Receptura na miód ziołowo-gruszkowy została stworzona przez św. Hildegardę z Bingen.
1 kg gruszek obierz i ugotuj na miękko. Odcedź wodę i mieszaj aż będą miały konsystencję musu. Do gruszek dodaj 6 łyżek rozgrzanego, odszumowanego miodu oraz naszą mieszankę (70 g). Wszystkie składniki wymieszaj i krótko zagotuj. Wlej do słoiczków i przechowuj w lodówce.
Jak odszumować miód?
Miód w słoiku wstaw do garnka z wodą z tkaniną na dnie (aby słoik nie popękał). Wodę zagotuj i zbieraj tworzącą się pianę z powierzchni miodu (resztki pyłku kwiatowego i wosku), co jakiś czas go mieszając – im lepszej jakości miód tym mniej piany.
Mus/miód można stosować sam jako kurację, bądź smarować nim pieczywo. 1 łyżeczka od herbaty przed śniadaniem, w południe 2 łyżeczki po jedzeniu, wieczorem 3 łyżeczki przed snem. Miód należy przechowywać w lodówce do 4 tygodni, w trakcie których stosujemy kurację – nie powinna trwać dłużej niż 3 miesiące.
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas