Manayupa – ziele
Manayupa (Desmodium molliculum) słynie z tego, że skutecznie i głęboko oczyszcza cały organizm. Działa moczopędnie i wspomaga wątrobę w procesach detoksykacyjnych. Ponadto wpływa ochronnie na śluzówkę przewodu pokarmowego i koi układ nerwowy.
Manayupa to roślina motylkowa pochodząca z Ameryki Południowej. Zajmuje ważne miejsce w tamtejszej medycynie już od czasów Inków, dla których była przede wszystkim zielem czyszczącym krew i usuwającym trucizny z organizmu. Miała jednak znacznie więcej zastosowań, a jej nazwa pochodzi od słów runa mana yupana, czyli „jej właściwości są niezliczone”.
Mieszkańcy Surinamu stosowali manayupę w leczeniu zaparć i biegunek, problemów z oddychaniem, czyli dzisiejszej astmy, dysfunkcji wątroby, a nawet malarii. W Belize świeże ziele manayupy po rozdrobnieniu moczono w rumie przez co najmniej jeden dzień, a następnie zażywano powstały wyciąg, aby uśmierzyć rozmaite bóle. Z kolei Indianie zamieszkujący amazońską dżunglę pili herbatki z manayupy w stanach nadmiernego rozdrażnienia, poirytowania i lęku. Wierzyli także, że manayupa doskonale odżywia nerki, wątrobę i całe ciało. Przypisywali jej ponadto magiczne moce i dodawali ją do napojów miłosnych.
MANAYUPA – DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
- Manayupa to zioło o silnych właściwościach oczyszczających. Wystarczy wypić jeden napar, aby pobudzić organizm do usuwania zbędnych metabolitów i nagromadzonych substancji toksycznych. Manayupa wspomaga wątrobę w detoksykacji organizmu, a także stymuluje pracę nerek i pęcherza, co skutkuje zwiększonym wydalaniem moczu, a wraz z nim zbędnych substancji.
- Manayupa wpływa pozytywnie na trawienie i przewód pokarmowy. Łagodzi podrażnienia błony śluzowej i chroni ją przed uszkodzeniami, a także reguluje pracę jelit.
- Napary z manayupy zalecane są ponadto w sytuacjach wywołujących napięcie, gdyż ziele to łagodzi nerwy i delikatnie uspokaja.
MANAYUPA – ZASTOSOWANIE
- dogłębne oczyszczanie i odtruwanie organizmu
- wspieranie pracy wątroby
- pielęgnacja błony śluzowej przewodu pokarmowego
- regulacja pracy jelit
- łagodzenie stresu, napięcia, poirytowania
SKŁAD
Manayupa – ziele mielone 100%. Surowiec najwyższej jakości!
MANAYUPA ZIELE – DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Manayupa – herbata:
2 łyżki ziela gotować przez 5 minut w 2 szklankach wody. Spożywać 2 razy dziennie po 1 szklance przez 14 dni.
Manayupa – ziele mielone:
Łyżeczkę ziela zalać szklanką wrzącej wody, parzyć 10 minut pod przykryciem. Spożyć napar razem z zielem. Stosować 2-3 razy dziennie przez 14 dni.
Uwaga! Manayupa działa najlepiej, kiedy jest stosowana samodzielnie, bez dodatkowych ziół.
PRZECIWWSKAZANIA
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę.
Działania niepożądane:
Duże ilości manayupy mogą wywołać efekt przeczyszczający.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Manayupa należy do rodziny bobowatych, jest więc spokrewniona z fasolą. Występuje w Ameryce Południowej i w Afryce, szczególnie w okolicach równikowych. Preferuje klimat tropikalny i wilgotny, dlatego spotkać ją można na wybrzeżach i w lasach deszczowych.
Manayupa jest wieloletnią rośliną zielną dorastającą do wysokości 1 m. Porasta charakterystycznymi liśćmi o kształcie eliptycznym lub niemal okrągłym, które przecina w połowie prosty, jasny nerw główny. Liście i łodyga pokryte są drobnymi włoskami. Kwiaty manayupy to typowe dla bobowatych kwiaty motylkowe. Są w kolorze purpurowym bądź lawendowym i tworzą kłosowate kwiatostany na szczytach pędów. W ich miejscu po zapyleniu pojawiają się strąki z nasionami.
BIBLIOGRAFIA
1. https://www.herbs2000.com
2. https://www.livestrong.com
3. https://en.wikipedia.org