Lanolina premium

To surowiec kosmetyczny pełniący często funkcję bazy dla kremów, maści i balsamów. Przydaje się także solo – natłuszcza i zmiękcza skórę.

    • ; 1
  • W magazynie: 180 sztuk
    14,90
    W magazynie: 180 sztuk
    14,90
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta Polska).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Lanolina kosmetyczna premium

Lanolina (z łac. lano – wełna) jest produktem pochodzenia zwierzęcego. Pozyskiwana jest z wełny owczej, ponieważ wytwarzają ją gruczoły znajdujące się w skórze owiec. Rolą lanoliny jest ochrona wełny i skóry owiec przed zmieniającymi się warunkami otoczenia, czyli głównie przed słońcem, deszczem, wiatrem i wysoką lub niską temperaturą.

Lanolina przypomina składem ludzkie sebum, dlatego jest przyjazna dla naszej skóry i na nią również działa ochronnie. Różni się od sebum jedynie tym, że nie zawiera triglicerydów, dlatego jej konsystencja jest bardziej woskowata niż tłusta. Poza tym lanolina nawilża, zmiękcza i wygładza skórę. Łatwo się wchłania i pozwala skórze oddychać. Z tych powodów stosowana jest jako jeden z podstawowych składników do wyrobu maści, pomadek czy kremów.

Zaletą lanoliny jest też to, że może być wykorzystana w kosmetykach jako emulgator i stabilizator – nie rozpuszcza się w wodzie, ale pochłania ją, tworząc emulsję typu W/O, czyli woda w oleju. Jest zdolna do wchłonięcia prawie dwukrotnej ilości wody w stosunku do swojej masy. Dodatkowo stabilizuje emulsję, zapobiegając rozwarstwianiu się jej faz. Emulsja z lanoliną jest więc trwała, dlatego stanowi dobrą bazę kosmetyczną do kremów, balsamów i mleczek.

Warto wspomnieć jeszcze, że pozyskiwanie lanoliny nie wiąże się z żadnym cierpieniem zwierząt. Lanolinę uzyskuje się podczas czyszczenia wełny po strzyżeniu owiec, a więc całkowicie nieinwazyjnie.


LANOLINAWŁAŚCIWOŚCI

  • Lanolina słynie ze swoich fenomenalnych właściwości pielęgnacyjnych. Zmiękcza naskórek i pokrywa go warstwą ochronną, która zapobiega jego przesuszaniu, pękaniu i złuszczaniu (lepiej niż wazelina czy gliceryna).
  • Jednocześnie przenika do skóry właściwej, dogłębnie ją nawilżając. Pomaga także utrzymać właściwe nawilżenie skóry, ponieważ dzięki swoim właściwościom emulgującym i ochronnym zapobiega utracie wody przez skórę. Ma to ogromne znaczenie w przypadku skóry suchej.
  • Ponadto działa na skórę kojąco i łagodzi podrażnienia. Sprzyja gojeniu się ran, otarć, owrzodzeń i zmian zapalnych oraz alergicznych. Może być stosowana w przypadku łuszczycy i skóry atopowej. Pomaga także złagodzić podrażnienia sutków u mam karmiących.
  • Stanowi odżywkę także dla włosów i paznokci, które natłuszcza i wzmacnia. Na włosach również tworzy warstwę ochronną, dzięki czemu zapobiega ich wysuszaniu, a także wygładza je i zmiękcza.
  • Lanolina to mazista, bursztynowo-złota substancja o słabym, swoistym zapachu. Zaliczana jest do wosków. Topi się w temperaturze 36 stopni. Nie rozpuszcza się w wodzie, rozpuszcza się w tłuszczach.

[1, 2, 3]


LANOLINAZASTOSOWANIE

  • Lanolina polecana jest do pielęgnacji skóry suchej i bardzo suchej oraz nadwrażliwej i problematycznej.
  • Nadaje się do pielęgnacji zmian łuszczycowych, atopowych i innych o podłożu zapalnym.
  • Może być stosowana nawet na delikatną skórę niemowląt.
  • Stanowi świetną bazę do wyrobu maści, kremów, pomadek, balsamów i mleczek.


SKŁAD


Czysta lanolina 100%. Jakość premium!


SPOSÓB UŻYCIA


Lanolina nadaje się do stosowania solo lub jako dodatek do kosmetyków. Zalecane stężenie w pomadkach i maściach wynosi 4-10%. W mydłach: 1-20%.

Po otwarciu lanolinę najlepiej przechowywać w lodówce przez okres do 24 miesięcy.


PRZECIWWSKAZANIA


Lanolina wysokiej jakości nie powinna powodować alergii. Mimo tego zaleca się, aby osoby z alergią na wełnę owczą zachowały ostrożność.


ŹRÓDŁA


1. Lanolin Cream. https://www.webmd.com/drugs/2/drug-8944/lanolin-topical/details
2. What You Need to Know About Lanolin Oil. https://www.healthline.com/health/lanolin-oils
3. Lanolina i jej lecznicze właściwości. https://biotechnologia.pl/kosmetologia/lanolina-i-jej-lecznicze-wlasciwosci,18722
4. Lanolin. https://uk.lush.com/ingredients/lanolin
5. Lanolin. https://en.wikipedia.org/wiki/Lanolin
6. Lanolina. https://pl.wikipedia.org/wiki/Lanolina



Kraj pochodzenia: Polska
Zastosowanie: pielęgnacja ciała, pielęgnacja twarzy
Ostrzeżenia: do użytku zewnętrznego

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Kamila B., W dniu: 11.10.2021

    Idealna dla bardzo przesuszonej skóry. Polecam

  • Ocena: (5/5)

    Kamila B., W dniu: 27.11.2020

    Bardzo dobra dla suchej skóry, polecam.

  • Ocena: (5/5)

    Katarzyna P., W dniu: 20.09.2020

    Swietne natłuszczenie i nawilżenie, nie to co ropopochodne kremy popularne.

  • Ocena: (5/5)

    Beata W., W dniu: 08.01.2020

    W dobrej cenie i jakości.

  • Ocena: (5/5)

    Anna D., W dniu: 23.11.2019

    Bardzo dobry produkt.

  • Ocena: (5/5)

    Małgorzata P., W dniu: 16.08.2019

    O. K

  • Ocena: (5/5)

    Małgorzata S., W dniu: 11.12.2018

    Produkt bardzo dobrej jakości! Godny polecenia!

  • Ocena: (5/5)

    Bożena D., W dniu: 07.02.2017

    Dzięki lanolinie mogę w prosty i szyki sposób zrobić sobie krem.

  • Ocena: (5/5)

    Agnieszka P., W dniu: 31.12.2016

    super

  • Ocena: (5/5)

    Beata B., W dniu: 26.03.2016

    Przepis na magiczny krem :) Lanolina Masło kakaowe Olej z makadamia Olej z gotu kola Olej moringa Olej konopny Olejek eteryczny ylang ylang Kwas hialuronowy Cenne składniki, cudowne zapachy i piękna cera :)

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK