• Naowocnia fasoli
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Naowocnia fasoli
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Naowocnia fasoli
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Phaseolus vulgaris

Naowocnia fasoli

Sprzyja utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi. Stosowana na skórę odżywia ją, nawilża i odmładza.

  • W magazynie: 61 sztuk
    7,89
    W magazynie: 61 sztuk
    7,89
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Naowocnia/owocnia fasoli

Naowocnia fasoli zwyczajnej (Phaseolus vulgaris) znana jest ze swojego pozytywniego wpływu na poziom cukru we krwi i stosowana pomocniczo w terapii cukrzycy typu 2. Historia badań nad owocnią fasoli i jej działaniem hipoglikemicznym sięga lat 20. ubiegłego wieku.

Naowocnia fasoli – co to jest?

Naowocnia to strąk pozbawiony nasion. Surowiec zielarski pochodzi z fasoli zwyczajnej o białych kwiatach. Naowocnia fasoli została opisana po raz pierwszy w XVII wieku jako środek moczopędny.


NAOWOCNIA FASOLIDZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne:

  • Pozytywnie wpływa na metabolizm glukozy

Badania z udziałem ludzi i zwierząt wykazały, że wyciągi wodne i wodno-alkoholowe z naowocni fasoli korzystnie wpływają na poziom glukozy we krwi mierzony na czczo oraz w doustnym teście tolerancji glukozy (OGTT). Zastosowanie wyciągów z naowocni fasoli może zatem wspomóc terapię cukrzycy i wpłynąć na obniżenie dawki leków, ale należy to robić wyłącznie pod nadzorem lekarza lub fitoterapeuty.

  • Działa moczopędnie
  • Świetnie sprawdza się w pielęgnacji skóry

Zewnętrzne stosowanie wodnego wyciągu z naowocni fasoli doskonale wpływa na wygląd cery. Witaminy, aminokwasy i substancje bioaktywne zawarte w naowocni fasoli odżywiają skórę, dodają jej elastyczności i głęboko nawilżają.


NAOWOCNIA FASOLIZASTOSOWANIE

  • na prawidłowy cukier
  • kosmetycznie dla cery osłabionej i zmęczonej, suchej, ze zmarszczkami, trądzikowej


SKŁAD


Naowocnia fasoli zwyczajnej 100%. Surowiec najwyższej jakości!


NAOWOCNIA FASOLIDAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA


Wyciąg wodny:

2 łyżki owocni zalać 1 szklanką chłodnej wody i pozostawić na 4-6 godzin, potem podgrzać (do wrzenia) i od razu odstawić na 30 minut, przecedzić. Pić rano i wieczorem po 1 szklance.

Wyciąg można stosować zewnętrznie do przemywania cery lub w postaci okładów. Okłady należy trzymać na twarzy przez 45 minut i stosować 1-2 razy w tygodniu.


Wyciąg wodno-alkoholowy:

Owocnię fasoli zalać chłodną wodą (1 część surowca na 1 część wody), pozostawić na 6 godzin, po czym wlać 2 części alkoholu 40%, wymieszać i odstawić na 7 dni. Przefiltrować. Zażywać 1-2 łyżeczki wyciągu 2 razy dziennie lub 1 mały kieliszek raz dziennie.


Przepisy pochodzą ze strony: http://rozanski.li.


SYNERGIA


Ziele rutwicy, liść borówki, korzeń mniszka, ziele pokrzywy, liść brzozy.


PRZECIWWSKAZANIA


Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę.

Osoby chore na cukrzycę powinny monitorować swój poziom cukru we krwi, stosując to zioło.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Fasola zwyczajna (Phaseolus vulgaris), lub też zwykła, należy do rodziny bobowatych. Rodzimym obszarem jej występowania jest Ameryka Środkowa i Południowa, ale obecnie uprawia się ją prawie na całym świecie jako warzywo zaliczane do roślin strączkowych.

Wysokość fasoli zależy od jej odmiany i waha się w przedziałach 30-120 cm oraz 2-3 m. Odmiany o długich łodygach rosną owijając się wokół tyczki. Łodygi fasoli są słabo rozgałęzione, korzeń natomiast jest silnie rozgałęziony i sięga około metra głębokości. Liście fasoli są jasnozielone, szerokie, o lancetowatym kształcie i wyraźnie widocznym unerwieniu. Motylkowe kwiaty fasoli mogą być białe, liliowe, fioletowe lub czerwone. Tworzą grona po 8-12 sztuk. Owocami fasoli są strąki z nasionami.


BADANIA LABORATORYJNE


Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Naowocnia fasoli dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Specyfikację jakościową

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail.


BIBLIOGRAFIA


1. Assessment report on Phaseolus vulgaris L., fructus sine semine. http://www.ema.europa.eu
2. http://rozanski.li
3. https://pl.wikipedia.org

***

Część rośliny: inne
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Kraj pochodzenia: Polska
Zdrowie: Prawidłowy cukier, Zdrowie skóry, Drogi moczowe
Zastosowanie: Pielęgnacja twarzy, Dla cery suchej i wrażliwej, Trądzik

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    WIOLETTA T., W dniu: 24.09.2020

    Duże opakowanie i dobra jakość

  • Ocena: (5/5)

    Zenon O., W dniu: 28.06.2020

    Dobra jakość

  • Ocena: (5/5)

    Joanna R., W dniu: 01.12.2018

    Polecam. Towar bardzo dobrej jakości. 100% zadowolenie klientów.

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK