Moringa oleifera

Moringa liść

  • W magazynie: 108 sztuk
    12,50
    W magazynie: 108 sztuk
    12,50
    W magazynie: 10 sztuk
    50,00
    W magazynie: 15 sztuk
    12,50
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Liście moringa właściwości

Moringa olejodajna (Moringa oleifera) pomaga uregulować metabolizm glukozy i cholesterolu, a przy tym działa odżywczo i wzmacniająco na organizm, dostarczając mnóstwa składników mineralnych i antyoksydantów.

Moringa to roślina tropikalna pochodząca z Indii. Hindusi nazywają ją cudownym drzewem, gdyż jest niezwykle wytrzymała, może rosnąć na nieurodzajnej ziemi, produkuje owoce w czasie suszy i odrasta po wycięciu, a przy tym każda jej część jest pożyteczna. W Azji i Afryce wykorzystuje się jej liście, korzenie, korę i części owoców oraz nasion, a lista ich zastosowań jest bardzo długa. W medycynie tradycyjnej liście moringi służyły do leczenia malarii, duru brzusznego, chorób pasożytniczych, wodobrzusza, cukrzycy, wysokiego ciśnienia, bólów reumatycznych i chorób układu moczowo-płciowego. Sama tylko ajurweda opisuje około 300 dolegliwości, na które zaleca preparaty z moringi.

W krajach rozwijających się moringa jest ponadto źródłem oleju, pokarmem, naturalnym nawozem i środkiem czyszczącym. Liście moringi spożywa się jako warzywo lub dodaje do potraw w formie proszku, aby podnieść ich wartość odżywczą. Zawierają one bogactwo antyoksydantów, minerałów i związków bioaktywnych. Co więcej, dzięki właściwościom antybakteryjnym, liście moringi służą jako mydło lub środek do oczyszczania wody i są całkowicie bezpieczne nawet dla wrażliwej i chorej skóry.


DZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne [1,2]:

  • Sproszkowane liście moringi są doskonałym wsparciem dla prawidłowej gospodarki glukozy. Pomagają uregulować poziom glukozy we krwi, a ponadto działają ochronnie na komórki beta trzustki, które odpowiedzialne są za produkcję i wydzielanie insuliny.
  • Moringa wpływa również pozytywnie na metabolizm cholesterolu. Zmniejsza wchłanianie cholesterolu w jelitach i zwiększa jego wydalanie, czym przyczynia się do utrzymania właściwego poziomu cholesterolu i triglicerydów we krwi.
  • Liście moringi zaliczone zostały do produktów o największej pojemności antyoksydacyjnej według skali ORAC. Oznacza to, że moringa jest silnym przeciwutleniaczem, a co za tym idzie, chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i hamuje procesy starzenia się. Ponadto wspiera prawidłową odpowiedź organizmu na stany zapalne.
  • Liście moringi w proszku słyną ze swoich właściwości bakteriobójczych, dzięki którym mogą wspierać organizm w zwalczaniu infekcji, mogą być też zastosowane w pielęgnacji skóry.
  • Liście moringi są wyjątkowo zasobne w składniki mineralne i mogą stanowić dobre źródło wapnia, magnezu, potasu, cynku i żelaza.
  • Przyjmowanie wyciągów z liści moringi po porodzie może zwiększyć ilość mleka produkowanego przez matki karmiące.
  • Regulacja poziomu glukozy we krwi

Więcej na temat właściwości moringi przeczytasz w naszym kompendium.


ZASTOSOWANIE

  • Jako wsparcie dla metabolizmu glukozy i/lub cholesterolu
  • Dla podniesienia ogólnej kondycji organizmu
  • Wzmacnianie mechanizmów skierowanych przeciwko wolnym rodnikom
  • Wzmacnianie reakcji przeciwzapalnych
  • W celu zwiększenia produkcji mleka podczas laktacji
  • Do pielęgnacji skóry


SKŁAD

Moringa oleifera – liść 100%. Surowiec najwyższej jakości.

Suche liście moringi zawierają wysokie ilości związków bioaktywnych, takich jak flawonoidy, antocyjany i glukozynolany, a ponadto sporo wapnia oraz znaczne ilości potasu, magnezu, żelaza, cynku i miedzi.


MORINGA DAWKOWANIE I SPOSÓB ŻYCIA


Moringa (liść cięty)

Szczyptę liści moringi zalać w kubku wrzącą wodą, przykryć i odstawić na 10-15 minut. Na koniec przecedzić.

