Fucus vesiculosus

Morszczyn - kelp

Wspomaga odchudzanie, zmniejsza apetyt i poprawia wrażliwość tkanek na insulinę. Jest bogatym źródłem jodu.

  • W magazynie: 36 sztuk
    7,46
    W magazynie: 36 sztuk
    7,46
    W magazynie: 0 sztuk
    15,50
    W magazynie: 0 sztuk
    7,90
    W magazynie: 0 sztuk
    17,50
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Morszczyn pęcherzykowaty

Kelp, czyli morszczyn pęcherzykowaty (Fucus vesiculosus) to brunatna alga, która ceniona jest za wysoką zawartość jodu oraz polisacharydów o cechach prozdrowotnych. Zawiera ponadto alginian sodu – naturalną substancję zagęszczającą, wykorzystywaną w produkcji lodów, jogurtów light, sosów i deserów.

Kelp występuje w chłodniejszych wodach mórz i oceanów na całym świecie. Ponad 3 tysiące lat temu zaczęto go wykorzystywać w kuchni i w medycynie. Stanowił podstawę pożywienia dawnych mieszkańców Islandii, Japonii i Hawajów. Był bardzo ceniony za wysoką wartość odżywczą. Ludność azjatycka znad wybrzeży stosowała kelp w leczeniu chorób układu moczowo-płciowego, zarówno u mężczyzn jak i kobiet.


KELPDZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne:

  • JOD

Zawartość jodu w morszczynie jest zmienna i zależy od wielu czynników, m.in. od tego, gdzie i jak dawno alga została zebrana oraz jak została wysuszona i przetworzona. Jednak niezależnie od tego, morszczyn jest jednym z najbogatszych źródeł tego pierwiastka na świecie (obok innych alg). Szacuje się, że zawiera około 1500 µg jodu na 1 g plechy (!), z czego wchłoniemy około 37% [1]. Zapotrzebowanie dorosłej osoby na jod wynosi 150 µg na dobę, a zatem 1 g plechy pokrywa to zapotrzebowanie w 370%.

Warto dbać o odpowiednią podaż jodu, aby utrzymać metabolizm na optymalnym poziomie. Jod potrzebny jest tarczycy do wytwarzania hormonów, które odpowiadają za przemiany energetyczne całego organizmu [1, 2].

  • MORSZCZYN PĘCHERZYKOWATYODCHUDZANIE

Kelp wspomaga odchudzanie na kilka sposobów. Po pierwsze, obfituje w polisacharydy – długołańcuchowe cząsteczki, które potęgują i wydłużają uczucie sytości, a tym samym zmniejszają apetyt, ponieważ wolno się trawią i wolno przemieszczają w przewodzie pokarmowym. Ponadto hamują wchłanianie tłuszczów w jelitach. Ze względu na zdolność do pęcznienia cząsteczki te znalazły zastosowanie w przemyśle spożywczym jako zagęstniki [3].

Jednym z polisacharydów kelpu jest fukoidyna, której naukowcy przyjrzeli się ze szczególną uwagą i odkryli, że hamuje ona powstawanie nowych komórek tłuszczowych i nasila lipolizę, czyli rozpad tkanki tłuszczowej [4, 5].

Kolejnym sprzymierzeńcem odchudzania zawartym w kelpie jest fukoksantyna – karotenoid, który nadaje algom brunatną barwę. Badania wykazały, że fukoksantyna przyczynia się do wzrostu termogenezy, czyli pobudza organizm do przetwarzania większych ilości energii na ciepło. Skutkuje to podniesieniem wydatku energetycznego organizmu i ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej [6].

  • INSULINOWRAŻLIWOŚĆ TKANEK

W badaniu z udziałem 23 pacjentów okazało się, że morszczyn poprawia wrażliwość tkanek na insulinę. Po zażyciu 500 mg alg pacjenci spożywali 50 g węglowodanów w postaci pieczywa. U pacjentów, którzy otrzymali algi, pole pod krzywą insulinową było o 12% mniejsze niż u pacjentów, którzy otrzymali placebo. Oznacza to, że insulina została efektywniej wykorzystana przez komórki, a jej stężenie po posiłku szybciej spadło. U pacjentów, którzy zażyli algi, odnotowano ponadto o 8% lepszą insulinowrażliwość niż w grupie placebo [7].

  • CHOLESTEROL

Polisacharydy zawarte w kelpie działają jak błonnik rozpuszczalny – chłoną wodę i pęcznieją, wypełniając przewód pokarmowy. Dzięki temu nie tylko zwiększają uczucie sytości, ale też ograniczają wchłanianie tłuszczu i cholesterolu w jelicie cienkim, a następnie zwiększają ich wydalanie. Wątroba zaczyna wtedy korzystać z endogennego cholesterolu, aby wytworzyć kwasy żółciowe i w rezultacie stężenie cholesterolu w organizmie zmniejsza się [8].

  • JELITA

Nie od dziś wiadomo, że dodatkowa podaż błonnika fantastycznie usprawnia pracę jelit. Błonnik pochodzący z kelpu to frakcja rozpuszczalna, która reguluje pracę jelit w sposób łagodny i nieagresywny, a dodatkowo chroni śluzówkę przed podrażnieniami. Błonnik rozpuszczalny nie stymuluje perystaltyki jelit, a jedynie chłonie wodę i upłynnia treść pokarmową, przyspieszając jej pasaż. Może być stosowany u osób z zespołem jelita nadwrażliwego [9, 10].


