Promocja! Data ważności 01/03/2025
Miechunka peruwiańska – owoc cały bez cukru (Physalis peruviana)
Owoce miechunki peruwiańskiej to słodko-kwaśne jagody rodem z Ameryki Południowej. Nie są jednak spokrewnione z jagodami, lecz z pomidorami. Latynosi nazywają je potocznie jagodami inkaskimi, aby upamiętnić fakt, że były bardzo lubiane i wysoko cenione w starożytnym Państwie Inków. Inne ich nazwy to złote jagody i rodzynki brazylijskie.
Miechunka świeża ma łagodny smak, który można opisać jako połączenie pomidora z pomarańczą. Suszona z kolei smakuje bardziej intensywnie i jest kwaśniejsza. Dobrze jest pogryźć ją dokładnie, aby uwolnić delikatne, słodkie nuty.
Suszona miechunka to miła przekąska, którą można wszędzie zabrać, aby przynosiła egzotyczny powiew, uprzyjemniając nam wolne chwile. Oprócz przyjemności, miechunka dostarczy nam także szeregu witamin, minerałów i antyoksydantów. Jest bardzo bogata w witaminę A i potas. Co ciekawe, zawiera wyjątkowo dużo białka, jak na owoc. 100 g miechunki suszonej dostarcza 7 g białka. Dla porównania, 100 g suszonych moreli dostarcza 3,4 g białka, 100 g rodzynek – 3,3 g, 100 g daktyli – 1,8 g.
SKŁAD
Suszone owoce miechunki peruwiańskiej 100%. Bez cukru, substancji słodzących, barwników, konserwantów i innych dodatków.
Wartość odżywcza na 100 g (% dziennego zapotrzebowania):
Wartość energetyczna |
286 kcal / 100 g
|
Węglowodany |
61 g |
Tłuszcze |
0 g |
Białko |
7,14 g |
Witamina A |
8036 IU (100% ZDS) |
Potas |
1779 mg (89% ZDS) |
Żelazo |
3,86 mg (28% ZDS) |
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Miechunka peruwiańska (Physalis peruviana) jest rośliną zielną, ale może przypominać krzew, gdyż jest mocno rozgałęziona i rośnie w kępach. Należy do rodziny psiankowatych, a więc spokrewniona jest z pomidorem, ziemniakiem i bakłażanem. Dorasta do około 1 m wysokości. W swojej ojczyźnie jest rośliną wieloletnią. Uprawiana jest w wielu krajach świata i można ją spotkać nawet w Polsce, ale u nas jest rośliną jednoroczną. Jej liście mają sercowaty kształt i nieregularne brzegi. Jej owoce wyglądają jak małe, papierowe, pomarańczowo-czerwone lampiony. Ich długość wynosi około 5 cm. Wewnątrz „papierowej” otoczki znajduje się jadalna część owocu, czyli kulista, jasnopomarańczowa jagoda.
BIBLIOGRAFIA
1. https://pl.wikipedia.org
2. https://en.wikipedia.org
3. https://ndb.nal.usda.gov