Nanga

Muszkatołowiec kwiat

Myristica fragransTo inaczej macis, czyli osnówka gałki muszkatołowej. Intrygująca przyprawa o wielowarstwowym zapachu i delikatnym smaku.
37,42 zł
  • Cena za 100g:74,84 zł
Wybierz opcję
W magazynie 54 szt
Muszkatołowiec kwiat
Muszkatołowiec kwiat
Muszkatołowiec kwiat
Muszkatołowiec kwiat

Opis produktu

Macis – kwiat muszkatołowy

Muszkatołowiec korzenny (Myristica fragrans) to drzewo, z którego pozyskuje się nasiona, czyli gałkę muszkatołową, oraz macis, czyli tak zwany kwiat muszkatołowy. W rzeczywistości jednak macis nie jest kwiatem, lecz dziurawą osnówką otaczającą nasiona muszkatołowca. Znajduje się zatem pomiędzy nasieniem a miąższem owocu. Świeżo zebrana macis przykuwa uwagę głębokim, karmazynowym kolorem. W wyniku suszenia blednie i staje się jasnoruda lub żółta.

Niepoprawne nazywanie macis kwiatem muszkatołowym przyjęło się już dawno temu. Zostało wymyślone prawdopodobnie przez handlarzy z Wysp Korzennych, którzy chcieli zachować w tajemnicy prawdziwe pochodzenie macis, aby nikt nie mógł jej znaleźć. To pozwoliło im utrzymać przy sobie kupców.

Macis ceniona jest za bardzo wykwintny aromat i smak. Pachnie delikatniej i nieco inaczej niż gałka. Zapach macis jest bardziej złożony i pełny. Łączy w sobie nuty białego pieprzu, cytryny i cynamonu. W smaku macis jest pieprzno-ostra, zdecydowanie korzenna i delikatnie kwaskowata.

Kuchnie świata, w jakich możemy zetknąć się z macis, to oczywiście kuchnia indonezyjska, a poza nią kuchnia indyjska, karaibska i marokańska. W Europie natomiast z macis od lat korzystają Anglicy, Francuzi i Holendrzy.

.

Macis cała i mielona. Źródło obrazka:
https://it.hiloved.com


KWIAT MUSZKATOŁOWYZASTOSOWANIE KULINARNE


Wielowarstwowy smak i aromat macis sprawia, że nadaje się ona do przyprawiania szerokiej gamy potraw i napojów. Możemy z nią śmiało eksperymentować.

Jedną sztukę macis w całości spróbuj dodać do zupy z warzyw o delikatnym smaku, którą zmiksujesz potem na krem (już bez macis). Wrzuć do gotującego się ryżu, kaszy jaglanej lub owsianki. Dodaj do gorącej kawy lub herbaty. Możesz ją także umieścić w górnej części kawiarki, aby aromatyzowała wlewający się tam napój. Wystarczy na wiele parzeń. Dobrym pomysłem będzie wrzucenie jej do czystej wódki lub białego wina i pozostawienie w środku na minimum tydzień.

Warto ją też zmielić w młynku. Macis w tej formie doskonale nadaje się do przyprawiania słodkich wypieków, ciast i deserów. Doskonale podkreśla smak potraw o delikatnym smaku, łagodnych, jasnych sosów, białego mięsa i ryb. Sprawdza się również w daniach ostrych oraz w połączeniu z innymi przyprawami korzennymi.


SKŁAD


Macis (kwiat muszkatołowy) 100%. Najwyższa jakość!


PRZECIWWSKAZANIA


Macis w ilościach przyprawowych jest bezpieczna dla kobiet w ciąży i karmiących.

Odstaw, gdy pojawi się nadwrażliwość.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Muszkatołowiec korzenny (Myristica fragrans) pochodzi z Wysp Banda, które są częścią indonezyjskich Wysp Korzennych. Należy do rodziny muszkatołowcowatych – Myristicaceae. Dorasta do 10 m wysokości. Wykształca duże, eliptyczne, połyskujące liście i drobne, białe kwiaty żeńskie oraz męskie (roślina dwupienna). Kwiaty żeńskie po zapyleniu przekształcają się w owoce, które przypominają wyglądem małe gruszki. Gdy dojrzeją, pozyskuje się z nich nasiona, czyli gałkę muszkatołową, oraz otaczającą je macis.


BIBLIOGRAFIA


1. Nutmeg. https://en.wikipedia.org
2. All About Mace. https://www.thespruceeats.com
3. Nutmeg and Mace History. https://www.thespruceeats.com
4. A Tale of Two Spices: Nutmeg and Mace. https://wholespice.com
5. Muszkatołowiec korzenny. https://pl.wikipedia.org



Właściwości

Opinie (3)

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.

Wprowadzając i zatwierdzając swoje dane, wyrażasz zgodę na otrzymywanie newslettera na zasadach określonych w Regulaminie

O nas
Uwielbiamy zioła i chcemy dzielić się nimi z Wami! Współpracując z producentami z Polski oraz z różnych zakątków świata, stale rozwijamy naszą unikalną, bardzo bogatą ofertę. Dodatkowo współdziałamy z lokalnymi zielarzami, którzy pozyskują dla nas dzikie, rodzime zioła szanując zasady zrównoważonego zbioru. Zajmujemy się również uprawą wybranych roślin na naszym ekologicznym polu w Wiśniewce. Obecnie nie tylko sprowadzamy, uprawiamy, zbieramy i sprzedajemy zioła, ale także dzielimy się wiedzą na ich temat. Zajrzyj na nasz Magiczny Blogród, aby dowiedzieć się więcej!
Kontakt

Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00

Obserwuj nas

© MagicznyOgród 2025. All Right Reserved.
e-commerce platform by

Metody dostawy
InPost
GLS
DPD
Poczta Polska
Metody płatności
Visa
MasterCard
Przelewy24
BLIK
PayPal
more