Nasturcja – ziele
Nasturcja większa (Tropaeolum majus) wspomaga trawienie, poprawia przemianę materii, działa odkażająco, łagodzi kaszel i chrypkę. Jej ojczyzną jest Ameryka Południowa, gdzie już dawno temu wykorzystywana była w tradycyjnej medycynie. W Polsce nasturcja znana jest bardziej jako ozdoba balkonów, parapetów i parków. Lubiana jest za jaskrawopomarańczowe kwiaty i łatwość w uprawie. Jej owoce wykorzystywane są jako substytut kaparów.
W przeszłości nasturcja stosowana była przez Indian zamieszkujących Andy. Polegali oni na niej we wszelkich infekcjach bakteryjnych i wirusowych, w gorączce i nieżycie dróg oddechowych, a także używali jej do przemywania ran. Nasturcja stanowiła dla nich naturalny środek przeciwdrobnoustrojowy, antyseptyczny, wykrztuśny i lekko przeczyszczający.
NASTURCJA ZIELE – DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
- Ziele nasturcji fantastycznie wpływa na trawienie, pobudzając wydzielanie enzymów trawiennych i żółci.
- Stymuluje pasaż treści pokarmowej w jelitach i reguluje wypróżnienia.
- Niszczy bakterie, wirusy, grzyby i pasożyty. Odkaża drogi oddechowe, przewód pokarmowy, drogi moczowe i skórę.
- Poprawia krążenie krwi i rozgrzewa ciało.
- Wspomaga regenerację skóry i gojenie się ran.
[1, 2, 3]
ZIELE NASTURCJI – ZASTOSOWANIE
- na trawienie i zaparcia
- detoks
- na rozgrzanie
- do pielęgnacji skóry
SKŁAD
Nasturcja większa – ziele 100%. Surowiec najwyższej jakości!
DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Nasturcja – herbata (ziele cięte):
1-2 łyżki ziela zalać szklanką wrzącej wody lub mleka, przykryć i parzyć 15 minut. Można dodać miodu lub syropu malinowego. Wypijać po pół szklanki 4 razy dziennie na trawienie, kaszel i chrypkę. Spożywać zawsze gorący napar.
Nalewka:
1 część surowca zalać 5 częściami alkoholu 40-70% lub wina czerwonego wytrawnego. Macerować 2 tygodnie. Zażywać 3 razy dziennie po 5 ml (ok. 1 łyżeczka) lub wcierać w zmiany skórne, grzybice, infekcje, bolące stawy i obrzęki.
Ocet nasturcjowy:
1 część surowca zalać 3 częściami octu winnego lub balsamicznego. Macerować 2 tygodnie.
Stosować do:
- przemywania wszelkich zmian skórnych: stanów zapalnych, zmian alergicznych, trądziku, wyprysków, infekcji i zakażeń – 1 łyżka octu na 2 szklanki wody
- do przemywania twarzy, płukania gardła i jamy ustnej – 1 łyżka octu na 1 szklankę wody
- do przemywania włosów zniszczonych, przetłuszczających się i łupieżowych – 1 łyżka octu na 2 szklanki wody
- do wcierania w bolące miejsca, opuchlizny i żylaki
jako dodatek do kąpieli – 200 ml na pół wanny wody
Z octu nasturcjowego można przyrządzić ziołowy tonik do cery mieszając go z naparem nagietkowym, rumiankowym, pokrzywowym, skrzypowym lub krwawnikowym – 1 łyżka octu na szklankę naparu.
Nasturcja (ziele mielone):
1 płaską łyżeczkę proszku zalej ½ szklanki gorącej wody lub mleka. Wypij gorące razem z zielem. Stosuj 4 razy dziennie. Możesz dosłodzić miodem.
Przepisy autorstwa dr H. Różańskiego.
PRZECIWWSKAZANIA
Nadwrażliwość na roślinę, ciąża, karmienie piersią.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Nasturcja większa należy do rodziny nasturcjowatych (Tropaeolaceae). Pochodzi z Ameryki Południowej. Uprawiana jest w wielu krajach świata, w tym w Polsce, i rzadko spotykana w stanie dzikim. Często pełni rolę rośliny ozdobnej.
Nasturcja pnie się lub płoży. Osiąga 1-4 m długości. Posiada charakterystyczne liście: okrągłe o nieregularnych brzegach, z nasadą po środku i promieniście rozchodzącym się unerwieniem. Jej kwiaty są okazałe, pięciokrotne i mają jaskrawe ubarwienie: od żółtego, przez pomarańczowe, do czerwonego. Owoce nasturcji to mięsiste, zielone torebki z nasionami. Mogą zastępować kapary.
BIBLIOGRAFIA
1. H. Różański: Tropaeolum majus – nasturcja jako przyprawa i lek. http://rozanski.li
2. http://www.rozanski.ch
3. https://www.webmd.com
4. https://pl.wikipedia.org
5. http://tropical.theferns.info
6. https://pfaf.org