Olej z czarnuszki
Czarnuszka siewna (Nigella sativa) znana jest od czasów starożytnych jako roślina lecznicza i przyprawowa. Z jej nasion produkuje się cenny olej o wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych i olejków eterycznych. W skład olejków eterycznych wchodzą tymochinon i jego pochodne, które są antyoksydantami i aktywnymi biologicznie składnikami nasion czarnuszki o cechach prozdrowotnych.

DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
- Działa ochronnie na przewód pokarmowy i zapobiega wrzodom żołądka
Olej z czarnuszki wielokrotnie testowano na zwierzętach, u których wywoływano uszkodzenia wewnętrznej błony przewodu pokarmowego lub wrzody żołądka. W każdym przypadku spożywanie oleju z czarnuszki uchroniło śluzówkę zwierząt przed uszkodzeniem wywołanym stresem, substancją chemiczną lub etanolem w porównaniu z grupą kontrolną. Olej z czarnuszki zapobiegał wystąpieniu stanu zapalnego, a także zwiększał produkcję śluzu, zmniejszał kwasowość i sprzyjał regeneracji błony śluzowej żołądka [1, 2, 3, 6].
- Poprawia stan śluzówki jelita grubego we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego
Przeprowadzono doświadczenie, w którym zaindukowano szczurom zapalenie jelita grubego, a następnie podawano im olej z czarnuszki przez 3 dni. Po zakończeniu badania zmierzono parametry związane ze stanem zapalnym w jelicie grubym i sprawdzono wygląd tkanek. Okazało się, że olej z czarnuszki wyraźnie obniżył poziom cytokin prozapalnych u chorych zwierząt, a także wpłynął na złagodzenie uszkodzeń błony śluzowej jelita grubego [4, 6].
- Działa ochronnie na wątrobę
Zarówno olej z czarnuszki jak i zawarty w nim tymochinon wielokrotnie poddawano badaniom dotyczącym ich wpływu na uszkodzoną wątrobę. Wykazano, że olej z czarnuszki zmniejsza peroksydację lipidów w uszkodzonej wątrobie, obniża poziom enzymów wątrobowych ALT i AST (ich podwyższony poziom świadczy o chorobie lub uszkodzeniu wątroby), a także wzmacnia obronę antyoksydacyjną w obrębie tego narządu. Mówiąc prościej – olej z czarnuszki redukuje niekorzystne zmiany w wątrobie i sprzyja jej regeneracji [5, 6].
- Może wspomagać terapię reumatoidalnego zapalenia stawów
42 pacjentów chorych na RZS poddano próbie klinicznej z wykorzystaniem oleju z czarnuszki. Grupa badana otrzymywała 500 mg oleju w postaci dwóch kapsułek codziennie przez 8 tygodni. Po upływie tego czasu zmierzono wskaźniki stanu zapalnego. U pacjentów, którzy spożywali olej z czarnuszki zaobserwowano istotnie niższy poziom stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego w stawach w porównaniu z grupą kontrolną otrzymującą placebo [7].
- Poprawia zdolności uczenia się i zapamiętywania
Przeprowadzono eksperyment na szczurach, którym podawano olej z czarnuszki przez 20 tygodni. Co tydzień poddawano zwierzęta dwóm testom polegającym na rozwiązaniu łamigłówki przestrzennej i pokonaniu labiryntu. Szczury spożywające olej z czarnuszki radziły sobie znacznie lepiej niż te, które go nie spożywały, a ich pamięć poprawiała się wraz z biegiem czasu [8].
- Działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo
Badania laboratoryjne wykazały, że olejki eteryczne czarnuszki hamują rozwój chorobotwórczych bakterii należących do gatunku E. coli, Salmonella typhi, Pseudomonas aeruginosa, Bacillus subtilis, S. aureus, a także grzybów Candida albicans, których przerost wywołuje kandydozę [9].

SKŁAD
Olej z czarnuszki tłoczony na zimno 100%. Najwyższa jakość!
W skład oleju z czarnuszki wchodzą głównie nienasycone kwasy tłuszczowe (75-83%): arachidonowy, eikozadienowy, oleinowy, linolenowy i linolenowy, a także niewielka ilość nasyconych kwasów tłuszczowych (15-17%). Olejki eteryczne zawierają biologicznie czynne substancje, takie jak tymochinon, tymohydrochinon, tymol, nigellon i jego pochodne, karwon, limonen, melantynę i taniny.

SPOSÓB UŻYCIA
Olej z czarnuszki ma lekko gorzki smak i charakterystyczny, korzenny zapach, a jego barwa przechodzi od miodowej do ciemnobrązowej. Należy go używać wyłącznie na zimno. Podgrzewany straci większość cennych właściwości.
W celach terapeutycznych zaleca się spożywanie 1-2 łyżeczek oleju dziennie. Można go dodawać do sałatek, pieczywa i wszelkich potraw zimnych i schłodzonych.
Olej ten można stosować również zewnętrznie. Wygładza on skórę i zapewnia jej piękny koloryt, łagodzi alergie skórne i przyspiesza gojenie się ran. Chroni przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym.
Olej z czarnuszki należy przechowywać w lodówce. Najlepiej wykorzystać go w ciągu trzech miesięcy od otwarcia.

PRZECIWWSKAZANIA
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej dawki, gdyż obecna w oleju melantyna spożyta w nadmiernych ilościach może być toksyczna.
Kobiety w ciąży nie powinny spożywać oleju z czarnuszki, gdyż może on spowodować skurcze macicy!

BIBLIOGRAFIA
1. Effects of Nigella sativa oil on gastric secretion and ethanol induced ulcer in rats. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
2. Gastroprotective activity of Nigella sativa oil and its constituent, thymoquinone, against gastric mucosal injury induced by ischaemia/reperfusion in rats. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
3. Gastroprotective effects of Nigella Sativa oil on the formation of stress gastritis in hypothyroidal rats. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
4. Protective effects of black cumin (Nigella sativa) oil on TNBS-induced experimental colitis in rats. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
5. Podsumowanie hepatoprotekcyjnego wpływu N. sativa i tymochinonu. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
6. Gastrointestinal effects of Nigella sativa and its main constituent, thymoquinone: a review. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
7. Effects of Nigella sativa oil extract on inflammatory cytokine response and oxidative stress status in patients with rheumatoid arthritis: a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
8. Nigella sativa Oil Enhances the Spatial Working Memory Performance of Rats on a Radial Arm Maze. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
9. Antimicrobial Activity of the Volatile Oil of Nigella sativa Linneaus Seeds. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
10. Panacea seed “Nigella”: A review focusing on regenerative effects for gastric ailments. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
11. http://www.przyprawowy.pl