Rafinowane masło shea z naszej oferty poddane zostało oczyszczaniu za pomocą podwyższonej temperatury bez użycia substancji chemicznych. W wyniku tego procesu stało się bezwonne, bezbarwne i bardziej trwałe, a jego konsystencja bardziej jednolita (surowe masło jest grudkowate). Oczyszczone masło shea zawiera nieco mniej antyoksydantów, ale wciąż doskonale pielęgnuje skórę dzięki szerokiej gamie kwasów tłuszczowych.
Masło shea produkowane jest z nasion drzewa shea (Butyrospermum parkii), które rośnie naturalnie na afrykańskich sawannach. Drzewa te rodzą ciemnobrązowe owoce podobne kształtem do śliwek. Z ich pestek robi się pastę, a następnie ręcznie wyciska z niej tłuszcz, czyli masło shea.
Drzewo i masło shea posiadają wiele lokalnych nazw. Jedną z nich jest s’i – nazwa z języka Bambara (używanego w Mali), od której wzięło się używane przez nas słowo shea. Co ciekawe, shea nie czyta się tak jak „szii”, lecz bardziej jak „szeej”. Natomiast stosowana we Francji nazwa karité pochodzi od słowa gharite z języka Wolof, którym mówi się w Senegalu, Mauretanii i Ghambii.
WŁAŚCIWOŚCI
- masło shea fantastycznie nawilża, natłuszcza i zmiękcza skórę,
- sprzyja gojeniu się zmian skórnych,
- łagodzi podrażnienia i zaczerwienienia,
ZASTOSOWANIE
Do każdego typu skóry i włosów. Nadaje się nawet dla niemowląt.
SKŁAD
100% oczyszczone masło shea. Bez dodatków. Najwyższa jakość!
Produkt ekologiczny z certyfikatem ECOCERT.
Surowiec kosmetyczny.
SPOSÓB UŻYCIA
Oderwij kawałek masła palcami lub łyżeczką. Potrzymaj w dłoni, a kiedy nieco się stopi, wetrzyj w wybrane miejsca.
Masło możesz stopić na małym ogniu i wymieszać z dowolnym olejem roślinnym, aby nadać mu płynniejszą konsystencję. Spróbuj proporcji 1:1, ale możesz ją zmienić według własnych preferencji. Masło shea świetnie komponuje się z:
- olejem arganowym
- kokosowym,
- ze słodkich migdałów,
- makadamia,
ale możesz użyć oczywiście dowolnego oleju, nawet oliwy z oliwek. W swoich kompozycjach możesz wykorzystać inne masła roślinne, a także olejki eteryczne, aby nadać im przyjemny zapach i podkręcić ich prozdrowotne właściwości :)
PRZECHOWYWANIE
W suchym miejscu o temperaturze pokojowej.
BIBLIOGRAFIA
1. https://en.wikipedia.org
2. http://naturalhomes.org
3. https://rozanski.li