Monolauryna 500 mg
Monolauryna (ang. monolaurin) to związek pozyskiwany z oleju i miąższu kokosowego. Spotykana jest też pod nazwą monolaurynian glicerolu (ang. glycerol monolaurate) lub laurynian glicerolu (ang. gliceryl laurate). Z chemicznego punktu widzenia jest monoglicerydem kwasu laurowego, czyli połączeniem jednej cząsteczki gliceryny z kwasem laurowym. Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych znaleźć możemy w składzie produktów żywnościowych. Mają one za zadanie poprawić ich konsystencję i przedłużyć trwałość. Monolauryna również wykazuje takie właściwości, ale w naszej ofercie znajduje się z innych powodów.
Wstępne badania pokazują, że monolauryna potrafi niszczyć płaszcz lipidowy różnych rodzajów wirusów, a także komórki bakterii i grzybów. Jeszcze nie przeprowadzono badań klinicznych z udziałem ludzi, ale wyniki badań in vitro oraz eksperymentów na zwierzętach są bardzo obiecujące. W USA monolauryna jest już dość popularnym suplementem, a FDA, Amerykańska Komisja ds. Żywności i Leków, zaliczyła ją do związków GRAS, czyli całkowicie bezpiecznych.
Badania nad właściwościami monolauryny zaczęły się w 1966 r. Na początku związek ten pełnił rolę konserwantu do żywności, a także środka do odkażania powierzchni w zakładach przemysłu spożywczego i szpitalach. Z czasem zainteresowano się jego oddziaływaniem na najpoważniejsze wirusy, które atakują człowieka, takie jak HIV, HSV czy wirus odry. Dziś badacze mają nadzieję, że monolauryna stanie się środkiem wspierającym organizm w walce z wirusami, a także z drobnoustrojami, które wykształciły odporność na antybiotyki.
Czy w takim razie produkty kokosowe, jako źródło monolauryny, są zdrowe? :)
Należy tu doprecyzować, że monolauryna nie występuje w kokosach jako taka, lecz pochodzi z przekształcenia kwasu laurynowego. To właśnie kwas laurynowy występuje obficie w kokosach, a największe jego ilości znajdują się w oleju, kremie i wiórkach kokosowych. Zjadając produkty kokosowe, dostarczamy sobie kwas laurynowy, który w naszym organizmie zostaje przekształcony do monolauryny. Ale nie wiadomo jeszcze, jaki mechanizm za tym stoi, ani jaką porcję kokosu należy zjeść, aby uzyskać z niej terapeutyczną dawkę monolauryny. Wstępne sugestie mówią o 100-300 ml oleju kokosowego (1 szklanka to 250 ml), co raczej wyklucza możliwość codziennego dostarczania sobie efektywnej dawki monolauryny z naturalnych źródeł.
[1, 2, 3]
MONOLAURYNA – DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
Przeprowadzone dotychczas badania wykazały, że monolauryna ma zdolność do wpływania na:
- wirusa HIV – badanie in vivo oraz in vitro na zwierzętach z wykorzystaniem wirusa SIV – małpiego wirusa niedoboru odporności [4]
- wirusa opryszczki Herpes simplex 1 i 2 [5]
- cytomegalowirusa (CMV) wywołującego cytomegalię [6]
- grzyby Candida albicans powodujące kandydozę [7]
- bakterię Gardenella vaginalis odpowiedzialną za zakażenie bakteryjne kobiecej pochwy [7]
- krętki Borrelia burgdorferi i Borrelia garinii wywołujące boreliozę [8]
- bakterię Chlamydia trachomatis wywołującą chlamydiozę [9]
- bakterię Helicobacter pylori powodującą wrzody żołądka i dwunastnicy [10]
- gronkowca złocistego Staphylococcus aureus i wytwarzaną przez niego enterotoksynę [11, 12]
- paciorkowca Streptococcus pyogenes wywołującego anginę [11]
- bakterię Haemophilus influenzae odpowiedzialną za zakażenia układu oddechowego i zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych [11]
Dodatkową zaletą monolauryny jest to, że bakterie nie mogą się na nią uodpornić [12].
ZASTOSOWANIE
Monolauryna to doskonałe wsparcie dla:
- osób ze słabą odpornością, podatnych na infekcje,
- dzieci i dorosłych w okresie zwiększonego narażenia na infekcje,
- osób już dotkniętych infekcją lub zakażeniem w celu wzmocnienia mechanizmów obronnych organizmu.
SKŁAD
1 kapsułka zawiera 500 mg monolauryny. Kapsułka celulozowa.
Bez dodatku wypełniaczy, barwników, konserwantów i substancji poślizgowych!
SPOSÓB UŻYCIA
1 kapsułka dwa razy dziennie. Nie przekraczaj zalecanej dziennej porcji.
Numer zgłoszenia GIS: 2020/04/20/SD/D83919
PRZECIWWSKAZANIA
Ciąża, karmienie piersią, wystąpienie nadwrażliwości.
Działania niepożądane:
Rzadko pojawia się ból brzucha lub głowy.
BIBLIOGRAFIA
1. https://en.wikipedia.org
2. https://www.webmd.com
3. https://www.healthline.com
4. Glycerol monolaurate prevents mucosal SIV transmission. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
5. Extreme Sensitivity of Enveloped Viruses, Including Herpes Simplex, to Long-Chain Unsaturated Monoglycerides and Alcohols. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
6. Effect of antimicrobial factors in human milk on rhinoviruses and milk-borne cytomegalovirus in vitro. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
7. In vitro evaluation of antibacterial activity of phytochemicals and micronutrients against Borrelia burgdorferi and Borrelia garinii. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
8. Glycerol Monolaurate Inhibits Candida and Gardnerella vaginalis In Vitro and In Vivo but Not Lactobacillus. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
9. In Vitro Inactivation of Chlamydia trachomatis by Fatty Acids and Monoglycerides. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
10. Susceptibility of Helicobacter pylori to bactericidal properties of medium-chain monoglycerides and free fatty acids. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
11. Glycerol Monolaurate Antibacterial Activity in Broth and Biofilm Cultures. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
12. Effect of glycerol monolaurate on bacterial growth and toxin production. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
13. Minimum inhibitory concentrations of herbal essential oils and monolaurin for gram-positive and gram-negative bacteria. https://link.springer.com
14. Novel antibacterial activity of monolaurin compared with conventional antibiotics against organisms from skin infections: an in vitro study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
15. Glycerol Monolaurate (GML) inhibits human T cell signaling and function by disrupting lipid dynamics. https://www.nature.com