• Nasturcja większa ziele
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Nasturcja większa ziele
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Tropaeolum majus

Nasturcja większa ziele

Pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci, sprzyjając prawidłowemu trawieniu. Działa antyseptycznie.

  • W magazynie: 55 sztuk
    10,92
    W magazynie: 55 sztuk
    10,92
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Nasturcja – ziele

Nasturcja większa (Tropaeolum majus) wspomaga trawienie, poprawia przemianę materii, działa odkażająco, łagodzi kaszel i chrypkę. Jej ojczyzną jest Ameryka Południowa, gdzie już dawno temu wykorzystywana była w tradycyjnej medycynie. W Polsce nasturcja znana jest bardziej jako ozdoba balkonów, parapetów i parków. Lubiana jest za jaskrawopomarańczowe kwiaty i łatwość w uprawie. Jej owoce wykorzystywane są jako substytut kaparów.

W przeszłości nasturcja stosowana była przez Indian zamieszkujących Andy. Polegali oni na niej we wszelkich infekcjach bakteryjnych i wirusowych, w gorączce i nieżycie dróg oddechowych, a także używali jej do przemywania ran. Nasturcja stanowiła dla nich naturalny środek przeciwdrobnoustrojowy, antyseptyczny, wykrztuśny i lekko przeczyszczający.


NASTURCJA ZIELEDZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne:

  • Ziele nasturcji fantastycznie wpływa na trawienie, pobudzając wydzielanie enzymów trawiennych i żółci.
  • Stymuluje pasaż treści pokarmowej w jelitach i reguluje wypróżnienia.
  • Niszczy bakterie, wirusy, grzyby i pasożyty. Odkaża drogi oddechowe, przewód pokarmowy, drogi moczowe i skórę.
  • Poprawia krążenie krwi i rozgrzewa ciało.
  • Wspomaga regenerację skóry i gojenie się ran.

[1, 2, 3]


ZIELE NASTURCJIZASTOSOWANIE

  • na trawienie i zaparcia
  • detoks
  • na rozgrzanie
  • do pielęgnacji skóry


SKŁAD


Nasturcja większa – ziele 100%. Surowiec najwyższej jakości!


DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA


Nasturcja – herbata (ziele cięte):

1-2 łyżki ziela zalać szklanką wrzącej wody lub mleka, przykryć i parzyć 15 minut. Można dodać miodu lub syropu malinowego. Wypijać po pół szklanki 4 razy dziennie na trawienie, kaszel i chrypkę. Spożywać zawsze gorący napar.


Nalewka:

1 część surowca zalać 5 częściami alkoholu 40-70% lub wina czerwonego wytrawnego. Macerować 2 tygodnie. Zażywać 3 razy dziennie po 5 ml (ok. 1 łyżeczka) lub wcierać w zmiany skórne, grzybice, infekcje, bolące stawy i obrzęki.


Ocet nasturcjowy:

1 część surowca zalać 3 częściami octu winnego lub balsamicznego. Macerować 2 tygodnie.

Stosować do:

  • przemywania wszelkich zmian skórnych: stanów zapalnych, zmian alergicznych, trądziku, wyprysków, infekcji i zakażeń – 1 łyżka octu na 2 szklanki wody
  • do przemywania twarzy, płukania gardła i jamy ustnej – 1 łyżka octu na 1 szklankę wody
  • do przemywania włosów zniszczonych, przetłuszczających się i łupieżowych – 1 łyżka octu na 2 szklanki wody
  • do wcierania w bolące miejsca, opuchlizny i żylaki
    jako dodatek do kąpieli – 200 ml na pół wanny wody
  • można dodawać do potraw

Z octu nasturcjowego można przyrządzić ziołowy tonik do cery mieszając go z naparem nagietkowym, rumiankowym, pokrzywowym, skrzypowym lub krwawnikowym – 1 łyżka octu na szklankę naparu.


Przepisy autorstwa dr H. Różańskiego.


PRZECIWWSKAZANIA


Nadwrażliwość na roślinę, ciąża, karmienie piersią.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Nasturcja większa należy do rodziny nasturcjowatych (Tropaeolaceae). Pochodzi z Ameryki Południowej. Uprawiana jest w wielu krajach świata, w tym w Polsce, i rzadko spotykana w stanie dzikim. Często pełni rolę rośliny ozdobnej.
Nasturcja pnie się lub płoży. Osiąga 1-4 m długości. Posiada charakterystyczne liście: okrągłe o nieregularnych brzegach, z nasadą po środku i promieniście rozchodzącym się unerwieniem. Jej kwiaty są okazałe, pięciokrotne i mają jaskrawe ubarwienie: od żółtego, przez pomarańczowe, do czerwonego. Owoce nasturcji to mięsiste, zielone torebki z nasionami. Mogą zastępować kapary.


BIBLIOGRAFIA


1. H. Różański: Tropaeolum majus – nasturcja jako przyprawa i lek. http://rozanski.li
2. http://www.rozanski.ch
3. https://www.webmd.com
4. https://pl.wikipedia.org
5. http://tropical.theferns.info
6. https://pfaf.org

***

Część rośliny: ziele
Kraj pochodzenia: Francja
Zdrowie: Sprawne jelita, Drogi moczowe, Trawienie, Sprawne krążenie, Układ oddechowy
Zastosowanie: Do kąpieli, Pielęgnacja włosów, Pielęgnacja twarzy, Rany i otarcia
Ostrzeżenia: Nie stosować w ciąży, Nie stosować podczas laktacji

Masz pytanie? Napisz do nas

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK