Nasz sklep oferuje naturalne oleje roślinne przeznaczone do spożycia oraz do celów kosmetycznych. Są to oleje nierafinowane najwyższej jakości, wytłaczane na zimno w celu zachowania wszystkich wartościowych składników. Sprzedajemy wyłącznie świeże oleje o najdłuższej możliwej dacie ważności. Wśród naszych propozycji znajdują się zarówno lokalne polskie produkty, jak i zagraniczne rarytasy.
Oleje roślinne – właściwości
Każdy z naszych olejów posiada swój unikalny zapach, smak i właściwości. Dzięki tłoczeniu na zimno, wszystkie te oleje zawierają bogactwo cennych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, które oddziałują korzystnie na pracę mózgu i serca, pomagają uregulować gospodarkę lipidową i przyczyniają się do pięknego wyglądu skóry, włosów i paznokci.
Oleje roślinne pozyskiwane są z różnych części roślin, takich jak nasiona, orzechy, owoce czy kiełki. Proces tłoczenia na zimno pozwala zachować wszystkie cenne składniki odżywcze, ponieważ odbywa się bez użycia wysokiej temperatury i chemikaliów. Na przykład olej lniany pochodzi z nasion lnu, oliwa z oliwek z owoców oliwek, a olej kokosowy z miąższu kokosa.
Oleje nierafinowane stosowane w pielęgnacji skóry wyjątkowo skutecznie ją odżywiają, zapewniają jej miękkość i elastyczność, hamują starzenie się i łagodzą podrażnienia. Doskonale nadają się również do masażu.
Zdrowe oleje roślinne – sklep
Zachęcamy do zapoznania się z naszą różnorodną ofertą! W naszym sklepie znajdziesz najwyższej jakości oleje o unikalnych właściwościach. Klasycznym wyborem może być wszechstronny olej kokosowy lub aromatyczny olej sezamowy, a spośród naszych perełek polecamy luksusowy olej sacha inchi z Peru, przepyszny olej z pestek dyni, pełen wartości odżywczych olej z pestek granatu oraz egzotyczny, wyjątkowy olej z opuncji figowej.
Jakie rodzaje olejów wybrać?
Jeśli zastanawiasz się, jak wybrać olej, pomyśl najpierw, do czego chcesz go wykorzystać. Ważne, aby dany olej odpowiadał Twoim potrzebom i był odpowiedni do konkretnego zastosowania.
Do spożywania na surowo warto wybrać oleje jadalne bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 czy omega-6, które pozytywnie wpływają na gospodarkę lipidową. Są niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu sercowo-naczyniowego, a ponadto działają przeciwzapalnie. Do olejów takich należą m.in olej z lnianki, olej konopny czy olej rzepakowy zimnotłoczony. Oleje tłoczone na zimno świetnie smakują w sałatkach oraz w połączeniu z dobrym pieczywem i solą.
Warto zwrócić uwagę na zdrowe tłuszcze roślinne o specjalnym przeznaczeniu: olej z ostropestu dba o dobrą kondycję wątroby. olej z czarnuszki ma wyjątkowy smak i aromat, poprawia odporność, działa przeciwbólowo i przeciwalergicznie. Olej z wiesiołka i olej z ogórecznika wykazują szereg dobroczynnych właściwości: łagodzą podrażnienia i ubytki w śluzówce przewodu pokarmowego, a także wspomagają gojenie się skóry i redukują zmiany zapalne.
Oleje roślinne w kosmetyce
Do celów kosmetycznych nadają się właściwie wszystkie naturalne oleje. To, jaki będzie dla Ciebie najlepszy, zależy od typu i kondycji Twojej skóry. Jeden olej będzie pasował skórze suchej, inny dojrzałej, tłustej lub trądzikowej. Warto wypróbować kilka olejów i sprawdzić, który z nich nasza skóra polubi najbardziej. Z naszej strony polecamy olej z kiełków pszenicy o cennych właściwościach odmładzających, olej sacha inci o fenomenalnych właściwościach nawilżających oraz prozdrowotny i bogaty w składniki odżywcze olej z nasion pietruszki.
Sprawdź: Oleje kosmetyczne.
Jaki olej do smażenia jest najzdrowszy?
Najlepszym tłuszczem do smażenia nie jest ani masło, ani smalec. Tłuszcz do smażenia nie powinien zawierać cholesterolu, gdyż utleniający się w wysokich temperaturach cholesterol staje się bardzo toksyczny. Z tego powodu powinniśmy wybierać oleje pochodzenia roślinnego.
Bardzo ważną cechą oleju do smażenia jest zawartość nasyconych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Im jest ich więcej, tym lepiej, ponieważ kwasy te są stabilne i nie rozpadają się w wysokiej temperaturze przez długi czas. Olejami, które spełniają ten warunek, są oliwa z oliwek, olej z awokado i olej kokosowy. Za nimi plasuje się rafinowany olej rzepakowy, gdyż ma nieco więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, ale wciąż jest dosyć stabilny. Unikać powinniśmy natomiast smażenia na oleju słonecznikowym, sojowym i oleju z pestek winogron, jako że zawierają one najwięcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które podczas smażenia na patelni ulegają utlenieniu i przekształceniu w szkodliwe tłuszcze trans.
Niekiedy mówi się też o punkcie dymienia – jest to temperatura, w której olej zaczyna się spalać. Przypalony olej jest szkodliwy, podobnie jak olej użyty kilka razy, ponieważ zawiera utlenione tłuszcze trans i substancje rakotwórcze. Dobrze więc, aby olej do smażenia cechował się wysokim punktem dymienia, ale jest to cecha drugorzędna w odniesieniu do dwóch powyższych. Wysoki punkt dymienia mają oleje rafinowane, które dzięki oczyszczeniu są bardziej odporne na wysokie temperatury. Składniki obecne w surowych olejach, inne niż kwasy tłuszczowe (np. związki zapachowe) szybko spalają się na patelni i przekształcają do substancji toksycznych.
(Źródło: https://www.damianparol.com)
Jaki olej do pieczenia?
Olej do pieczenia wybieramy na podobnej zasadzie co olej do smażenia. Oba procesy co prawda mocno się różnią, ale ich temperatura jest podobnie wysoka. W pieczeniu ciast dobrze sprawdza się rafinowany olej kokosowy, który zastyga w temperaturze pokojowej, może więc zastąpić masło.
W naszym sklepie znajdziesz najwyższej jakości oleje
W naszej ofercie znajdziesz najzdrowsze oleje roślinne, które łączą najlepsze właściwości smakowe i odżywcze. To idealny wybór dla osób dbających o zdrowie i samopoczucie, zarówno w kuchni, jak i w pielęgnacji ciała. Przekonaj się, jak różnorodność naturalnych olejów może wzbogacić Twoją codzienność i pomóc w utrzymaniu dobrej kondycji. Zapraszamy do odkrycia wyjątkowych produktów, które wspierają zdrowy styl życia!