Powiadom mnie o dostępności mailem.
Owoce morwy białej są lekko słodkie i przyjemnie się je gryzie. W zależności od stopnia wysuszenia mogą być bardziej lub mniej kruche. Kształtem przypominają jeżyny. Ich podjadanie wciąga tak bardzo, że można niespodziewanie szybko ujrzeć dno opakowania.
Owoce morwy można dodawać do płatków śniadaniowych, sałatek owocowych, deserów, jogurtów, czy naleśników, ale najlepiej smakują jedzone prosto z opakowania. Doskonale zastępują słodycze. Jeśli chcemy je dodać do ciepłej potrawy, lepiej zrobić to pod koniec, gdyż podczas gotowania szybko miękną i zlewają się z potrawą. Owoce morwy warto również zamrozić i zastosować jako kruchą posypkę, na przykład do lodów.
Garść suszonych owoców morwy to około 80 kcal.
Morwa biała to niewysokie drzewo pochodzące z Chin. Wykorzystuje się nie tylko jej owoce, ale także liście. Jej siostrami są morwa czerwona i czarna. Morwa uprawiana jest w Chinach od tysięcy lat, gdyż jej liście są pokarmem dla larw jedwabników morwowych. W Europie zaczęto ją uprawiać w XI wieku. Dziś morwę spotkamy na wielu kontynentach, występuje także w Polsce.
Owoce morwy białej 100%. Bez cukru, konserwantów i innych dodatków.
Wartość energetyczna | 340 kcal (1442 kJ) / 100g |
---|---|
Węglowodany | 75g |
Tłuszcze | 1,5g |
Białko | 4,2g |
Sól | 0,18g |
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas