Liście moringa – właściwości
Moringa olejodajna (Moringa oleifera) pomaga uregulować metabolizm glukozy i cholesterolu, a przy tym działa odżywczo i wzmacniająco na organizm, dostarczając mnóstwa składników mineralnych i antyoksydantów.
Moringa to roślina tropikalna pochodząca z Indii. Hindusi nazywają ją cudownym drzewem, gdyż jest niezwykle wytrzymała, może rosnąć na nieurodzajnej ziemi, produkuje owoce w czasie suszy i odrasta po wycięciu, a przy tym każda jej część jest pożyteczna. W Azji i Afryce wykorzystuje się jej liście, korzenie, korę i części owoców oraz nasion, a lista ich zastosowań jest bardzo długa. W medycynie tradycyjnej liście moringi służyły do leczenia malarii, duru brzusznego, chorób pasożytniczych, wodobrzusza, cukrzycy, wysokiego ciśnienia, bólów reumatycznych i chorób układu moczowo-płciowego. Sama tylko Ajurweda opisuje około 300 dolegliwości, na które zaleca preparaty z moringi.
W krajach rozwijających się moringa jest ponadto źródłem oleju, pokarmem, naturalnym nawozem i środkiem czyszczącym. Liście moringi spożywa się jako warzywo lub dodaje do potraw w formie proszku, aby podnieść ich wartość odżywczą. Zawierają one bogactwo antyoksydantów, minerałów i związków bioaktywnych. Co więcej, dzięki właściwościom antybakteryjnym, liście moringi służą jako mydło lub środek do oczyszczania wody i są całkowicie bezpieczne nawet dla wrażliwej i chorej skóry.
MORINGA – DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
- Sproszkowane liście moringi są doskonałym wsparciem dla prawidłowej gospodarki glukozy. Pomagają uregulować poziom glukozy we krwi, a ponadto działają ochronnie na komórki beta trzustki, które odpowiedzialne są za produkcję i wydzielanie insuliny.
- Moringa wpływa również pozytywnie na metabolizm cholesterolu. Zmniejsza wchłanianie cholesterolu w jelitach i zwiększa jego wydalanie, czym przyczynia się do utrzymania właściwego poziomu cholesterolu i triglicerydów we krwi.
- Liście moringi zaliczone zostały do produktów o największej pojemności antyoksydacyjnej według skali ORAC. Oznacza to, że moringa jest silnym przeciwutleniaczem, a co za tym idzie, chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i hamuje procesy starzenia się. Ponadto wspiera prawidłową odpowiedź organizmu na stany zapalne.
- Liście moringi w proszku słyną ze swoich właściwości bakteriobójczych, dzięki którym mogą wspierać organizm w zwalczaniu infekcji, mogą być też zastosowane w pielęgnacji skóry.
- Liście moringi są wyjątkowo zasobne w składniki mineralne i mogą stanowić dobre źródło wapnia, magnezu, potasu, cynku i żelaza.
- Przyjmowanie wyciągów z liści moringi po porodzie może zwiększyć ilość mleka produkowanego przez matki karmiące.
Więcej na temat właściwości moringi przeczytasz w naszym kompendium.
MORINGA – ZASTOSOWANIE
- jako wsparcie dla metabolizmu glukozy i/lub cholesterolu
- dla podniesienia ogólnej kondycji organizmu
- wzmacnianie mechanizmów skierowanych przeciwko wolnym rodnikom
- wzmacnianie reakcji przeciwzapalnych
- w celu zwiększenia produkcji mleka podczas laktacji
- do pielęgnacji skóry

SKŁAD
Moringa – liście suszone 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Suszone liście moringi zawierają wysokie ilości związków bioaktywnych, takich jak flawonoidy, antocyjany i glukozynolany, a ponadto sporo wapnia oraz znaczne ilości potasu, magnezu, żelaza, cynku i miedzi.

MORINGA – DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Moringa (liść cięty):
1 łyżkę liści moringi zalać w kubku wrzącą wodą, przykryć i odstawić na 10-15 minut. Na koniec przecedzić. Wypijać kilka razy dziennie po szklance naparu.
Moringa (liść mielony):
Sproszkowane liście moringi należy zażywać doustnie. Optymalna porcja wynosi 6 g na dzień, czyli około 2 łyżeczki.
Proszek można dodawać do jogurtów, koktajli, przestygniętych zup, past kanapkowych i twarożków. Aby nie utracić cennych wartości odżywczych, nie należy dodawać go do gorących potraw czy napojów.
Prosty przepis na napój z liści moringi:
- szklanka ulubionej wody mineralnej
- pół łyżeczki moringi
- łyżeczka płynnego miodu
- sok wyciśnięty z cytryny lub limonki
Wymieszaj podane składniki i spożyj od razu.
Kosmetycznie:
Moringę można ponadto wykorzystać formie maseczki do twarzy, np. na bazie awokado, banana, jogurtu lub miodu.
PRZECIWWSKAZANIA
Nie stosować w czasie ciąży! Podejrzewa się, że moringa może wywołać poronienie.
Moringa jest niezalecana kobietom, które starają się o dziecko, ze względu na przypuszczalne działanie obniżające żeńską płodność. Nie należy jednak traktować jej jako antykoncepcję!
W przypadku wystąpienia nadwrażliwości produkt należy odstawić.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Moringa oleifera (lub Moringa pterygosperma) należy do monotypowej rodziny Moringaceae. Pochodzi z północnych Indii, ale obecnie występuje w całej Azji, Afryce i Ameryce Łacińskiej. Rośnie w klimacie tropikalnym i subtropikalnym, najlepiej w temperaturze 25–35°C. Preferuje gleby piaszczyste i gliniaste.
Moringa to niewysokie drzewo o rozłożystej, ale niezbyt gęstej koronie. Dorasta do 8 m wysokości. Dorosłe drzewo posiada gruby, walcowaty pień, często rozwidlony u nasady. Pokrywa go gładka, cienka kora, której barwa waha się od szarej do jasnobrązowej. Młode gałązki moringi są gęsto owłosione. Liście są duże, mierzą nawet do 90 cm długości i składają się z wielu par mniejszych listków o owalnym kształcie i żywozielonym kolorze. Kwiaty moringi mają białe, wąskie płatki i żółte pręciki. Tworzą wiechowate kwiatostany i przyjemnie pachną. Mogą zakwitać przez cały rok. Owoce moringi to długie (do 90 cm), cienkie i zielone strąki z nasionami.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Moringa liść mielony dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
- Certyfikat analizy
- Specyfikację jakościową
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail.

BIBLIOGRAFIA
1. https://examine.com
2. Moringa oleifera: A review on nutritive importance and its medicinal application. https://www.sciencedirect.com
3. http://www.scienceinschool.org
4. https://miracletrees.org
5. http://www.worldagroforestry.org