Olej Sacha Inchi zimnotłoczony
:fill(white)/d467a1468fb3a1816f2d7568e41b0a20.jpg)
:fill(white)/d467a1468fb3a1816f2d7568e41b0a20.jpg)
Olej Sacha Inchi
To jeden z najcenniejszych olejów świata o zastosowaniu spożywczo-kosmetycznym. Powstaje z nasion rośliny Plukenetia volubilis, znanej również jako sacha inchi, sacha peanut lub Inca peanut. Roślina ta pochodzi z lasów deszczowych Ameryki Południowej, głównie z Peru i Ekwadoru, ale dziś spotkamy ją także w Azji Południowo-Wschodniej, gdzie chętnie jest uprawiana.
Sacha inchi to nazwa pochodząca z języka Quechua, oznaczająca mountain peanut, czyli „górskie orzeszki ziemne”. Nasiona tej rośliny powszechnie spożywane są w formie prażonej i solonej, podobnie jak fistaszki, a także dodawane do różnych potraw lub mielone na mąkę.
Olej sacha inchi wyciskany był z plukenetii już ponad 3000 lat temu. Rdzenni mieszkańcy Peru do dziś używają go jako naturalnego kosmetyku do pielęgnacji skóry o właściwościach rewitalizujących i odżywczych. Wcierają go także w zmęczone mięśnie i stawy. W celach prozdrowotnych stosują ten olej również spożywczo, ponieważ jego skład pozytywnie oddziałuje na poziom cholesterolu we krwi i kondycję serca.
Olej sacha inchi jest bardzo atrakcyjny pod kątem wartości odżywczej. Wyróżnia się wysoką zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, wśród których większość stanowi kwas alfa-linolenowy z grupy n-3 (ALA), a także korzystną proporcją kwasów n-3 do n-6 (około 1:1). Składem przypomina zatem olej lniany. Z kwasu ALA powstają pozostałe kwasy z tej grupy, czyli EPA i DHA, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu.
Olej sacha inchi obfituje nie tylko w korzystne lipidy, ale także w związki aktywne z grupy fenoli o wysokiej aktywności antyoksydacyjnej. One również przyczyniają się do właściwości prozdrowotnych tego oleju.
[1, 2]

OLEJ SACHA INCHI – WŁAŚCIWOŚCI
Wewnętrznie:
- Olej sacha inchi pozytywnie wpływa na układ sercowo naczyniowy – pomaga utrzymać zdrowy poziom cholesterolu we krwi oraz wartość ciśnienia tętniczego.
- Korzystnie wpływa na pracę mózgu. Pomaga zachować dobry nastrój i wzmacnia zdolności poznawcze.
Zewnętrznie:
- Odżywia, regeneruje i ujędrnia skórę.
- Delikatnie pielęgnuje skórę problematyczną. Wspiera zdrowie skóry skłonnej do łuszczycy, egzemy, trądziku czy AZS.
- Nawilża i wygładza włosy. Utrzymuje skórę głowy w dobrej kondycji.
[1, 2]
OLEJ SACHA INCHI – ZASTOSOWANIE
- do spożywania w celach prozdrowotnych
- do pielęgnacji skóry i włosów
- jako dodatek do kosmetyków

SKŁAD
Olej sacha inchi z Peru 100%. Najwyższa jakość!
Olej spożywczy + surowiec kosmetyczny.

DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Wewnętrznie:
Zaleca się spożywać 1-2 łyżki oleju dziennie. Możesz go np. jeść w sałatkach lub z pieczywem i dodawać do różnych potraw, byle niegorących!
Zewnętrznie:
Olej nanoś bezpośrednio na twarz, ciało, włosy i skórę głowy. Możesz go też dodawać do kosmetyków lub wykorzystać do masażu.

PRZECIWWSKAZANIA
Nadwrażliwość na produkt.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Sacha inchi (Pluketia volubilis) to tropikalna roślina pnąca rodem z amazońskiej dżungli. Wytwarza żywo zielone liście o kształcie sercowatym, trójkątnym lub owalnym, z nerwami przebiegającymi wzdłuż blaszki. Rodzi drobniutki, zielono-żółte kwiaty zebrane w grona. Z tych małych kwiatków powstają pokaźne owoce! Mają zielony kolor i kształt 4-ramiennych gwiazdek 3D. We wnętrzu każdego z nich znajdują się 4 nasiona.

ŹRÓDŁA
1. Sacha Inchi (Plukenetia volubilis L.) Is an Underutilized Crop with a Great Potential. https://www.mdpi.com/2073-4395/11/6/1066/htm
2. Biological Activity of Sacha Inchi (Plukenetia volubilis Linneo) and Potential Uses in Human Health: A Review. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8542186/
3. Plukenetia volubilis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8542186/