• Olej jojoba złoty
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Olej jojoba złoty
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Olej jojoba złoty
    rotator-prawo
    rotator-lewo

Olej jojoba złoty

To jeden z podstawowych olejów bazowych. Nadaje się do codziennej pielęgnacji każdego typu skóry i włosów. Zmiękcza i wygładza.

    • ; 1
    • ; 1
  • W magazynie: 8 sztuk
    16,86
    W magazynie: 8 sztuk
    16,86
    W magazynie: 8 sztuk
    29,00
  • Koszt przesyłki już od 10,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Olej jojoba

Jojoba (Simmondsia chinensis) to rozrośnięty, wieloletni krzew, który występuje w Ameryce Północnej na terenach pustynnych. Nasiona tej rośliny są bogate w cenny olej, który jest najbardziej znany z wszechstronnego działania pielęgnacyjnego. Olej jojoba jest jadalny, lecz niestrawny – opuszcza przewód pokarmowy w niestrawionej formie.

Pierwsi poznali go Indianie. Stosowali go na rany, oparzenia i do pielęgnacji włosów. Spożywali go w celu poprawy funkcjonowania wątroby, a także jako środek tłumiący apetyt, kiedy brakowało pożywienia. Jednak początek prawdziwej sławy oleju jojoba nastąpił, gdy zakazano przywozu oleju z wielorybów do USA. Odkryto wtedy, że olej jojoba jest w strukturze bardzo podobny do oleju z kaszalotów, a nawet wykazuje lepsze właściwości. Zastąpił więc olej z wielorybów w kosmetyce i innych branżach.

Olej jojoba występuje dziś w wielu produktach pielęgnacyjnych: kremach nawilżających, szamponach, odżywkach, mleczkach do demakijażu, balsamach do ust. Stosowany jest także jako nośnik, np. dla olejków eterycznych w aromaterapii i masażu. Mógłby stać się czołowym olejem wykorzystywanym w wielu sektorach, lecz na razie nie znaleziono sposobu na szeroką uprawę krzewu jojoba.

Olej jojoba jest olejem wielofunkcyjnym. Jest lekki, dobrze nawilża, wygładza, odżywia skórę i włosy licznymi witaminami i minerałami. Nie pozostawia tłustych plam, ponieważ szybko się wchłania.

Nie podrażnia skóry i bardzo rzadko wywołuje reakcje alergiczne, ponieważ jest mocno zbliżony do naturalnego sebum skóry. Z tego powodu świetnie się nadaje do skóry wrażliwej. Przynosi także wiele korzyści cerze trądzikowej, suchej i problematycznej. Pomaga utrzymywać wodę w skórze, nie dopuszczając do wysuszenia jej warstw. Wpływa tym na mniejszą widoczność zmarszczek i redukcję łuszczenia się skóry, prowadzącego do łupieżu. Efektem stosowania olejku jojoba jest nawilżona i wygładzona skóra.

Jojoba olej jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są potrzebne skórze do utrzymania jej dobrego stanu. Olej ten różni się od innych roślinnych olejów największą zawartością estrów woskowych jednonienasyconych kwasów (97%), co oznacza, że jest najbardziej zbliżony do naturalnego sebum wytwarzanego przez skórę. Z racji tego podobieństwa jest bardzo dobrze tolerowany i szybko się wchłania. Z chemicznego punktu widzenia jest bardziej woskiem niż olejem.

Olej jojoba wygładza i nadaje połysk włosom. Przede wszystkim służy włosom wysokoporowatym, z rozdwojonymi końcówkami. Chroni je przed wysuszeniem. Jojoba wpływa na włókno włosa odżywczo – witaminy i minerały sprzyjają wzrostowi włosów i większej ich gęstości. Wszystkie te cechy powodują, że jest to jeden z najbardziej wielozadaniowych olejów.

Olej jojoba jest barwy jasnożółtej i ma bardzo delikatny, orzechowy aromat. Jest olejem stabilnym, tzn. nie jełczeje, a to przekłada się na długi czas użytkowania bez zepsucia. Można go podgrzewać. Zawiera cenne jednonienasycone kwasy tłuszczowe, polifenole, fitosterole, białka, witaminy (z grupy B, E, A) i składniki mineralne (cynk, miedź, selen, jod, chrom).


DZIAŁANIE

  • Naturalny emolient pielęgnujący skórę wysuszoną, problematyczną oraz matowe i suche włosy.
  • Utrzymuje nawilżony naskórek, ponieważ uniemożliwia nadmierne parowanie wody.
  • Nie zatyka porów!
  • Pomaga zapobiegać trądzikowi, który jest spowodowany zatkanymi porami oraz obecnością zanieczyszczeń i bakterii.
  • Sprzyja procesom naprawczym skóry.
  • Wspiera naturalną równowagę pH skóry.
  • Pomaga zrównoważyć produkcję sebum.
  • Dobrze akceptowany jest przez większość typów skóry, dzięki zbliżonej strukturze do naturalnych wosków obecnych w skórze.


ZASTOSOWANIE

  • Do codziennej pielęgnacji każdego rodzaju skóry, choć najlepszy jest dla suchej, dojrzałej, trądzikowej i problematycznej (atopowej i łuszczycowej).
  • Do stosowania po kąpieli.
  • Do twarzy oraz ciała.
  • Do zmiękczania skórek przy paznokciach i rogowaciejącego naskórka stóp.
  • Na oparzenia słoneczne.
  • Do masażu.
  • Baza pod makijaż.
  • Samodzielny środek do demakijażu.
  • Nośnik do perfum.
  • Naturalny balsam do ust.