Moringa (liść mielony)

Sproszkowane liście moringi należy zażywać doustnie. Optymalna porcja wynosi 6 g na dzień, czyli około 2 łyżeczki.

Proszek można dodawać do jogurtów, koktajli, przestygniętych zup, past kanapkowych, czy twarożków. Aby nie utracić cennych wartości odżywczych, nie należy dodawać go do gorących potraw czy napojów.


Prosty przepis na napój z liści moringi

- szklanka ulubionej wody mineralnej

- pół łyżeczki moringi

- łyżeczka płynnego miodu

- sok wyciśnięty z cytryny lub limonki

Wymieszaj podane składniki i spożyj od razu.


Moringę można ponadto wykorzystać formie maseczki do twarzy, np. na bazie awokado, banana, jogurtu lub miodu.


PRZECIWWSKAZANIA

Nie stosować w czasie ciąży! Podejrzewa się, że moringa może wywołać poronienie.

Moringa jest niezalecana kobietom, które starają się o dziecko, ze względu na przypuszczalne działanie obniżające żeńską płodność. Nie należy jednak traktować jej jako antykoncepcję!

W przypadku wystąpienia nadwrażliwości produkt należy odstawić.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Moringa oleifera (lub Moringa pterygosperma) należy do monotypowej rodziny Moringaceae. Pochodzi z północnych Indii, ale obecnie występuje w całej Azji, Afryce i Ameryce Łacińskiej. Rośnie w klimacie tropikalnym i subtropikalnym, najlepiej w temperaturze 25–35°C. Preferuje gleby piaszczyste i gliniaste.

Moringa to niewysokie drzewo o rozłożystej, ale niezbyt gęstej koronie. Dorasta do 8 m wysokości. Dorosłe drzewo posiada gruby, walcowaty pień, często rozwidlony u nasady. Pokrywa go gładka, cienka kora, której barwa waha się od szarej do jasnobrązowej. Młode gałązki moringi są gęsto owłosione. Liście są duże, mierzą nawet do 90 cm długości i składają się z wielu par mniejszych listków o owalnym kształcie i żywozielonym kolorze. Kwiaty moringi mają białe, wąskie płatki i żółte pręciki. Tworzą wiechowate kwiatostany i przyjemnie pachną. Mogą zakwitać przez cały rok. Owoce moringi to długie (do 90 cm), cienkie i zielone strąki z nasionami.


JAKOŚĆ PRODUKTÓW


Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Moringa liść mielony dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Specyfikację jakościową

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail


BIBLIOGRAFIA


1. https://examine.com
2. Moringa oleifera: A review on nutritive importance and its medicinal application. https://www.sciencedirect.com
3. http://www.scienceinschool.org
4. https://miracletrees.org
5. http://www.worldagroforestry.org

***

Część rośliny: liść
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Ayurveda
Kraj pochodzenia: Indie
Zdrowie: Prawidłowa odporność, Prawidłowy cholesterol, Prawidłowy cukier, Pobudzanie laktacji, Przeciwutleniacze, antyoksydanty
Zastosowanie: Pielęgnacja twarzy, Dla cery suchej i wrażliwej
Ostrzeżenia: Nie stosować w ciąży

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Ryszard K., W dniu: 17.11.2019

    liść suchy,czysty -super

  • Ocena: (5/5)

    Ryszard K., W dniu: 28.09.2019

    liście suche,całe,bez łodyg

  • Ocena: (5/5)

    Maria S., W dniu: 30.08.2019

    Dobra jakość. Szybka dostawa. Polecam.

  • Ocena: (5/5)

    Anna W., W dniu: 29.04.2019

    Moringa nie jest smacznym produktem, ale działa! Ta akurat (piłam jeszcze z Indonezji), ma ostrość w smaku i jest drobno mielona. Zalewam wodą podgrzaną do 50 stopni.

  • Ocena: (5/5)

    Krzysztof F., W dniu: 07.01.2019

    Wspanialy sklep.

  • Ocena: (5/5)

    Anna S., W dniu: 22.10.2018

    Bardzo miła i mega szybka obsługa.POLECAM

  • Ocena: (5/5)

    JACEK G., W dniu: 18.10.2018

    ok

  • Ocena: (5/5)

    JACEK G., W dniu: 18.10.2018

    ok

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK