Młody jęczmień (Hordeum vulgare) – to zielone, kiełkujące listki jęczmienia, które potem przekształcają się w zboże. Słyną z silnego działania antyoksydacyjnego, dodają energii i witalności, pozytywnie wpływają na nastrój.
Jęczmień jest jednym z pierwszych zbóż uprawianych przez ludzi w czasach powstawania pierwszych cywilizacji. Spożywano go już 7000 lat p.n.e. Hodowany był powszechnie w starożytności i w czasach biblijnych na obszarach Bliskiego Wschodu i Azji. Według historycznych doniesień, już wtedy spożywano nie tylko zboże, ale też młode liście jęczmienia.

DZIAŁANIE
- Młody jęczmień zawiera bardzo wysokie stężenie antyoksydantów, głównie z grupy flawonoidów. Dotychczas przeprowadzone badania kliniczne z udziałem ludzi wykazały, że codzienne spożywanie 1 łyżki proszku z młodego jęczmienia (15 g) wpłynęło na obniżenie poziomu wolnych rodników we krwi badanych. Zjawisko to zaszło zarówno u pacjentów z cukrzycą typu 2 jak i u pacjentów z podwyższonym poziomem cholesterolu.
- Młody jęczmień zawiera ponadto mnóstwo chlorofilu, któremu przypisuje się zdolność do wspierania mechanizmów obronnych organizmu przeciwko rozwojowi nowotworów. Przypuszczalny mechanizm polega na tym, że cząsteczki chlorofilu formują kompleksy z czynnikami rakotwórczymi, jednocześnie je dezaktywując.
- Ze względu na zawartość beta-sitosterolu, młody jęczmień pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Beta-sitosterol jest substancją, która konkuruje z cząsteczkami cholesterolu o miejsce wchłaniania w jelicie cienkim, tym samym obniżając jego absorpcję. Ponadto sprzyja konwersji cholesterolu do kwasów żółciowych. W badaniach zaobserwowano również, że beta-sitosterol pomaga zredukować poziom „złego” cholesterolu LDL i podnieść poziom „dobrego” cholesterolu HDL.
- Substancje bioaktywne zawarte w młodym jęczmieniu pozytywnie wpływają na funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego. Wspierają odporność na stres i podnoszą nastrój.
- Ze względu na bogactwo cennych wartości odżywczych młody jęczmień może korzystnie wpływać na odporność i dodawać energii, a także sprzyjać pozbywaniu się zanieczyszczeń z organizmu.
Więcej na temat właściwości młodego jęczmienia przeczytasz w naszym kompendium.

SKŁAD
Sproszkowany młody jęczmień 100%. Surowiec najwyższej jakości.
Wartość odżywcza (na 100 g proszku)
Wartość energetyczna |
249kcal / 100g
|
Węglowodany |
3,4g |
Tłuszcze |
5g |
Białko |
29g |
Błonnik |
39g |
Magnez |
180mg |
Potas |
4300mg |
Cynk |
2,6mg |
Żelazo |
10µg |

MŁODY JĘCZMIEŃ DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Wystarczy spożywać od 1 do 2 łyżeczek młodego jęczmienia dziennie.
Produkt ten jest bezpieczny również w większych ilościach.
Nie ma żadnych przeciwwskazań do spożywania młodego jęczmienia.
Łyżkę proszku należy rozpuścić w zimnej wodzie i wypić od razu po przyrządzeniu.
Sproszkowany młody jęczmień bardzo dobrze komponuje się z sokami i koktajlami owocowymi i warzywnymi.
Nie należy dodawać go do gorących napojów i potraw, gdyż powoduje to straty witamin i składników mineralnych.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Jęczmień należy do rodziny wiechlinowatych, czyli inaczej do traw. Tworzy ponad 20 gatunków, z których najczęściej uprawia się jęczmień zwyczajny – Hordeum vulgare. Rośnie na półkuli północnej w klimacie umiarkowanym. Jego owocami są ziarniaki, czyli kłosy, z których pozyskuje się nasiona. Spomiędzy nasion wyrastają kilkucentymetrowe, proste i sztywne „włosy”.

BIBLIOGRAFIA
1. https://www.drugs.com
2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov
3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov
4. http://gogreen.net.nz
***