SKŁAD


Olej jojoba – 100%. Najwyższa jakość!


SPOSÓB UŻYCIA

  • Wmasuj niewielką ilość oleju jojoba w skórę twarzy, ciała, głowy lub we włosy. Pozostaw na chwilę do wchłonięcia. We włosach możesz zostawić go także na 30 minut lub całą noc. Olej jojoba stosuj także po kąpieli. Nakładaj go również punktowo na wypryski. W przypadku suchej skóry stosuj go codziennie lub dwa razy dziennie, natomiast przy tłustej stosuj codziennie lub co dwa dni.
  • Olej jojoba możesz używać do masażu całego ciała.
  • Połącz go z innymi kremami, aby wzmocnić ich działanie nawilżające.
  • Nałóż kilka kropel oleju jojoba na płatek kosmetyczny i użyj jako jednoskładnikowy płyn do demakijażu oczu i twarzy.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Jojoba, czyli simondsja kalifornijska, jest krzewem lub niewielkim drzewem z rodziny simondsjowatych (Simmondsiadaceae). Pochodzi z suchych rewirów Ameryki Północnej, głównie Arizony, Sonory i Dolnej Kalifornii. Preferuje gleby lekkie, ziarniste. Jojoba wolno rośnie i jest trudny w uprawie. Obecnie trwają prace nad uprawianiem go w innych miejscach świata – w Egipcie, Izraelu i Indiach z sukcesami. Simondsja jest odporny na suszę, ale nie na mróz, który niszczy wiele plonów. Krzew jojoba osiąga 0,5-3 metrów wysokości. Jest gatunkiem dwupiennym – posiada żeńskie i męskie osobniki. Kwiaty męskie są pojedyncze, żeńskie zaś są zebrane w grona. Owocem jest torebka zawierająca 1-3 brązowych, pomarszczonych nasion, które są wielkości oliwki (1,5-3 cm).


ŹRÓDŁA


1. Jojoba: A Unique Liquid Wax Producer from the American Desert. https://hort.purdue.edu/newcrop/proceedings1990/V1-247.html
2. Jojoba. https://hort.purdue.edu/newcrop/afcm/jojoba.html
3. Jojoba Oil: An Updated Comprehensive Review on Chemistry, Pharmaceutical Uses, and Toxicity. https://www-ncbi-nlm-nih-gov.translate.goog/pmc/articles/PMC8197201/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=sc
4. 13 Reasons to Add Jojoba Oil to Your Skin Care Routine. https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/jojoba-oil-for-face
5. Transdermal delivery of amino acids and antioxidants enhance collagen synthesis: in vivo and in vitro studies. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16546829/



Zastosowanie: masaż, pielęgnacja włosów, pielęgnacja ciała, pielęgnacja twarzy, dla cery normalnej, dla cery suchej i wrażliwej, do cery naczynkowej, trądzik

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Tomasz P., W dniu: 27.01.2021

    Dobrze się wchłania, idealny na noc bądź po kąpieli , wymieszany z olejkami eterycznymi działa cuda

  • Ocena: (5/5)

    Małgorzata K., W dniu: 20.01.2021

    Świetny olej, bardzo dobry na wysuszone dłonie zimą. Moje odkrycie roku.

  • Ocena: (5/5)

    Magdalena H., W dniu: 21.06.2020

    Produkt godny polecenia 100% Jakość Stosuję do nawilżania włosów. Idealny również jako krem ( wchłania się całkowicie i nie zostawia tłustej warstwy) .

  • Ocena: (5/5)

    Danuta B., W dniu: 07.06.2020

    Polecam do codziennej pielęgnacji twarzy, najlepiej dodać parę kropelek olejku eterycznego. Ja dodaję cytrynowy i pomarańczowy.

  • Ocena: (5/5)

    Marek W., W dniu: 15.04.2020

    Bardzo dobry. Doskonale nadał mi się jako komponent bazowy do różnych kompozycji.

  • Ocena: (5/5)

    Anna P., W dniu: 04.04.2020

    Świetny produkt. Połączyłam nim kilka żywic i maseł. Tak powstał ciekawy krem do twarzy będący też naturalnym filtrem p/słonrcznym.

  • Ocena: (5/5)

    Małgorzata K., W dniu: 02.12.2019

    Rewelacyjny olej do pielęgnacji wysuszonej skóry zimą.

  • Ocena: (5/5)

    Tekla S., W dniu: 04.04.2019

    Najlepszy olejek na skórę suchą, wrażliwą i problematyczną.

  • Ocena: (5/5)

    Ewa L., W dniu: 21.04.2017

    Olej jojoba jest doskonały do pielęgnacji twarzy - lekki i szybko się wchłania, cera jest rozświetlona, dobrze nawilżona i problemy znikają... nie wyobrażam sobie wrócić do kremów drogeryjnych, olej jojoba to jedyna rzecz, którą stosuję i wreszcie jestem zadowolona z wyglądu skóry na mojej twarzy (wcześniej ciągle miałam jakieś niespodzianki i zaczerwienienia). Mniej znaczy więcej - Polecam !

  • Ocena: (5/5)

    Emilia O., W dniu: 17.02.2016

    Super do masaży, na moją atopową skórę, do pielęgnacji skóry przy tunelach w uszach, na twarz. :D

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK