• Olej rycynowy
    rotator-prawo
    rotator-lewo

Olej rycynowy

  • W magazynie: 29 sztuk
    10,20
    W magazynie: 29 sztuk
    10,20
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Olej rycynowy, olej rącznikowy, ang. castor oil – jest popularnym surowcem kosmetycznym ze względu na doskonałe właściwości nawilżające, ochronne, przeciwzapalne i wspomagające gojenie. To bezbarwny lub jasnożółty olej o łagodnym zapachu wyciskany z nasion rącznika pospolitego (Ricinus communis).

Rącznik lubi klimat tropikalny i subtropikalny, dlatego większość jego światowych upraw leży w Indiach. Tam też odbywa się 90% globalnej produkcji oleju rycynowego, z czego większość ma miejsce w prowincji Gujarat. Olej rycynowy wytworzono po raz pierwszy w Indiach jeszcze w czasach starożytnych. Stosowany był wtedy jako paliwo do lamp olejnych oraz jako środek na podrażnienia oczu i problemy skórne. Dziś jest szeroko wykorzystywany w różnych gałęziach przemysłu. Może być składnikiem produktów żywnościowych (jako konserwant), kosmetyków, leków, biopaliwa i smarów.

Nasiona rącznika zawierają rycynę – śmiertelnie trującą substancję, dlatego wyciskanie oleju rycynowego przebiega z zachowaniem odpowiednich zasad. Nasiona najpierw są prażone, a następnie wytłaczane na zimno. Uzyskany olej jest filtrowany i odśluzowywany za pomocą gorącej wody, a na końcu rafinowany. Cały ten proces sprawia, że olej rycynowy jest całkowicie bezpieczny.


WŁAŚCIWOŚCI

  • rewelacyjnie wzmacnia i zagęszcza włosy, a także pobudza ich wzrost
  • zagęszcza rzęsy i brwi
  • wzmacnia paznokcie
  • działa antybakteryjnie, dzięki czemu może zredukować trądzik
  • łagodzi skórne zmiany zapalne
  • odżywia, rewitalizuje i rozświetla cerę
  • działa kojąco na skórę głowy


ZASTOSOWANIE

Jako odżywka do włosów, zamiast kremu do twarzy, jako balsam do całego ciała. Nie zalecany do cery tłustej i włosów przetłuszczających się.


SKŁAD

Olej rycynowy 100%. Bez dodatków. Najwyższa jakość!


SPOSÓB UŻYCIA

  • Olej stosuj zamiast kremu na twarz i całe ciało.
  • Nałóż na suche włosy na całej długości i wmasuj w skórę głowy. Owiń ręcznikiem i pozostaw na godzinę, a jeszcze lepiej na całą noc. Na koniec dokładnie umyj włosy, najlepiej 3 razy.
  • Wcieraj w umyte końcówki włosów.
  • Dodaj do balsamu do ciała lub szamponu w proporcji 1 część oleju na 3 części kosmetyku.


PRZECIWWSKAZANIA

Wystąpienie nadwrażliwości.


Przechowywanie

W zacienionym, suchym miejscu o temperaturze pokojowej.


BIBLIOGRAFIA


1. Castor Oil: Properties, Uses, and Optimization of Processing Parameters in Commercial Production. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
2. Benefits of castor oil for the face and skin. https://www.medicalnewstoday.com
3. Olejek rycynowy – prosty sposób na piękny wygląd. Drogocenne właściwości kosmetyku. https://www.hellozdrowie.pl

***

Zastosowanie: Pielęgnacja włosów, Pielęgnacja twarzy
Ostrzeżenia: Do użytku zewnętrznego, Unikać kontaktu z oczami

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Krystyna O., W dniu: 06.06.2020

    Olej na razie testuję,ale mam więcej włosków na brwiach smaruję rano i wieczorem.

  • Ocena: (5/5)

    Józef D., W dniu: 29.05.2020

    OK

  • Ocena: (5/5)

    Ela, W dniu: 30.01.2020

    Skutecznie przyciemnił moje rzęsy.

  • Ocena: (5/5)

    Monika W., W dniu: 12.10.2019

    Bardzo dobry produkt i sklep.

  • Ocena: (5/5)

    Justyna M., W dniu: 20.08.2019

    Zawsze dobry i niedrogi

  • Ocena: (5/5)

    Paulina K., W dniu: 04.07.2019

    Gesty, intensywny, przydatny w domu, wart sprawdzenia.

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK