• Monolauryna 100 kapsułek x 500 mg
    rotator-prawo
    rotator-lewo

Monolauryna 100 kapsułek x 500 mg

Pobudza mechanizmy obronne organizmu skierowane przeciwko szerokiemu spektrum bakterii, wirusów i grzybów.

  • 39,90
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Monolauryna (ang. monolaurin) to związek pozyskiwany z oleju i miąższu kokosowego. Spotykana jest też pod nazwą monolaurynian glicerolu (ang. glycerol monolaurate) lub laurynian glicerolu (ang. gliceryl laurate). Z chemicznego punktu widzenia jest monoglicerydem kwasu laurowego, czyli połączeniem jednej cząsteczki gliceryny z kwasem laurowym. Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych znaleźć możemy w składzie produktów żywnościowych. Mają one za zadanie poprawić ich konsystencję i przedłużyć trwałość. Monolauryna również wykazuje takie właściwości, ale w naszej ofercie znajduje się z innych powodów.

Wstępne badania pokazują, że monolauryna skutecznie dezaktywuje wirusy poprzez niszczenie ich płaszcza lipidowego. Ponadto zabija szerokie spektrum bakterii oraz grzyby z rodzaju Candida. Jeszcze nie przeprowadzono badań klinicznych z udziałem ludzi, ale wyniki badań in vitro oraz eksperymentów na zwierzętach są bardzo obiecujące. W USA monolauryna jest już dość popularnym suplementem, a FDA, Amerykańska Komisja ds. Żywności i Leków, zaliczyła ją do związków GRAS, czyli całkowicie bezpiecznych.

Badania nad właściwościami monolauryny zaczęły się w 1966 r. Na początku związek ten pełnił rolę konserwantu do żywności, a także środka do odkażania powierzchni w zakładach przemysłu spożywczego i szpitalach. Z czasem zainteresowano się jego oddziaływaniem na najpoważniejsze wirusy, które atakują człowieka, takie jak HIV, HSV, czy wirus odry. Dziś badacze mają nadzieję, że monolauryna może stać się nowoczesnym lekiem antywirusowym i antybakteryjnym, który poradzi sobie z opornością, jaką drobnoustroje wykształcają na antybiotyki.

Czy w takim razie produkty kokosowe, jako źródło monolauryny, są zdrowe? :)
Należy tu doprecyzować, że monolauryna nie występuje w kokosach jako taka, lecz pochodzi z przekształcenia kwasu laurynowego. To właśnie kwas laurynowy występuje obficie w kokosach, a największe jego ilości znajdują się w oleju, kremie i wiórkach kokosowych. Zjadając produkty kokosowe, dostarczamy sobie kwas laurynowy, który w naszym organizmie zostaje przekształcony do monolauryny. Ale nie wiadomo jeszcze, jaki mechanizm za tym stoi, ani jaką porcję kokosu należy zjeść, aby uzyskać z niej terapeutyczną dawkę monolauryny. Wstępne sugestie mówią o 100-300 ml oleju kokosowego (1 szklanka to 250 ml), co raczej wyklucza możliwość codziennego dostarczania sobie efektywnej dawki monolauryny z naturalnych źródeł.

[1, 2, 3]



DZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne

Przeprowadzone dotychczas badania wykazały, że monolauryna ma zdolność do niszczenia i dezaktywacji:

  • wirusa HIV – badanie in vivo oraz in vitro na zwierzętach z wykorzystaniem wirusa SIV – małpiego wirusa niedoboru odporności [4]
  • wirusa opryszczki Herpes simplex 1 i 2 [5]
  • cytomegalowirusa (CMV) wywołującego cytomegalię [6]
  • grzybów Candida albicans powodujących kandydozę [7]
  • bakterii Gardenella vaginalis odpowiedzialnej za zakażenie bakteryjne kobiecej pochwy [7]
  • krętków Borrelia burgdorferi i Borrelia garinii wywołujących boreliozę [8]
  • bakterii Chlamydia trachomatis wywołującej chlamydiozę [9]
  • bakterii Helicobacter pylori powodujących wrzody żołądka i dwunastnicy [10]
  • gronkowca złocistego Staphylococcus aureus i wytwarzanej przez niego enterotoksyny [11, 12]
  • paciorkowca Streptococcus pyogenes wywołującego anginę [11]
  • bakterii Haemophilus influenzae odpowiedzialnej za zakażenia układu oddechowego i zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych [11]

Dodatkową zaletą monolauryny jest to, że bakterie nie mogą się na nią uodpornić. Pokazało to badanie Carpo i wsp., w którym testowano wrażliwość kilku różnych szczepów bakterii chorobotwórczych na monolaurynę oraz klasyczne antybiotyki. Wzrost każdego szczepu został zahamowany przez obecność monolauryny, a ponadto żaden z nich nie wykształcił na nią oporności [12].

Co więcej, przypuszcza się, że monolauryna może działać jako immunosupresant w chorobach autoimmunologicznych. W eksperymencie Zhang i wsp. monolauryna zahamowała aktywność ludzkich limocytów T i produkcję cytokin prozapalnych. Autorzy badania wnioskują, że monolauryna ma duży potencjał terapeutyczny jako czynnik hamujący autoagresję i zmniejszający stan zapalny, który w przyszłości może zostać wykorzystany w terapii chorób autoimmunologicznych [13].


ZASTOSOWANIE

Monolauryna to doskonałe wsparcie dla:

  • osób ze słabą odpornością, podatnych na infekcje wirusowe i bakteryjne lub zakażenia grzybicze,
  • dzieci i dorosłych w okresie zwiększonego narażenia na infekcje,
  • osób już dotkniętych infekcją lub zakażeniem w celu wzmocnienia mechanizmów obronnych organizmu.


SKŁAD

1 kapsułka zawiera 500 mg monolauryny. Kapsułki celulozowe.
Produkt odpowiedni dla wegan.

Bez dodatku wypełniaczy, barwników, konserwantów i substancji poślizgowych!


SPOSÓB UŻYCIA

1 kapsułka dwa razy dziennie. Nie przekraczać zalecanej dziennej porcji.


PRZECIWWSKAZANIA

Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na którykolwiek ze składników produktu.

Działania niepożądane

Rzadko pojawia się ból brzucha lub głowy.


BIBLIOGRAFIA


1. https://en.wikipedia.org
2. https://www.webmd.com
3. https://www.healthline.com
4. Glycerol monolaurate prevents mucosal SIV transmission. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
5. Extreme Sensitivity of Enveloped Viruses, Including Herpes Simplex, to Long-Chain Unsaturated Monoglycerides and Alcohols. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
6. Effect of antimicrobial factors in human milk on rhinoviruses and milk-borne cytomegalovirus in vitro. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
7. In vitro evaluation of antibacterial activity of phytochemicals and micronutrients against Borrelia burgdorferi and Borrelia garinii. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
8. Glycerol Monolaurate Inhibits Candida and Gardnerella vaginalis In Vitro and In Vivo but Not Lactobacillus. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
9. In Vitro Inactivation of Chlamydia trachomatis by Fatty Acids and Monoglycerides. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
10. Susceptibility of Helicobacter pylori to bactericidal properties of medium-chain monoglycerides and free fatty acids. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
11. Glycerol Monolaurate Antibacterial Activity in Broth and Biofilm Cultures. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
12. Effect of glycerol monolaurate on bacterial growth and toxin production. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
13. Minimum inhibitory concentrations of herbal essential oils and monolaurin for gram-positive and gram-negative bacteria. https://link.springer.com
14. Novel antibacterial activity of monolaurin compared with conventional antibiotics against organisms from skin infections: an in vitro study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
15. Glycerol Monolaurate (GML) inhibits human T cell signaling and function by disrupting lipid dynamics. https://www.nature.com

***

Zdrowie: Prawidłowa odporność, Układ oddechowy
Ostrzeżenia: Nie stosować w ciąży, Nie stosować podczas laktacji

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (4.75/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Adam D., W dniu: 21.05.2020

    Bardzo dobre działanie na organizm, czuję sporo zmian na lepsze

  • Ocena: (5/5)

    Jan W., W dniu: 19.05.2020

    dobry produkt

  • Ocena: (5/5)

    Paulina, W dniu: 15.04.2020

    Bardzo dobry produkt

  • Ocena: (5/5)

    Adrian K., W dniu: 11.04.2020

    Działa , polecam

  • Ocena: (4/5)

    Marcin M., W dniu: 31.03.2020

    ok

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK