Kelp, czyli morszczyn pęcherzykowaty (Fucus vesiculosus) to brunatna alga, która ceniona jest za wysoką zawartość jodu oraz polisacharydów o cechach prozdrowotnych. Zawiera ponadto alginian sodu – naturalną substancję zagęszczającą, wykorzystywaną w produkcji lodów, jogurtów light, sosów i deserów.
Kelp występuje w chłodniejszych wodach mórz i oceanów na całym świecie. Ponad 3 tysiące lat temu zaczęto go wykorzystywać w kuchni i w medycynie. Stanowił podstawę pożywienia dawnych mieszkańców Islandii, Japonii i Hawajów. Był bardzo ceniony za wysoką wartość odżywczą. Ludność azjatycka znad wybrzeży stosowała kelp w leczeniu chorób układu moczowo-płciowego, zarówno u mężczyzn jak i kobiet.
Właściwości prozdrowotne:
Zawartość jodu w morszczynie jest zmienna i zależy od wielu czynników, m.in. od tego, gdzie i jak dawno alga została zebrana oraz jak została wysuszona i przetworzona. Jednak niezależnie od tego, morszczyn jest jednym z najbogatszych źródeł tego pierwiastka na świecie (obok innych alg). Szacuje się, że zawiera około 1500 µg jodu na 1 g plechy (!), z czego wchłoniemy około 37% [1]. Zapotrzebowanie dorosłej osoby na jod wynosi 150 µg na dobę, a zatem 1 g plechy pokrywa to zapotrzebowanie w 370%.
Warto dbać o odpowiednią podaż jodu, aby utrzymać metabolizm na optymalnym poziomie. Jod potrzebny jest tarczycy do wytwarzania hormonów, które odpowiadają za przemiany energetyczne całego organizmu [1, 2].
Kelp wspomaga odchudzanie na kilka sposobów. Po pierwsze, obfituje w polisacharydy – długołańcuchowe cząsteczki, które potęgują i wydłużają uczucie sytości, a tym samym zmniejszają apetyt, ponieważ wolno się trawią i wolno przemieszczają w przewodzie pokarmowym. Ponadto hamują wchłanianie tłuszczów w jelitach. Ze względu na zdolność do pęcznienia cząsteczki te znalazły zastosowanie w przemyśle spożywczym jako zagęstniki [3].
Jednym z polisacharydów kelpu jest fukoidyna, której naukowcy przyjrzeli się ze szczególną uwagą i odkryli, że hamuje ona powstawanie nowych komórek tłuszczowych i nasila lipolizę, czyli rozpad tkanki tłuszczowej [4, 5].
Kolejnym sprzymierzeńcem odchudzania zawartym w kelpie jest fukoksantyna – karotenoid, który nadaje algom brunatną barwę. Badania wykazały, że fukoksantyna przyczynia się do wzrostu termogenezy, czyli pobudza organizm do przetwarzania większych ilości energii na ciepło. Skutkuje to podniesieniem wydatku energetycznego organizmu i ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej [6].
W badaniu z udziałem 23 pacjentów okazało się, że morszczyn poprawia wrażliwość tkanek na insulinę. Po zażyciu 500 mg alg pacjenci spożywali 50 g węglowodanów w postaci pieczywa. U pacjentów, którzy otrzymali algi, pole pod krzywą insulinową było o 12% mniejsze niż u pacjentów, którzy otrzymali placebo. Oznacza to, że insulina została efektywniej wykorzystana przez komórki, a jej stężenie po posiłku szybciej spadło. U pacjentów, którzy zażyli algi, odnotowano ponadto o 8% lepszą insulinowrażliwość niż w grupie placebo [7].
Polisacharydy zawarte w kelpie działają jak błonnik rozpuszczalny – chłoną wodę i pęcznieją, wypełniając przewód pokarmowy. Dzięki temu nie tylko zwiększają uczucie sytości, ale też ograniczają wchłanianie tłuszczu i cholesterolu w jelicie cienkim, a następnie zwiększają ich wydalanie. Wątroba zaczyna wtedy korzystać z endogennego cholesterolu, aby wytworzyć kwasy żółciowe i w rezultacie stężenie cholesterolu w organizmie zmniejsza się [8].
Nie od dziś wiadomo, że dodatkowa podaż błonnika fantastycznie usprawnia pracę jelit. Błonnik pochodzący z kelpu to frakcja rozpuszczalna, która reguluje pracę jelit w sposób łagodny i nieagresywny, a dodatkowo chroni śluzówkę przed podrażnieniami. Błonnik rozpuszczalny nie stymuluje perystaltyki jelit, a jedynie chłonie wodę i upłynnia treść pokarmową, przyspieszając jej pasaż. Może być stosowany u osób z zespołem jelita nadwrażliwego [9, 10].
</https:>
</https:>
Kelp cięty:
1 łyżkę morszczynu zalać szklanką wrzącej wody, parzyć pod przykryciem 10 minut. Wypijać 2-3 razy dziennie po szklance naparu. Spożywać razem z namoczonym kelpem.
Kelp w tej postaci może być dodawany do potraw jako przyprawa i zagęstnik.
Kelp w proszku:
Spożywać 1 łyżeczkę mielonego kelpu 2 razy dziennie. Proszek można dodawać do jogurtów, koktajli, soków i owsianki.
</https:>
Morszczyn pęcherzykowaty (kelp) 100%. Surowiec najwyższej jakości!
</https:>
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na kelp.
</https:>
Morszczyn pęcherzykowaty (Fucus vesiculosus) to glon morski z klasy brunatnic. Występuje na podmorskich skałach na głębokości 15 m w chłodniejszych strefach Atlantyku i Pacyfiku, a także w Morzu Północnym i w Bałtyku. Osiąga długość do 1 m. Żywa alga ma oliwkowobrunatny kolor i wstęgowaty kształt. Po wysuszeniu przybiera kolor ciemnozielony. Jej plecha składa się z trzech części, które odpowiadają korzeniom, łodydze i liściom (ryzoid, kauloid i fylloid). Na plesze widać charakterystyczne pęcherzyki, od których pochodzi jej nazwa.
</https:>
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Morszczyn cięty/mielony dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail.
</https:>
1. https://ods.od.nih.gov
2. https://napiers.net
3. https://www.healthline.com
4. Inhibitory effects of Fucoidan in 3T3-L1 adipocyte differentiation. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
5. Fucoidan from marine brown algae inhibits lipid accumulation. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
6. Fucoxanthin from edible seaweed, Undaria pinnatifida, shows antiobesity effect through UCP1 expression in white adipose tissues. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
7. A randomised crossover placebo-controlled trial investigating the effect of brown seaweed (Ascophyllum nodosum and Fucus vesiculosus) on postchallenge plasma glucose and insulin levels in men and women. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
8. Błonnik. https://www.mp.pl
9. https://cojesc.net
10. https://www.mp.pl
11. https://examine.com
12. https://pl.wikipedia.org
13. https://www.indigo-herbs.co.uk
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00