KELPZASTOSOWANIE

  • jako uzupełnienie podaży jodu
  • wspomaganie odchudzania
  • w celu poprawy przemiany materii
  • w celu poprawy metabolizmu glukozy oraz insuliny
  • w trosce o odpowiedni poziom cholesterolu we krwi
  • wspomaganie prawidłowej pracy jelit


MORSZCZYNDAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA


Kelp cięty:

1 łyżkę morszczynu zalać szklanką wrzącej wody, parzyć pod przykryciem 10 minut. Wypijać 2-3 razy dziennie po szklance naparu. Spożywać razem z namoczonym kelpem.

Kelp w tej postaci może być dodawany do potraw jako przyprawa i zagęstnik.


Kelp w proszku:

Spożywać 1 łyżeczkę mielonego kelpu 2 razy dziennie. Proszek można dodawać do jogurtów, koktajli, soków i owsianki.


SKŁAD


Morszczyn pęcherzykowaty (kelp) 100%. Surowiec najwyższej jakości!


PRZECIWWSKAZANIA


Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na kelp.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Morszczyn pęcherzykowaty (Fucus vesiculosus) to glon morski z klasy brunatnic. Występuje na podmorskich skałach na głębokości 15 m w chłodniejszych strefach Atlantyku i Pacyfiku, a także w Morzu Północnym i w Bałtyku. Osiąga długość do 1 m. Żywa alga ma oliwkowobrunatny kolor i wstęgowaty kształt. Po wysuszeniu przybiera kolor ciemnozielony. Jej plecha składa się z trzech części, które odpowiadają korzeniom, łodydze i liściom (ryzoid, kauloid i fylloid). Na plesze widać charakterystyczne pęcherzyki, od których pochodzi jej nazwa.


JAKOŚĆ PRODUKTÓW


Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Morszczyn cięty/mielony dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Specyfikację jakościową

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail.


BIBLIOGRAFIA


1. https://ods.od.nih.gov
2. https://napiers.net
3. https://www.healthline.com
4. Inhibitory effects of Fucoidan in 3T3-L1 adipocyte differentiation. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
5. Fucoidan from marine brown algae inhibits lipid accumulation. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
6. Fucoxanthin from edible seaweed, Undaria pinnatifida, shows antiobesity effect through UCP1 expression in white adipose tissues. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
7. A randomised crossover placebo-controlled trial investigating the effect of brown seaweed (Ascophyllum nodosum and Fucus vesiculosus) on postchallenge plasma glucose and insulin levels in men and women. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
8. Błonnik. https://www.mp.pl
9. https://cojesc.net
10. https://www.mp.pl
11. https://examine.com
12. https://pl.wikipedia.org
13. https://www.indigo-herbs.co.uk

***

Część rośliny: inne
Sposób zbioru: Ze stanowisk naturalnych
Tradycyjna medycyna: Europejska
Kraj pochodzenia: Francja
Zdrowie: Prawidłowa odporność, Prawidłowy cholesterol, Prawidłowy cukier, Zdrowie skóry
Zastosowanie: Odchudzanie, Przyspieszanie metabolizmu, Pielęgnacja ciała
Ostrzeżenia: Nie stosować w ciąży, Nie stosować podczas laktacji

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (4.75/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Ryszard K., W dniu: 08.08.2020

    ziele spełnia oczekiwania

  • Ocena: (5/5)

    Aleksandra W., W dniu: 07.06.2020

    Okropny rybi smak, ale jak to glonki ;) Ja go miele w młynku do kawy, a potem pakuje w kapsułki i połykam, aby nie czuc tego smaku i jest lux.

  • Ocena: (5/5)

    Karolina B., W dniu: 16.05.2020

    Wysoka jakosc produktu.

  • Ocena: (5/5)

    Adrian K., W dniu: 10.04.2020

    Bardzo zdrowe jak to algi , polecam

  • Ocena: (5/5)

    Dorota H., W dniu: 12.09.2019

    Zapach jest hm dosyc nieprzyjemny ale czego nie zrobi sie dla zdrowia jak wypije z rana czuje wiecej energii natomiast jesli chodzi o odchudzanie itp delikatnie pezyspieszylo mi przeniane materii

  • Ocena: (5/5)

    Halina J., W dniu: 12.08.2019

    Świetna jakość i cena produktu

  • Ocena: (3/5)

    Kuba , W dniu: 11.08.2019

    Jak dla mnie nie wiem jak spożywać?! Nie spodziewałem się że tak rybą będzie dawać... Kocham go za jego działania ale za jego branie nie...

  • Ocena: (5/5)

    Didimus, W dniu: 09.08.2019

    Bardzo dobry suplement, nic nie śmierdzi, tak jak chlorella czy spirulina. Polecam do szejków!

  • Ocena: (5/5)

    Wiesław Z., W dniu: 02.08.2019

    super

  • Ocena: (5/5)

    Ryszard K., W dniu: 10.07.2019

    ziele super

  • Ocena: (5/5)

    Joanna R., W dniu: 01.12.2018

    Polecam. Towar bardzo dobrej jakości. 100% zadowolenie klientów.

  • Ocena: (5/5)

    Nina M., W dniu: 12.05.2017

    Jestem zadowolona z wyboru i jakości produktu

  • Ocena: (5/5)

    Ewa L., W dniu: 10.12.2015

    Morszczyn to źródło jodu, polecam przy niedoczynności tarczycy

  • Ocena: (5/5)

    Magiczny O., W dniu: 26.10.2015

    Witam, gorąco polecam ten produkt,w porównaniu ze sklepowymi jest tańszy i wydajniejszy, no i smak...sklepowe, morszczyn z MO można łyżkami jeść...(Komentarz przeniesiony ze starej wersji strony)

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK