• Oczar wirginijski kora
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Oczar wirginijski kora
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Oczar wirginijski kora
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Hamamelis virginiana

Oczar wirginijski kora

Uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, redukując pajączki, żylaki, hemoroidy. Zmniejsza skórne stany zapalne.

  • W magazynie: 99 sztuk
    15,50
    W magazynie: 99 sztuk
    15,50
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Oczar wirginijski – kora mielona lub cięta

Oczar wirginijski (Hamamelis virginiana) tradycyjnie wykorzystywany był przez północnoamerykańskich Indian jako środek wspomagający gojenie się ran, owrzodzeń i oparzeń. Współcześnie kora oczaru jest szeroko stosowana w kosmetologii do pielęgnacji cery, ciała i włosów oraz jak dawniej na wszelkie rany, podrażnienia, oparzenia i zmiany skórne.

Wyciągi z oczaru często dodawane są do kremów, toników i mydeł, szczególnie tych przeznaczonych dla cery naczynkowej, wrażliwej oraz alergicznej. Ze względu na działanie ściągające kora oczaru doskonale nadaje się do pielęgnacji cery łojotokowej o rozszerzonych porach, zwiotczałej, trądzikowej, z dermatozami i atopowym zapaleniem oraz skłonnej do wyprysków.

Preparaty zawierające wyciąg oczarowy działają ujędrniająco na skórę, poprawiają jej koloryt, uszczelniają naczynia krwionośne, a także zmniejszają wydzielanie potu i łoju. Serum do twarzy zawierające wyciąg z oczaru skutecznie zmniejsza opuchliznę i cienie pod oczami. Oczar wirginijski ze względu a swoje wszechstronne działanie posiada bardzo wiele praktycznych zastosowań. Jest niezwykle cenionym surowcem zielarskim – chociaż wciąż niezbyt popularnym.


OCZAR WIRGINIJSKIDZIAŁANIE I ZASTOSOWANIE

Właściwości prozdrowotne:

  • Przyśpiesza regenerację skóry, koi podrażnienia, promuje procesy gojenia się.
  • Hamuje rozwój bakterii, wirusów i grzybów.
  • Działa ściągająco, obkurcza rozszerzone pory.
  • Uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne.
  • Poprawia wygląd skóry.
  • Doskonale nadaje się do pielęgnacji cery naczynkowej, z trądzikiem, wrażliwej, alergicznej.
  • Jest idealny do pielęgnacji świeżych tatuaży.
  • Może być wykorzystywany do płukania jamy ustnej.

Wyciągi z kory oczaru wirginijskiego wywierają kojący wpływ na skórę, łagodzą podrażnienia i zmniejszają zaczerwienienia. Przyśpieszają regenerację i gojenie, nadając cerze zdrowy wygląd. Oczar doskonale sprawdzi się jako składnik własnoręcznie robionych kosmetyków – kremów, mydeł czy toników lub może również stanowić oryginalny dodatek do kąpieli.


OCZAR WIRGINIJSKIKORA CZY LIŚĆ?

Oczar wirginijski dostarcza dwóch cennych surowców: kory oraz liści. Oba z nich charakteryzują się dosyć podobnym działaniem i składem, ale są między nimi pewne małe różnice, które wpływają na sposoby ich wykorzystania.

Oba te surowce zawierają taniny i olejki eteryczne, które odpowiedzialne są za pozytywny wpływ oczaru na skórę i błony śluzowe. Sucha kora dostępna w handlu musi zawierać co najmniej 4% tanin, ale średnio jest to 8-12%. Wśród nich dominują tzw. hammamelitaniny. Liście zawierają średnio 3-10% tanin, przy czym ich profil taninowy jest nieco inny niż kory. Suche liście przeznaczone do sprzedaży muszą mieć minimum 3% tanin. Olejek eteryczny kory zawiera więcej fenylpropanoidów i seskwiterpenów w porównaniu z olejkiem eterycznym liści, w którym znajduje się więcej monoterpenów.

I co to wszystko znaczy?

Te subtelne różnice sprawiają, że preparaty z kory oczaru wirginijskiego polecane są do przemywania drobnych skaleczeń i hemoroidów oraz do płukania krwawiących dziąseł i jamy ustnej dotkniętej stanem zapalnym. Warto stosować je także do wcierania w zmęczone, opuchnięte nogi, szczególnie, gdy pojawiają się żylaki. Mocne działanie ściągające kory oczaru pomaga wzmocnić i uszczelnić naczynia krwionośne.

Preparaty z liści oczaru natomiast doskonale sprawdzą się w okładach na siniaki, stłuczenia i zwichnięcia, gdyż rewelacyjnie wspierają procesy naprawcze tkanek. Mogą być także używane do przemywania podrażnionych oczu oraz jako kosmetyki do skóry atopowej.

Oba surowce nadają się do pielęgnacji stanów zapalnych skóry oraz tatuaży. Oczywiście jeśli mamy tylko jeden z nich, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zastosować go we wszystkich powyższych sytuacjach.


SKŁAD


Oczar wirginijski – kora (Hamamelis virginiana) 100%. Surowiec najwyższej jakości!

Kora oczaru wirginijskiego zawiera w swoim składzie m.in. wolny kwas galusowy, garbniki (hamamelitanina, d-galokatechina, galusan l-epikatechiny, l-epigalokatechina); saponiny, tłuszcz (0,6%), woski, olejek eteryczny (ok. 0,5%) oraz żywice.


OCZAR WIRGINIJSKI KORASPOSÓB UŻYCIA


Do zastosowań zewnętrznych!


Odwar – kora cięta:

1-2 łyżki rozdrobnionej kory zalać 1 szklanką wody; gotować 10 minut na wolnym ogniu i pod przykryciem. Odstawić na 20 minut, następnie przecedzić.


Odwar – kora mielona:

1 łyżkę mielonej kory zalać 1 szklanką wody; gotować 10 minut na wolnym ogniu i pod przykryciem. Odstawić na 20 minut, następnie przecedzić.


Wyciąg alkoholowy:

1 część rozdrobnionej kory oczaru na 5 części alkoholu 60% – połączyć składniki i odstawić w ciemne miejsce na ok. 2 tygodnie. Przed użyciem przefiltrować.


INTERAKCJE I DZIAŁANIA NIEPOŻĄDANE


Kora oczaru stosowana zewnętrznie nie powoduje działań niepożądanych.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Oczar wirginijski (Hamamelis virginiana) to niewielkie drzewo lub krzew o charakterystycznych intensywnie żółtych kwiatach. Należy do rodziny oczarowatych Hamamelidaceae. Oczar wirginijski pochodzi z Ameryki Północnej – jednak ze względu na swój efektowny wygląd jest często sadzony w parkach i ogrodach w wielu miejscach na świecie.


JAKOŚĆ PRODUKTÓW


Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Oczar wirginijski kora dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Specyfikację jakościową

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail.


LITERATURA


1. Glamowska, D., (2015). Złoto Indian. Panacea Nr 2 (51), str. 18-19.
2. Grys, A., Łowicki, Z., Gryszczyńska, A., Kania, M., Parus, A., (2011). Rośliny zielarskie w leczeniu chorób skóry – bezpieczeństwo i zastosowanie. Postępy Fitoterapii 3, str. 191-196.
3. Kowalska-Wochna, E., (2010). Kosmetyki z parku. Panacea Nr 3 (32), str. 13-15.
4. Różański, H., Oczar – Hamamelis; liść i kora oczaru – Folium et Cortex Hamamelidis w kosmetyce i fitoterapii. http://rozanski.li [dostęp 16.02.2017r]

***

Część rośliny: kora
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Ameryka Północna
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
Zdrowie: Sprawne krążenie, Higiena jamy ustnej
Zastosowanie: Do kąpieli, Do kremów, balsamów, Pielęgnacja ciała, Pielęgnacja twarzy, Dla cery mieszanej, Dla cery suchej i wrażliwej, Dla cery tłustej

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Monika P., W dniu: 31.07.2016

    Miły kontakt. Błyskawiczna dostawa. Gorąco polecam.

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK