Łopian korzeń
- Cena za 100g:13,23 zł
:fill(white)/b008fca3e4a278aad49ad57b1ea3bcb3.jpg)
:fill(white)/b008fca3e4a278aad49ad57b1ea3bcb3.jpg)
Łopian – korzeń
Łopian większy (Arctium lappa) to pospolita w Polsce roślina, której korzeń posiada wiele cennych substancji bioaktywnych. Wpływają one korzystnie na stan skóry, łagodzą podrażnienia i poprawiają kondycję włosów. Wspierają także funkcjonowanie układu pokarmowego i usprawniają czynności trawienne. Medycyna ludowa zalecała dawniej korzeń łopianu w celu oczyszczenia krwi ze szkodliwych substancji i toksyn. Zmiażdżony korzeń nakładano na skórę w miejscu zwichnięcia lub złamania kości, aby uśmierzyć ból. W tradycyjnej medycynie chińskiej korzeń łopianu wykorzystywano w przypadku infekcji i przeziębień, gdyż wierzono w jego właściwości antybiotyczne.
Co ciekawe, korzeń łopianu większego spożywany był w czasach średniowiecznych jako warzywo. W kuchni europejskiej nie jest już obecny, ale wciąż jada się go w Japonii, Chinach i Korei. Wykorzystywany jest w sałatkach lub sporządzany razem z marchewką jako potrawa o nazwie kinpira.

ŁOPIAN KORZEŃ – DZIAŁANIE
- Łopian wykazuje pozytywny wpływ na skórę i włosy. Pomaga w walce z trądzikiem i wypryskami, poprawia wygląd cery, nawilża i odżywia skórę, działa antyseptycznie i koi podrażnienia. Łagodzi objawy łuszczycy i egzemy. Odbudowuje i wzmacnia strukturę włosów oraz zapobiega ich wypadaniu.
- Korzeń łopianu stosowany wewnętrznie wspomaga oczyszczanie organizmu poprzez działanie napotne i moczopędne.
- Stymuluje trawienie, zwiększając wydzielanie żółci oraz enzymów trawiennych żołądka i trzustki. Wspiera prawidłową pracę jelit i pomaga uregulować wypróżnianie.
- Śluzy zawarte w korzeniu łopianu uśmierzają podrażnienia gardła i wewnętrznych ścian przewodu pokarmowego.

KORZEŃ ŁOPIANU – ZASTOSOWANIE
- do pielęgnacji skóry i włosów
- jako składnik kosmetyków
- na trawienie
- w celu usunięcia nadmiaru wody z organizmu
- podrażnione gardło
- wrażliwy żołądek i jelita

SKŁAD
Łopian – korzeń (Artium lappa) 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Korzeń łopianu zawiera związki poliacetynowe, lignany, laktony gwajanowe, fitosterole, fenolokwasy, inulinę, olejek eteryczny, śluzy, składniki mineralne i garbniki.
ŁOPIAN KORZEŃ – DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Łopian – herbata (korzeń cięty):
1 łyżkę łopianu zalej szklanką wrzącej wody i gotuj pod przykryciem 5-10 minut. Następnie odstaw na 30 minut. Przecedź. Pij 2-3 razy dziennie po 1 szklance. Ostudzony wyciąg możesz zastosować do pielęgnacji skóry i włosów.
Nalewka:
50 g łopianu zalej 250 ml alkoholu wysokoprocentowego. Odstaw na 1-2 tygodnie, przefiltruj. Zażywaj po 5-10 ml (1-2 łyżeczki) 2-3 razy dziennie. Nalewkę możesz rozcieńczyć w wodzie w proporcji 1:1 lub 1:2 i zastosować do przemywania skóry i włosów.
Kosmetyczny olej łopianowy:
50 g surowca skrop alkoholem wysokoprocentowym. Następnie zalej podgrzanym olejem w ilości 250 ml. Wymieszaj i odstaw w ciemne miejsce na 2 tygodnie, po czym przefiltruj. Stosuj do pielęgnacji skóry i włosów: 1-3 razy w tygodniu wmasuj olej we włosy i skórę głowy, pozostaw na 20 minut, po czym zmyj, używając szamponu.
Łopian mielony:
1 płaską łyżeczkę proszku zalej niewielką ilością gorącej wody. Wymieszaną zawiesinę wypij po ostudzeniu. Stosuj 2-3 razy dziennie.

PRZECIWWSKAZANIA
Nie zaleca się wewnętrznego stosowania łopianu przez kobiety w ciąży i karmiące, ale stosowanie kosmetyczne jest w porządku.
Osoby uczulone na rośliny z rodziny astrowatych nie powinny stosować łopianu.
Łopian hamuje krzepliwość krwi. Osoby z zaburzeniami krzepnięcia krwi powinny go unikać.
Osoby przyjmujące leki przeciwcukrzycowe powinny zachować ostrożność, gdyż łopian może obniżyć stężenie glukozy we krwi.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Łopian większy należy do rodziny astrowatych. Można spotkać go w całej Europie, w Azji Mniejszej, na Syberii, w Chinach i Japonii oraz na terenie Himalajów i Kaukazu. Zadomowił się również w obu Amerykach. W Polsce stanowi gatunek rodzimy i pospolity.
Łopian osiąga do 2 m wysokości. Posiada gruby, rozgałęziony, biały korzeń, którego długość sięga do 0,5 m. W pierwszym roku roślina tworzy rozetę liściową, a dopiero w drugim roku pojawia się łodyga. Liście łopianu rosnące przy ziemi są bardzo duże, te na łodydze nieco mniejsze. Mają sercowaty kształt i ząbkowane brzegi, a od spodu są szarawe. Kwiaty łopianu są purpurowo-fioletowe i mają postać koszyczków, podobnie jak kwiaty ostu. Otoczone są kulistą okrywą pokrytą zielonymi łuskami w kształcie igieł. Owocami łopianu są niełupki.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką wagę do jakości oferowanych przez nas produktów, dlatego testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium MagLab.
Poniżej znajduje się certyfikat analizy dla Łopian, sporządzony przez dział jakości naszego MagLabu:


BIBLIOGRAFIA
1. http://www.webmd.com
2. http://rozanski.li
3. http://pl.herbs2000.com
4. https://pl.wikipedia.org