Mirt zwyczajny liść
- Cena za 100g:20,76 zł
:fill(white)/754e82fb3b45506d1a1b5f276d7b71b3.jpg)
:fill(white)/0c5d71962311c19e7f4789eb558346e5.jpg)
:fill(white)/754e82fb3b45506d1a1b5f276d7b71b3.jpg)
:fill(white)/0c5d71962311c19e7f4789eb558346e5.jpg)
Mirt zwyczajny
Mirt zwyczajny (Myrtus communis) może być pomocny w przypadku kaszlu i trudności z oddychaniem, gdyż działa wykrztuśnie i rozkurcza drogi oddechowe. Ponadto pozytywnie wpływa na trawienie i pracę jelit. Zawiera substancje o działaniu antyseptycznym i przeciwutleniającym, a jego aromat można wykorzystać w kuchni.
Mirt pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, gdzie odgrywał istotną rolę w kulturze starożytnych cywilizacji. Grecy poświęcili tę roślinę bogini Afrodycie. Wieńce z mirtu nosili sędziowie jako symbol honoru i autorytetu, zdobiono nimi także głowy mistrzów olimpijskich, zanim pojawiły się wieńce z liści laurowych. Panny młode nosiły je, aby przyciągnąć szczęście i płodność i do dziś zwyczaj ten możemy spotkać w niektórych krajach śródziemnomorskich. Biblia opisuje mirt jako symbol pokoju, radości i nieśmiertelności. W kulturze żydowskiej natomiast mirt uznawany jest za jedną z roślin Edenu i spożywany jest podczas święta Sukkot.
Tradycyjna medycyna krajów śródziemnomorskich wykorzystywała napary z liści mirtu w przypadku bólów żołądka, zaparć, biegunki, słabego apetytu i kaszlu. Podawano je chorym na grypę, przeziębienie lub astmę, a także stosowano zewnętrznie do odkażania ran i przemywania skórnych zmian dermatologicznych, aby przyspieszyć ich gojenie się.
MIRT ZWYCZAJNY – DZIAŁANIE
- wspiera naturalne mechanizmy obronne organizmu w przypadku infekcji bakteryjnych i wirusowych oraz zakażeń grzybiczych,
- wykazuje działanie antyseptyczne,
- ułatwia oddychanie astmatykom poprzez rozkurczowy wpływ na oskrzela,
- działa wykrztuśnie i łagodzi kaszel,
- korzystnie wpływa na trawienie,
- pobudza ruchy jelit i reguluje wypróżnienia,
- podnosi apetyt,
- pozytywnie wpływa na skórę i błony śluzowe,
- wspomaga gojenie się ran.
[1, 2]

MIRT ZWYCZAJNY – ZASTOSOWANIE
Wewnętrznie:
- podatność na infekcje i zakażenia
- kaszel i problemy z oddychaniem
- zatkany nos i zatoki
- osłabiony układ pokarmowy
- spowolnione trawienie
- słaby apetyt
Zewnętrznie:
- cera wrażliwa, trądzikowa
- wypryski
- skaleczenia, otarcia
- płukanie jamy ustnej
- pielęgnacja miejsc intymnych

SKŁAD
Mirt zwyczajny (Myrtus communis) – liście 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Olejek lotny mirtu zawiera alfa-pinen, cineol, octan mirtenylu, nerol, kamfen, myrtenol i geraniol. Liście zawierają ponadto flawonoidy, taniny, laktony i garbniki.

MIRT ZWYCZAJNY – DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Mirt – herbata:
1 łyżkę ziela zalej szklanką wrzącej wody lub mleka, przykryj i odstaw na 10-15 minut. Przecedź. Dodaj miód wedle uznania. Pij 2 razy dziennie po szklance naparu.
Nalewka:
Proporcje 1:4. Alkohol 40-60%. Maceruj 7 dni. Stosuj 1-2 razy dziennie po 5 ml (1 łyżeczka). Przed zażyciem wymieszaj z niewielką ilością wody, mleka lub miodu.
Wystudzony napar na wodzie oraz nalewkę po rozcieńczeniu możesz zastosować do: pielęgnacji cery tłustej i problematycznej, przemywania otarć i skaleczeń, płukania jamy ustnej i gardła oraz pielęgnacji miejsc intymnych.
Kulinarnie:
Wyjątkowy aromat mirtowych liści warto wykorzystać w kuchni. Można zastosować je jako przyprawę do zup, potraw mięsnych i warzywnych. Wystarczy tylko mała szczypta, gdyż zapach liści jest intensywny, a smak gorzki.

PRZECIWWSKAZANIA
Ciąża i karmienie piersią, nadwrażliwość na mirt.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Mirt zwyczajny należy do rodziny mirtowatych. Pochodzi znad Morza Śródziemnego, gdzie występuje naturalnie w krajach Europy Południowej i Afryki Północnej. Rozprzestrzenił się także w Afryce Południowej, gdzie został zawleczony. Lubi ciepły klimat, słońce i kwaśne, próchnicze gleby. W Polsce może być uprawiany jedynie jako roślina pokojowa, gdyż zimą przemarza.
Mirt zwykle jest krzewem, ale może też przybrać formę małego drzewa. Osiąga wysokość do 5 m. Cała roślina charakteryzuje się przyjemnym zapachem, który zawdzięcza zawartości olejków lotnych. Liście mirtu mają jajowaty lub lancetowaty kształt i zaostrzone końce. Ich powierzchnia jest lśniąca, a w dotyku są skórzaste. Białe kwiaty mirtu przykuwają uwagę, gdyż z ich środka wystaje obfity pęk pręcików, które są dłuższe i niemal zasłaniają znajdujące się z tyłu płatki. Owoce mirtu to owalne, granatowe jagody, które spożywa się na surowo lub po wysuszeniu.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką wagę do jakości oferowanych przez nas produktów, dlatego testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium MagLab.
Poniżej znajduje się certyfikat analizy dla Mirt zwyczajny liść, sporządzony przez dział jakości naszego MagLabu:


BIBLIOGRAFIA
1. Antimicrobial and antioxidative activity of extracts and essential oils of Myrtus communis L. http://www.sciencedirect.com
2. http://www.pharmaceutical-journal.com
3. https://pl.wikipedia.org
4. http://rozanski.li
5. http://www.pfaf.org
6. http://www.motherearthnews.com