Młody jęczmień w proszku lub cięty
Młody jęczmień (Hordeum vulgare) – to zielone, kiełkujące listki jęczmienia, które potem przekształcają się w zboże. Słyną z silnego działania antyoksydacyjnego, dodają energii i witalności, pozytywnie wpływają na nastrój.
Jęczmień jest jednym z pierwszych zbóż uprawianych przez ludzi w czasach powstawania pierwszych cywilizacji. Spożywano go już 7000 lat p.n.e. Hodowany był powszechnie w starożytności i w czasach biblijnych na obszarach Bliskiego Wschodu i Azji. Według historycznych doniesień, już wtedy spożywano nie tylko zboże, ale też młode liście jęczmienia.

MŁODY JĘCZMIEŃ – DZIAŁANIE I ZASTOSOWANIE
Właściwości prozdrowotne:
- Obfituje w antyoksydanty, dzięki którym hamuje procesy starzenia się organizmu, dodaje witalności i wzmacnia organizm.
Młody jęczmień zawiera bardzo wysokie stężenie antyoksydantów, głównie z grupy flawonoidów. Dotychczas przeprowadzone badania kliniczne z udziałem ludzi wykazały, że codzienne spożywanie 1 łyżki proszku z młodego jęczmienia (15 g) wpłynęło na obniżenie poziomu wolnych rodników we krwi badanych. Zjawisko to zaszło zarówno u pacjentów z cukrzycą typu 2 jak i u pacjentów z podwyższonym poziomem cholesterolu.
- Podnosi naturalną odporność.
Młody jęczmień zawiera ponadto mnóstwo chlorofilu, któremu przypisuje się zdolność do wspierania mechanizmów obronnych organizmu przeciwko rozwojowi chorób.
- Pozytywnie wpływa na wyniki lipidogramu.
Ze względu na zawartość beta-sitosterolu młody jęczmień pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Beta-sitosterol jest substancją, która konkuruje z cząsteczkami cholesterolu o miejsce wchłaniania w jelicie cienkim, tym samym obniżając jego absorpcję. Ponadto sprzyja konwersji cholesterolu do kwasów żółciowych. W badaniach zaobserwowano również, że beta-sitosterol pomaga zredukować poziom „złego” cholesterolu LDL i podnieść poziom „dobrego” cholesterolu HDL.
- Substancje bioaktywne zawarte w młodym jęczmieniu pozytywnie wpływają na funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego. Wspierają odporność na stres i podnoszą nastrój.
- Ze względu na bogactwo cennych wartości odżywczych młody jęczmień może korzystnie wpływać na odporność i dodawać energii, a także sprzyjać pozbywaniu się zanieczyszczeń z organizmu.

SKŁAD
Młody jęczmień w proszku lub cięty 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Wartość odżywcza (na 100 g proszku):
Wartość energetyczna |
249 kcal / 100 g
|
Węglowodany |
3,4 g |
Tłuszcze |
5 g |
Białko |
29 g |
Błonnik |
39 g |
Magnez |
180 mg |
Potas |
4300 mg |
Cynk |
2,6 mg |
Żelazo |
10 µg |

MŁODY JĘCZMIEŃ – JAK STOSOWAĆ?
Młody jęczmień mielony:
Wystarczy spożywać od 1 do 2 łyżeczek mielonego młodego jęczmienia dziennie. Młody jęczmień jest bezpieczny również w większych ilościach. Nie ma żadnych przeciwwskazań do jego stosowania.
Proszek należy wymieszać z wodą i spożyć natychmiast po przyrządzeniu. Można go również dodawać do posiłków.
Sproszkowany młody jęczmień bardzo dobrze komponuje się z sokami i koktajlami owocowymi i warzywnymi. Nie należy dodawać go do gorących napojów i potraw, gdyż spowoduje to straty witamin i składników mineralnych.
Młody jęczmień cięty:
Można z niego przyrządzić przepyszną herbatę. 1 lub 2 łyżeczki suszu zalej szklanką wrzącej wody, przykryj i odstaw do naciągnięcia na 5-10 minut. Napar z młodego jęczmienia możesz pić bez ograniczeń.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Jęczmień należy do rodziny wiechlinowatych, czyli inaczej do traw. Tworzy ponad 20 gatunków, z których najczęściej uprawia się jęczmień zwyczajny – Hordeum vulgare. Rośnie na półkuli północnej w klimacie umiarkowanym. Jego owocami są ziarniaki, czyli kłosy, z których pozyskuje się nasiona. Spomiędzy nasion wyrastają kilkucentymetrowe, proste i sztywne „włosy”.

BIBLIOGRAFIA
1. https://www.drugs.com
2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov
3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov
4. http://gogreen.net.nz