To kompozycja najlepszej jakości ziół, przeznaczona do wytworzenia absyntu w warunkach domowych. Aby zrobić absynt z suszonych ziół, będziecie potrzebowali czystego spirytusu oraz narzędzia do destylacji. Bez destylacji absynt nie będzie absyntem, tylko gorzkim wyciągiem alkoholowym z ziół, czyli nalewką.
Mieszanka ziół do absyntu była pierwszym produktem w naszym sklepie na początku jego istnienia :) Jej receptura pochodzi ze Szwajcarii, czyli ojczyzny tego szlachetnego trunku. Absynt powstał tam pod koniec XVIII wieku i najpierw był po prostu ziołowym lekiem na „wszelkie dolegliwości”, jak dumnie go reklamowano. Potem jego recepturę wykupili Francuzi i otworzyli dwie destylarnie, gdzie zaczęli produkować go na większą skalę. Tak zaczęła się historia absyntu, jednego z najsłynniejszych alkoholi świata, zielonej muzy europejskich poetów, pisarzy i malarzy.
Należy wspomnieć, że dawny absynt dość istotnie różnił się od tego dzisiejszego. Tradycyjnie zawierał on wysoką ilość tujonu (250-300 mg w butelce) – związku aktywnego bylicy piołun, która jest jednym z trzech najważniejszych składników absyntu, obok kopru włoskiego i anyżu. Pozostałe komponenty to już fantazja twórcy. Obecnie zawartość tujonu w absyncie musi wynosić maksymalnie 10 mg na litr, aby alkohol ten mógł zostać dopuszczony do obrotu.
Nasza kompozycja ziołowa pozwala na uzyskanie wyciągu zawierającego około 100-150 mg tujonu, dlatego absynt, który z niej otrzymacie nie jest przeznaczony do spożycia.
Warto podkreślić, że kompozycja ta składa się wyłącznie z naturalnych surowców i nie zawiera żadnych sztucznych polepszaczy, które są obecnie powszechnie dodawane do absyntów w celu wzmocnienia ich koloru i podkręcenia smaku.
Bylica piołun (Artemisia absinthum), anyż biedrzeniec (Pimpinella anisum), hyzop (Hyssopus officinalis), koper ogrodowy (Anethum graveolens), melisa (Melissa officinalis), anyż gwiazdkowy (Illicium verum), tatarak (Acorus calamus), kolendra (Coriandrum sativum).
Zioła do zabarwiania (po destylacji): mięta pieprzowa (Mentha piperita), lukrecja (Glycyrrhiza glabra), stewia (Stevia rebaudiana), cytryna (Citrus lemon).
Oprócz ziół w zestawie znajduje się instrukcja i naklejka na butelkę.
Zioła (bez tych do zabarwiania) umieść w dużym słoju, umytym i osuszonym. Wlej 800 ml spirytusu 95% i wymieszaj. Zakręć i odstaw na 7 dni. Codziennie wstrząśnij słoikiem. Piątego dnia dodaj 600 ml wody.
Po upływie 7 dni alkohol odsącz, wyciskając dokładnie zioła, i przedestyluj. Destylacja nadaje absyntowi szlachetność i pozbawia go ekstremalnej goryczy, która pochodzi od olejków eterycznych ziół. Przeprowadzaj ją do momentu, aż destylat zacznie robić się żółty – wtedy niezwłocznie ją przerwij, aby nie stracić na jakości.
Do uzyskanego destylatu dodaj zioła do zabarwiania. Nadają one absyntowi nie tylko odpowiednią barwę, ale też nieco goryczy, której pozbawia go destylacja. Bez szczypty goryczy absynt byłby zbyt słodki. Całość wymieszaj i pozostaw do maceracji na kolejne 3-4 dni. Po upływie tego czasu ponownie przefiltruj alkohol i przelej do butelki. Gotowe!
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas