityna to związek, który zasłynął jako środek wspomagający odchudzanie, jednakże wyniki badań naukowych dotyczących jej wpływu na redukcję masy ciała są różne. Z pewnością nie sprawi ona, że schudniemy bez diety i ćwiczeń, z resztą jak każdy suplement. Istnieją jednak pewne dowody na to, że L-karnityna zwiększa wydatek energetyczny podczas wysiłku i hamuje odkładanie się tkanki tłuszczowej, co może wspomóc proces odchudzania. Suplementowana L-karnityna pełni jeszcze kilka innych funkcji – podnosi sprawność fizyczną i intelektualną osób starszych, a także wpływa pozytywnie na wydolność fizyczną i regenerację mięśni osób regularnie trenujących [1].
L-karnityna powstaje w naszej wątrobie, nerkach i mózgu z aminokwasów – lizyny i metioniny. Największe jej ilości zgromadzone są w mięśniach. Organizm jest w stanie wytworzyć część potrzebnej mu karnityny, a resztę czerpie z pożywienia. Związek ten znajdziemy zwłaszcza w czerwonym mięsie i w rybach, nieco mniej w drobiu. W roślinach znajdują się znikome ilości L-karnityny, dlatego osoby na diecie wegetariańskiej i wegańskiej powinny zadbać o dodatkową podaż tego związku [1, 2].
Po co nam L-karnityna?
Związek ten dba o to, aby nasze komórki mogły pozyskać energię z tłuszczów i aby te tłuszcze nie kumulowały się w organizmie. Karnityna przenosi długołańcuchowe cząsteczki kwasów tłuszczowych z cytozolu (substancja wypełniająca komórkę) do mitochondrium (centrum energetyczne komórki). W mitochondriach powstaje czysta energia w wyniku oddychania komórkowego, w procesie którym bierze udział tlen oraz pozyskane z pożywienia składniki odżywcze, czyli glukoza, tłuszcze oraz białka. A zatem bez karnityny utlenianie kwasów tłuszczowych i pozyskiwanie z nich energii byłoby niemożliwe [2, 3].
L-karnityna jako suplement:
L-karnityna to popularny suplement oraz dodatek do żywności, promowany jako pogromca tłuszczu i sojusznik odchudzania. I rzeczywiście, po zapoznaniu się z jej rolą w organizmie, można by sądzić, że więcej karnityny oznacza więcej spalonego tłuszczu. Biologia jest jednak dużo bardziej skomplikowana. Jeśli w naszych mięśniach znajduje się wystarczająca ilość tego związku, to suplementowana L-karnityna wcale nie musi do nich dotrzeć. Dopiero w sytuacji niedoboru lub szybkiego zużywania karnityny, jej dodatkowa porcja ma szansę dostać się do mięśni i wspomóc ich pracę. Dlatego właśnie suplementacja L-karnityną u osób regularnie trenujących ma sens, natomiast u osób, które nie ćwiczą, najprawdopodobniej nie ma sensu (nawet, jeśli stosują dietę).
Przykładowe badania:
Podsumowując, L-karnitynę warto stosować:
L-karnityna otrzymywana w procesie kondensacji beta-alaniny i l-histydyny. Surowiec najwyższej jakości!
1 płaska miarka (1 ml) odpowiada około 0,65 g l-karnityny.
Bez dodatku wypełniaczy, barwników, konserwantów i substancji poślizgowych.
Odpowiedni dla wegan. Wolny od GMO.
1 miarka raz lub dwa dziennie. Rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Spożywać przed posiłkiem.
Zawartość w dziennej porcji: 800 mg l-karnityny.
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia.
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety oraz nie zastąpią zdrowego trybu życia.
Nie stosować w niedoczynności tarczycy.
Nie należy stosować u osób uczulonych na którykolwiek ze składników produktu. Produkt nie jest przeznaczony dla małych dzieci, kobiet w ciąży oraz karmiących piersią.
Nudności, dolegliwości żołądkowo-jelitowe, biegunka.
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Chronić przed światłem i wilgocią.
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię w naszym laboratorium.
Do produktu L-karnityna dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
1. https://examine.com
2. https://pl.wikipedia.org
3. https://pl.wikipedia.org
4. Skeletal muscle carnitine loading increases energy expenditure, modulates fuel metabolism gene networks and prevents body fat accumulation in humans. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
5. L-Carnitine supplementation combined with aerobic training does not promote weight loss in moderately obese women. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
6. Long-term administration of L-carnitine to humans: effect on skeletal muscle carnitine content and physical performance. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
7. Chronic oral ingestion of l-carnitine and carbohydrate increases muscle carnitine content and alters muscle fuel metabolism during exercise in humans. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
8. L-Carnitine L-tartrate supplementation favorably affects markers of recovery from exercise stress. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
9. l-Carnitine l-tartrate supplementation favorably affects biochemical markers of recovery from physical exertion in middle-aged men and women. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
10. L -Carnitine and the recovery from exhaustive endurance exercise: a randomised, double-blind, placebo-controlled trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
11. Levocarnitine administration in elderly subjects with rapid muscle fatigue: effect on body composition, lipid profile and fatigue. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
12. https://www.webmd.com
***
Kraj pochodzenia: | Chiny |
---|---|
Zastosowanie: | Odchudzanie, Spalanie tłuszczu, Wsparcie wydolności, Koncentracja, Pamięć |
Ostrzeżenia: | Nie stosować w ciąży |